A protestánsoknak mi a problémája a katolikusokkal?
Én nem vagyok vallásos, de sok ismerősömmel beszélgettem már a témáról. A római katolikus vallást ismerem a legjobban, eddig egyedül katolikus misén vettem részt, úgyhogy mindig csak ezzel tudok példálózni, mikor vallási témáról van szó. A protestáns ismerőseim erre mindig olyan számomra meglepően lenéző, lesajnáló, undorodó módon reagálnak (hiába egyébként kedves, normális, értelmes emberek), hogy mindig csak el vagyok hűlve. Konkrét okot soha nem mondanak, de mindig beszúrnak valami gúnyos megjegyzést ("jó, ezek a katolikusok, mi másképp csináljuk..." "nem csoda, hiszen katolikusok", "tudnék mesélni..."), vagy csak összenéznek, a szemüket forgatják. Ha rákérdezek, hogy mi a bajuk a katolikusokkal, akkor pedig sosem kapok választ, azzal mentegetőznek, hogy "semmi, nem ítélkezek, csak én másképp gondolom".
Szóval így anonim módon valaki hajlandó lenne elmesélni, hogy mi a konkrét oka ennek a nagy undornak?
A protestáns keresztények visszatértek a Bibliához, mint mérőzsinórhoz, mert rájöttek hogy az évezredek alatt olyan vallásos hagyományok rakódtak rá Isten Igéjére (búcsúcédula árusítása, stb.), amelyek azzal ellentétesek. Jézusnak hasonló problémája volt a farizeusokkal, akik vallásos szabályaik, rendeléseik által erőtlenné tették Isten parancsolatait (közben folyton azt hajtogatták, hogy ők Mózes székében ülnek, jogfolytonos utódai):
Mk 15:
1
Akkor írástudók és farizeusok jőnek vala Jézushoz, Jeruzsálemből, mondván:
2
Miért hágják át a te tanítványaid a vének rendeléseit? Mert nem mossák meg a kezeiket, mikor enni akarnak.
3
Ő pedig felelvén monda nékik: Ti meg miért hágjátok át az Isten parancsolatját a ti rendeléseitek által?
4
Mert Isten parancsolta ezt, mondván: Tiszteld atyádat és anyádat, és: Aki atyját vagy anyját szidalmazza, halállal lakoljon.
5
Ti pedig ezt mondjátok: Aki atyjának vagy anyjának ezt mondja: Templomi ajándék az, amivel megsegíthetlek, az olyan akár ne is tisztelje az ő atyját vagy anyját.
6
És erőtelenné tettétek az Isten parancsolatját a ti rendeléseitek által.
7
Képmutatók, igazán prófétált felőletek Ésaiás, mondván:
8
Ez a nép szájával közelget hozzám, és ajkával tisztel engemet; szíve pedig távol van tőlem.
9
Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, amelyek embereknek parancsolatai.
10
És előszólítván a sokaságot, monda nékik: Halljátok és értsétek meg:
11
Nem az fertőzteti meg az embert, ami a szájon bemegy, hanem ami kijön a szájból, az fertőzteti meg az embert.
Keresztelő (Bemerítő) János így szólt a képmutató farizeusokhoz:
7
Mikor pedig látá, hogy a farizeusok és sadduceusok közül sokan mennek ő hozzá, hogy megkeresztelkedjenek (eredetiben bemerítkezzenek szerepel), monda nékik: Mérges kígyóknak fajzatai! Kicsoda intett meg titeket, hogy az Istennek elkövetkezendő haragjától megmeneküljetek?
8
Teremjetek hát megtéréshez illő gyümölcsöket.
9
És ne gondoljátok, hogy így szólhattok magatokban: Ábrahám a mi atyánk! Mert mondom néktek, hogy Isten eme kövekből is támaszthat fiakat Ábrahámnak.
10
A fejsze pedig immár a fák gyökerére vettetett. Azért minden fa, amely jó gyümölcsöt nem terem, kivágattatik és tűzre vettetik.
Valószínűleg ezt nevelik beléjük a "keresztény" gyülekezeteikben. Egyébként nagyon sok protestáns van, aki nem ilyen szerencsére. Ez a stílus leginkább a kisebb szektáknál üthető manapság nyomon, akik önmeghatározása sokszor kimerül annyiban, hogy a katolikusok ellen vannak. Lásd például az előttem hozzászólót, aki most még kimondottan visszafogott volt, de szokott ő csúnyábban is ekézni, egyszerre két accountról is. Ő például egy hitgyülis, akik többsége kimondottan nagy ellenszenvvel viseltet a katolikusok iránt. De hasonló figyelhető meg a jehovásoknál, adventisták egy részénél is.
Ezek mind együtt resztoránus felekezetek és/vagy szekták, például Lutherről és Kálvinról is csak addig vannak jó véleménnyel, amíg a katolikusokat tudják vele molesztálni és köpködni. Ilyenkor ájtatoskodva idézik neked a ref. kátét, vagy Luther akkori pápáról írt néhány gondolatát is. Persze ha felveted nekik utána, hogy Kálvin szerint hatalmas eretnekség és gonoszság, hogy nem keresztelnek gyermekeket, vagy azt, hogy Luther vallja az Eukarisztia vétel pillanatában történő átlényegülését, akkor már hirtelen a nagy reformátorokkal se értenek egyet.
Sok protestáns szerint a római katolikusok a kereszténység farizeusai. Luther szerint a római katolicizmus a kereszténység "Babiloni fogsága" volt 1500 évig, inkvizícióval, igazi keresztények máglyán égetésével.
Mindenkit öltek, égettek, akik nem úgy gondolkodnak, mint ők.
Látod kérdező, mondtam is :D
Máris Lutherre hivatkozott, még a ref. káté katolikus miséről írt része hiányzik, de lehet hamarosan azt is megkapjuk :D
Bár hozzáteszem, hogy a protestánsok ugyanúgy üldözték a katolikusokat, lásd pl kassai vértanúk. Csak ezeket valahogy mindig elfelejtik megemlíteni. Bár én úgy tartom, hogy a fél igazság hazugság, talán Isten is ezen a véleményen van. A protestánsok semmivel sem voltak különbek üldözést tekintve, mint a katolikusok. A boszorkányégetések túlnyomó többsége is a protestánsokhoz köthető, ahogy az amerikai államokbeli rabszolgatartás is. Abszurd módon az ún. "bibliaövezet" lefedi a rabszolgatartó övezetet.
Luthernál azért is érdekes, hogy ezt a megállapítást tette a Római Katolikus Egyházra, hogy az a kereszténység babiloni fogsága, mert őrá nem lehet azt mondani, hogy "neoprotestáns agymosást" kapott, "belenevelték", hiszen ő katolikus szerzetes volt, mikor Istentől kapta a kijelentéseket, és világossá vált számára egyháza valódi állapota.
A jelenlegi protestáns keresztény irányzatok egyrészt ismerik az 500 éve egyeduralmi státuszban uralkodó római egyház bűneit és visszásságait, másrészt részlegesen tájékozottak a római felekezet mai visszásságaival is.
A német püspöki kar megállapítása szerint a homoszexualitás "normális dolog":
"
A német "szinódusi út" első megállapítása: a homoszexualitás a szexualitás normális formája.
Mindezt a német katolikus püspöki konferencia a házasság és a család témáiért felelős bizottsága (a katholisch.de cikkében nevesítve: a bizottság elnöke, Heiner Koch berlini érsek, valamint Franz-Josef Bode osnabrücki, Wolfgang Ipolt görlitzi, és Peter Kohlgraf mainzi püspökök) mondta ki egy csütörtökön orvos- és teológus szakértőkkel folytatott megbeszélés után.
"
Isten Igéje szerint viszont sem pulyák, sem férfiszeplősítők (homoszexuálisok) nem öröklik Isten Országát.
Luther az adott helyzetben fogalmazott meg jogos kritikákat is. Melyből nagyon sokat az Egyház végül el is fogadott. De szerintem már sehol sem árulnak búcsúcédulákat, legalábbis én nem találkoztam még vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!