Keresztények! Akinek épp Nagypéntekre esik a születésnapja, megünnepli? Ha igen, hogyan?
Nekem nem tud erre a napra esni, de pl. nagypapámnak volt már ilyen. Nagyon ritkán van ez amúgy, egy életben kb. 2-3-szor. Nálunk családban amúgy is szokás, hogy a közel eső hétvégén van az ünneplés, szóval áttennénk vasárnapra.
Ha nekem esne nagypéntekre a szülinapom, akkor magamban biztosan ugyanúgy hálát adnék, ahogy most is, és Jézus kereszthalála miatt még "speciálisabb" lenne ennek a hálának a megélése. Szép párhuzam amúgy: Ő meghalt értem, hogy én megszülethessek, sőt hogy az örök életre születhessek.
6-os igen, de ennek vagy az az eredete, hogy a "Good" eredetileg "God's" lehetett vagyis "God's Friday", azaz Isten péntekje. Ahogy a goodbye is annak rövidülése, hogy "God be with you"
Vagy a good szó jelentette régen azt is, hogy szent. Nem csak azt, hogy jó.
Németül amúgy Karfreitag, tehát "gász-péntek".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!