Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Reformátusnak lenni katolikusb...

Reformátusnak lenni katolikusból? Szerintetek?

Figyelt kérdés
Katolikusnak nevelkedtem fiatalon, aztán teljesen elhagytam késő tini-kora felnőtt koromra az egyházat. Nem tudom elfogadni a katolikus egyház hitvallását, elveit, a kényszert. De a református egyház, a közösség, a hitvallás, kb minden olyan természetes. Hiszem és vallom a kettős predestinációt, az úrvacsorát (még, ha nem konfirmáltként nem is vagyok rá jogosult). Viszont a húszas éveim végén járok lassan. Sok bűnt elkövettem a “vallástalan” időszakomban sajnos... Vajon van még esély?

2020. jan. 27. 22:52
1 2 3 4 5
 11/44 anonim ***** válasza:
55%

P.T.

Mégis mi a kettő között a különbség?

(eva-ref)

2020. jan. 28. 12:27
 12/44 anonim ***** válasza:
0%

Kedves #11, annyira nem is tudom.

Egyszerűen suliban csak ref. hitten volt, aztán reformátusként konfirmáltam...

De pl. az eleve elrendelés csak reformátusoknál van.

A többit meg már én is csak googlizva tudnám :D

Üdv

P.T.

2020. jan. 28. 12:56
 13/44 anonim ***** válasza:
73%
Keress fel egy szimpatikus gyülekezetet, beszélj a lelkésszel.
2020. jan. 28. 19:39
 14/44 anonim ***** válasza:
94%

a 13-ast tanácsolnám én is. Talán evangélikust is keress fel- ők elfogadják egymást a katolikussal, nézd meg a görög katolikust is (gyönyörű a liturgiájuk) - azzal is elfogadják egymást. Pont a ref.-nem nagyon az eucharisztia miatt, azt ők máshogy fogják fel egy "emlékezésnek", míg az ortodox, a görög kat., a római kat., az evang. a misztérium átélésének és ez nagyon nagy különbség.

A predest.-val nem mérgezik magukat a refik már, az Kálvin nagy tévedése volt - mert elvette az ember realizációs erejét. "Sok bűnt elkövettem a “vallástalan” időszakomban sajnos" - akkor ideje dolgozni azon, amit lehet jóvá tenni, amit nem azt megbánni. Van esély, mert jónak lenni jó. A teológiai alapvetéseken kívül fontos, hogy melyik szakrális liturgia érint meg.

Ajándék: 8 boldogság a Valaam szigeti szerzetesek énekében:

https://www.youtube.com/watch?v=6D1bzmGPlyw

2020. jan. 28. 22:26
 15/44 A kérdező kommentje:
Teljes mértékben a református. Ref gimiben tanultam, refis barátaim vannak, református Istentiszteletre járok vasárnap egy jó ideje, egyetemre is KRE-re mentem. Katolikusnak születtem és “családi kényszer”, hogy áldoztam-bérmáltam, de igazán sosem éreztem azt át és értettem vele egyet. Aztán teljesen elszakadtam a vallástól és egyháztól, viszont most érzem, hogy kell. Hogy itt az idő... nem tudom érthető-e így kifejezve. Csak félek, hogy sok bűnöm lett és már erősen a 30 év felé standálok és talán késő.
2020. jan. 28. 23:25
 16/44 anonim ***** válasza:
74%

Nem késő. Kezdd el, keress lelkészt, akivel meg tudod beszélni. Az ember gyarló, vétkezik, de ebből tanulhat és fejlődhet, ha meg akarja ismerni önmagát, és közelíteni akar I.-hez. Nem késő.

Søren Kierkegaard, Önvizsgálat

[link]

2020. jan. 29. 16:47
 17/44 anonim ***** válasza:
17%
Milyen bűnök? :D
2020. jan. 30. 11:31
 18/44 anonim ***** válasza:
24%

teljesen mindeggy.kedves kerdezo ne agyalj ezen. Mondjuk inkabb reformatus 100x inkabb.

Mert a.katolikusok kepek elott hajonlanak meg es Isten tisztan es vilagosan irta h ne.

Egyebkent nem a vallas a lenyeg hanem az h elfogadtad e Jezust személyes megváltodnak és követed vagy sem. A vallas nem szamit.

Mert amikor az utolso napon Isten elott megallsz nem azt fogja kerdezni milyen vallasu voltal hanem azt hogy ö ismer-e téged azaz.kapcsolatban voltal-e vele ? Ha tiszta vagy minden bűntõl , ha az.õ vére.megtisztított-e minden bűntol akkor az.övé vagy. És ez a.lényeg h az övé legyél kedves válaszoló. Legyen a tiéd a bűnbocsánat es kövesd Jézust

2020. febr. 4. 07:15
 19/44 anonim ***** válasza:
13%
Szerintem keress fel egy pszichológust. Nem olcsó, de segít.
2020. febr. 10. 14:22
 20/44 anonim ***** válasza:
79%

"teljesen elszakadtam a vallástól és egyháztól, viszont most érzem, hogy kell. Hogy itt az idő..."

Lehet, hogy eltelik még egy kis idő, és azt fogod érezni, hogy nem a reformátusokhoz kellett volna menned mégsem, hanem a katolicizmus az, ami kell... Ha katolikusnak kereszteltek, előbb egy katolikus pappal beszélj szerintem. Simán kiderülhet, hogy egy csomó mindennel kapcsolatban tévedésben élsz, ami csak azért van, mert sokáig nem volt kapcsolatod az egyházzal. Pl. hogy érted azt, hogy kényszer? Senki se kényszerít semmire, ha katolikus vagy. Semmire. Katolikusnak vallani magadat se kötelező. Ha inkább a reformátusokhoz mész, szerinted ki fog kényszeríteni és mire katolikus részről? Biztos lehetsz benne, hogy senki semmire. Aki akar, menjen. De minek? A Hiszekegy ugyanaz mindkét felekezetnél, márpedig az a hitvallás.

2020. febr. 10. 22:41
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!