Ha képes vagyok Istennél nagyobbat elgondolni, Isten elveszti legmagasabb pozícióját?
-ha tudok egy konkrét számot mondani ami nagyobb mint a végtelen akkor, az nagyobb mint a végtelen?
-nehéz kérdés, de nem biztos, hogy értem mire gondol, tehát próbálja meg
- végtelen +1, na az nagyobb nem?! csicska matematikus erre mit lép?!
-úgy látom nem érti mi a végtelen...
Ácsi, a végtelen+1 az végtelen.
Mivel a végtelen definíciója természetes számok halmazán (csak azért a természetes számok, hogy ne kelljen negatív végtelenekről és gömbi modellekről beszélni) úgy hangzik, hogy végtelen az, ami minden számnál nagyobb. A végtelen+1 ugyanazzal a tulajdonsággal rendelkezik, mint a végtelen, hiszen minden számra igaz az, hogy végtelen+1-nél kisebb. Mivel a végtelen az nem egy szám, hanem egy tulajdonság, ezért a végtelen+1 és a végtelen ugyanaz a matematikai objektum.
Anzelmusi ontológiai Istenérvek... hallottál már róla?
Ha tudsz nagyobbat elképzelni: az Az. Isten. A legnagyobb ami elképzelhető. Nincs ami korlátozná. Ha te ezen képzelődsz, hogy istennél nagyobbat el tudsz gondolni: magadat istennek képzeled. Ami elég gyakori manapság, ahogy Weöres is írja:
Valaha én is úr akartam lenni;
ó bár jó szolga lehetnék!
De jaj, szolga csak egy van: az Isten,
s uraktól nyüzsög a végtelenség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!