Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Bűn egy bűn elkövetését...

Bűn egy bűn elkövetését elgondolni?

Figyelt kérdés
Ha igen milyen mértékű a valós elkövetéshez képest?

2020. jan. 1. 13:33
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
31%
Az álmodban elkövetett bűnért egyáltalán nem vagy felelős.
2020. jan. 1. 20:08
 12/25 A kérdező kommentje:
A gondolatokat nehéz, sőt talán lehetetlen irányítani. Az álmokra is igaz a dolog, bár jelent meg Fázis címmel egy könyv, ami szerint irányítható.
2020. jan. 1. 21:02
 13/25 anonim ***** válasza:
0%
A bűn se nem tett, se nem gondolat szándék nélkül. Pl. ha hazudsz, abban már benne van, hogy szándékosan valótlant állítasz, de maga a tett a valótlanság állítása. Ha ez nem szándékos, akkor tévedés. Ha kiugrik egy ember a kamion elé, akkor a sofőr embert öl, de nem gyilkol. Szóval van különbség tett és szándék között, és szerintem ugyan ez érvényes a gondolatokra is. Amikor tudod, hogy egy gondolat helytelen, ha szándékosan felidézed azt a gondolatot, az lehet bűn. Vagy ha ezt a gondolatot el is követnéd, ha nem akadályozna meg benne valami rajtad kívül álló tényező, szerintem az is bűn. Ha szándékosan rombolod vele a lelkedet az is. Szóval itt is a szándék, a tudatos rossz elkövetése a lényeg. Mert az is egy elkövetés, hogy gondolni akarsz valamire. De pl. az ember (na jó, lehet nem minden ember nem tudom), az én agyam általában úgy működik, hogy jelenetekkel képezi le az érzelmeit. Tehát ha mondjuk nagyon felmérgesít valaki, akkor elképzeled, hogy 5-10 db összekötegelt kisrakétát dugsz a seggébe, meggyújtod és kilövöd vele a Holdra, na hát ez egy nem szép gondolat, de nem bűn. Ha viszont asszonyra nézel bűnös vágyakkal, az kb. azt jelenti, hogy ha a férje nem tudná elkapnád egy bokorban, na az azért bűn, mert ettől csak az a tény tart vissza, hogy van férje aki talán erősebb nálad. De ha meglátsz egy nőt aki elég szimpatikus így első körben, és szerinted nagyon tudnád szeretni, ami úgy képződik le az agyadban ahogy éppen sikerül, az fogalmam sincs mitől lenne bűn.
2020. jan. 1. 21:45
 14/25 anonim ***** válasza:
11%

"A gondolatokat nehéz, sőt talán lehetetlen irányítani."

pontosan ezért baromság a gondolati bűn (vagy hogy a francba hívják magyarul). rengeteg vallás elvárja, hogy korlátozd a gondolataidat, és ha olyanra gondolsz, ami nem oké, akkor szégyelld magad és érezd magad bűnösnek. ez agymosás

2020. jan. 1. 21:45
 15/25 A kérdező kommentje:

13#

Ha a gondolat és a tett között csak ilyen kis dolog állna, mint a példádban egy erős férj. Akkor a világnak már vége lett volna a csodálatos, innovált emberi agynak köszönhetően. A fantáziáról ne is beszéljünk. Ha haragszom a szomszédra 20 éven keresztül, gondolataim nem a legszebbek, de mégsem teszek vele rosszat, hisz neveltetésem, lelkiismeretem, józan eszem korlátoz ebben. Amikor jó dolgokra gondolok, ott is vannak korlátok, főleg fizikai, anyagi, szellemi korlátok, de ezek is komoly akadályok.

2020. jan. 2. 00:35
 16/25 A kérdező kommentje:
Biblia Istene rengeteg dolgot tart bűnösnek, és sok dolgot pl: a rabszolgatartást nem. Van némi eltérés a római jog és a Biblia közt. Isten mi alapján döntött a bűnök felöl, hisz ő sosem volt ember? Nem érdekli a magántulajdon, nem volt szerelmes, nem tombolnak benne hormonok. Mi alapján döntött úgy, hogy igazságos kamatot szedni, és igazságos rabszolgaságban tartani a rabszolga gyermekeit?
2020. jan. 2. 00:42
 17/25 anonim ***** válasza:
0%
Nem. Nem azt írtam, hogy a gondolat és a tettek között csak egy erős férj állhat. Azt írtam, ha csak ennyi tart vissza attól, hogy egy rossz gondolat tetté váljon, akkor maga a gondolat is bűn. Példát is írtam ennek ellenkezőjére. Ezek elég egyszerű mondatok voltak, és te mégsem értetted. Miért gondolod hogy jobban érted Istent, mint ő saját magát, ha egyszerű emberi gondolatokkal sem boldogulsz? Nem a kérdéseiddel van baj, hanem a hiányos és téves ismereteiddel, meg azzal, hogy neked már megvannak a magad válaszai, és ezekhez igazítod másokét.
2020. jan. 2. 02:23
 18/25 A kérdező kommentje:
Istent nem értem, nem is állítottam. Viszont te igen, hogy a gondolatok irányíthatóak. Gondolom, különleges módszerrel irányítod az agyad tudatalatti részét. Elárulnád, nekem és még pár olyan embernek aki nem képes erre, hogyan kell csinálni. Hogyan kell kikapcsolni az agy legnagyobb részét, és csupán a tudatos rész uralni?
2020. jan. 2. 08:59
 19/25 anonim ***** válasza:
50%

Istent részben a Biblián keresztül próbálják megismerni, amit ha egyszer elolvastál volna nem gondolnád, hogy van külön a Bibliában egy Isten. Ehhez képest felsorolod, hogy szerinted mit nem csinál, milyen nem szokott lenni, mit nem tudhat, és miket tesz. Teszed ezt teljesen alaptalanul, a mindenhonnan összeszedett kis félinformációidat úgy rakosgatva egymás mellé, ahogy neked tetszik. Ennek mi értelme van?

Semmi különleges nincs abban, hogy valamilyen szinten az ember tudja irányítani a gondolatait, néha te is megpróbálhatnád. Nincsenek módszereim, nem is írtam ilyesmit, legalább ide tehetnél egy olyan részt tőlem ami alapján ez megfogalmazódott benned. Eleve úgy kezdtem, hogy önmagában egyik gondolatunk sem bűnös, akkor meg miért kellene a tudatalattit irányítani? Érted, hogy ami a tudat alatt történik, az kizárja a tudatos döntést, vagyis magát a szándékot? Ezzel indítottam, hogy szándék nélkül nincs helyes vagy helytelen. A gondolataidat meg úgy tudnád irányítani, hogy használod az értelmet, amit kaptál. Hasznos.

2020. jan. 2. 10:38
 20/25 A kérdező kommentje:

19#

Olvastam a Bibliát, de felhívom a figyelmed, hogy vallás kategóriában tettem fel kérdésem, nem pedig ábrahámi vallásban. Valóban egy Isten létezik, viszont a Bibliában magát istennek tartó lényről ezt semmi sem támasztja alá. Az ő sugallatát leírta valaki, aki elhitte minden szavát, te pedig az íróét. Mindeközben a sugó, valamint az író szavahihetőségét senki sem ellenőrizte. Vannak rajtad kívül is emberek ezen a bolygón, akik más vallásokban hisznek, más lényt fogadnak el Istennek. Amikor rakétát dugtál tudatosan egy ember fenekébe, az nagyon is sokat árult el rólad, mint az is, hogy előre kigondolt gondolatokat akarsz gondolni. Na ez a vicc, ehhez kellett az a sok ész a fejedben?

2020. jan. 2. 11:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!