Mi szüksége van ránk?
Adott egy lény, mindenttudó, korlátlan hatalmú és örökké való.
Mi szüksége mégis alsóbbrendű lényekre, például angyalokra, emberekre, vagy állatokra?
Miért adja meg számukra a lehetőséget, hogy dacoljon vele?
Mi a célja?
12:58.
A szabad akarat az nem azt jelenti, hogy el tudom dönteni azt, hogy marijuanat, vagy kokaint fogyasztok el...hanem azt tudom eldönteni, hogy bedrogozom, vagy nem. De ugyanez pl. nem az a szabad akarat, hogy azt hazudom, hogy balesetem volt és ezért nem mentem dolgozni, vagy azt, hogy anyukám meghalt és temetés van...hanem a szabad akarat az, hogy eldönthetem hogy hazudok e vagy nem. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
"hanem azt tudom eldönteni, hogy bedrogozom, vagy nem"
Ha mindenki drogozik körülötted ,akkor nagyobb a valószínűsége ,hogy te is fogsz. Legalábbis biztos több ,mint egy pedáns keresztény családban.
"hanem a szabad akarat az, hogy eldönthetem hogy hazudok e vagy nem. :)"
Akkor a beteges hazudozó korlátolt vagy mi?
Hazugságra való hajlam nem éppen egy "tudatos" dolog.
"nagy a valószínűsége", de nem 100%.
A betegeges hazudozó pedig nagyon jól tudja, hogy hazudik, de már a cselekmény pillanatában, és megvan a lehetősége, hogy módosítson, de nem teszi meg, mert azt hiszi képtelen rá...ez tévedés. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
bocsánat a két szemléltetésért, de akkor egyszerűbben.
a szabad akarat azt jelenti, hogy el tudod dönteni, megteszel e X dolgot, vagy nem. eldöntendő a dolog, mert igen/nem alapú. Ennyiben áll meg. :)
üdv
25/F
LastOne.Left
Az első nagyon jól leírta.
Ahhoz, hogy ezt megérts, előtte át kellene élned milyen az igazi szeretet. Voltál már igazán, őszintén szerelmes? Vagy tudod mit: gondolj arra az emberre, aki a világon a legjobban szeretsz.
És most gondold azt, hogy te vagy Isten, de az az ember nincs. Mit tennél?
""nagy a valószínűsége", de nem 100%."
Egy törzs tagja vagy és egy szertartás előtt állsz. Meg kell enned "GUIMAMIA"-t (fantázia név ,mondjuk legyen valami hallucinogén gomba). Ha nem teszed, kitagad a sámán és neki vághatsz a kietlen pusztának. Szerinted hány ember fog úgy dönteni ,hogy ő inkább nem eszi meg?
"mert azt hiszi képtelen rá"
Miért hiszi azt? Az eddig tapasztalatok miatt? Vagy talán már teljesen ösztönös ,észre sem veszi ,hogy mikor hazudik és mikor nem? Vagy azt hiszi ,hogy jó dolog? Nincs bűntudata? Miért nincs bűntudata?...
"a szabad akarat azt jelenti, hogy el tudod dönteni, megteszel e X dolgot, vagy nem. eldöntendő a dolog, mert igen/nem alapú. Ennyiben áll meg. :) "
Szinte az összes eldöntendő kérdésnél vissza lehet odáig vezetni az okokat ,hogy már nem tőled függ.
Elmész Tunéziába?
Megennél egy embert?
Beveszed az idegmérges kapszulát?
Szereted a halat?
Hiszel Istenben?
14:58.
hallucinogén gomba.
a sámán döntése az, hogy a törzsbe beletartozik e valaki vagy nem...én eldönthetem, hogy eszem e belőle vagy nem, teljesen mind1 mik a következmények. Az én döntésem marad akkor is, és ha a félelem táplál, és engedek neki, akkor eszem belőle, de ha nincs bennem félelem, akkor úgy ahogy van hagyom, mert tudom, hogy nem jövedelmező a gomba evészete. Természetesen ez akkor lesz így, ha megismertem a hatás hátulütőjét, azaz meglesz a viszonyítási alapom. Addig nyilván nem, tehát az ismeret hiányába eszem belőle elsőre.
Ugyanez a többi példádnál is, a "rossz" jelenléte azért szükséges, hogy meg lehessen különböztetni a jót is. Igazad van, hogy vissza lehet vezetni, hogy befolyásol a másik ember korábbi döntése, de nem meghatároz. Mihelyst megtapasztaltam a negatívumot, már tudom, hogy legközelebb a pozitívat fogom választani, hiába van meg bennem a rosszra való hajlam. Mindenkiben megvan, csak van aki felveszi a harcot...mert tudja, hogy képes rá, ellentétben sok emberrel. A hazudozó is tudja, hogy hamisak az állításai, ha nem tudná, élni sem tudna, mert hamis fogalmai lennének a létezésről, benne nagyobb a hajlam, de legyőzhető. :)
ui.: Egyébként létezik valami, ami segíthet felülkerekedni az önző hajlamunkon, és mentesít a félelem és gyűlölet érzelmektől, de még a szomorúságtól is, ha teljes ismereted van róla(emberi mércével persze).
üdv
25/F
LastOne.Left
Miért teremtette Isten a világot?
Isten a világot saját dicsőségére teremtette, mert ki akarta nyilvánítani és közölni akarta a maga jóságát, igazságát és szépségét. A teremtés végső célja az, hogy Krisztusban Isten legyen „minden mindenben” (1Kor 15,28), a maga dicsőségére és a mi boldogságunkra.
„Isten dicsősége az élő ember, s az ember élete Isten látása.” (Szent Iréneusz)
Alapvető igazság, melyet a Szentírás és a Szenthagyomány állandóan tanít és magasztal: a világ Isten dicsőségére teremtetett. Isten teremtett mindent, magyarázza Szent Bonaventura, „nem (...) azért, hogy növelje dicsőségét, hanem hogy kinyilvánítsa és közölje dicsőségét”. Istennek ugyanis a teremtéshez semmi más indoka nem lehetett, csak szeretete és jósága: „A teremtmények Istennek a szeretet kulcsával kinyitott kezéből jöttek elő” (Aquinói Szent Tamás). És az I. Vatikáni Zsinat kifejti:
„Isten jóságával és mindenható erejével nem boldogságának növelésére, nem is megszerzésére, hanem tökéletességének kinyilvánítására a teremtményeinek adott javak által szabad elhatározással, az idő kezdetétől a semmiből alkotta mindkét teremtményt, a szellemit és a testit.”
Isten dicsősége az, hogy jóságának e megnyilvánulása és közlése, melyek miatt a világ teremtetett, megvalósulnak. "Szeretetből eleve arra rendelt bennünket, hogy Jézus Krisztus által gyermekei legyünk, akaratának tetszése szerint; kegyelme dicsőségének dicséretére" (Ef 1,5--6). "Isten dicsősége ugyanis az élő ember, az ember élete pedig Isten látása. Ha ugyanis már Istennek a teremtés által történt kinyilatkoztatása életet ajándékoz minden lénynek, akik a földön élnek, sokkal inkább ad életet az Atya Ige által történő kinyilatkoztatása azoknak, akik Istent látják." [Szent Ireneusz] A teremtés végső célja az, hogy Isten, aki mindenek Alkotója, végül ’minden legyen mindenben’ (1Kor 15,28) azáltal, hogy egyszerre gondoskodik a maga dicsőségéről és a mi boldogságunkról.
Isten azért teremtette a világot, hogy kinyilvánítsa és közölje dicsőségét. A dicsőség, melyért Isten teremtményeit megteremtette, az, hogy ők részesednek az Ő igazságában, jóságában és szépségében.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!