Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy "szentségi...

Mit jelent az, hogy "szentségi házasságot kötöttem, de kimondták, hogy érvénytelen volt"?

Figyelt kérdés

Mit jelent, hogy kimondták az érvénytelenséget?

Manapság mitől lehet érvénytelen egy szentségi házasság?

#érvénytelenség #szentségi házasság
2019. nov. 21. 05:10
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Így van, érvénytelen valami csak akkor lehet, ha a "szerződés" megkötésekor nem állnak fenn a szükséges feltételek. Ez szinte az élet minden területén így van, legyen szó bármiről.

2019. nov. 21. 16:26
 12/18 -a- ***** válasza:
100%

Ferenc pápa:

“Manapság a szentségi házasságok nagy része érvénytelen, hiszen a párok nem értik meg teljesen a véglegességet és az elkötelezettséget…

Ideiglenes, és emiatt a házasságok túlnyomó többsége érvénytelen. A párok kimondják, hogy „Igen, az életem végéig”, de nem tudják, mit mondanak. Mert más kultúrában élnek. Kimondják, jó szándékkal mondják, de nem értik.”

[link]

2019. nov. 21. 19:20
 13/18 anonim ***** válasza:
36%
Ez csupán annyit jelent, hogy muszáj volt találni egy jogi kiskaput. Mivel a katolikusoknál nincs válás, ezért másképp nevezik, de végülis ugyanazt jelenti. Ilyen erővel az én nagyszüleim is érvénytelen házasságban éltek, hiszen nem szerelemből házasodtak, hanem a szüleik döntötték el a dolgot.
2019. nov. 21. 23:35
 14/18 szp72 ***** válasza:
100%

Aki szentségi házasságot kötött, az eleve nem lehet érvénytelen. Ez önellentmondás, illetve fogalomzavar.

A helyes szóhasználat: azt hittük, hogy szentségi házasságot kötöttünk, s hogy szentségi házasságban élünk, de az egyházi bíróság megállapította, hogy érvénytelen volt.

Az érvényes házasságnak megvannak a feltételei. Az első és legalapvetőbb feltétel: az önkéntes és szabad elhatározásból született döntés a házasságkötésre. Akiket a szüleik adnak össze, azok házassága eleve érvénytelen, hacsak maguk is bele nem egyeztek a szüleik döntésébe.

Eleve érvénytelen a házasság, ha valamelyik fél eleve nem gondolja komolyan, vagy nem fogja fel a halálig tartó hűségre tett ígéret értelmét. Van még néhány más házassági akadály is, például túl közeli rokonság, vagy a klerikusok házassága érvényes felmentés nélkül.

2019. nov. 22. 00:58
 15/18 A kérdező kommentje:

13

De ha véglegesen elkötelezték magukat, akkor érvényes kellett hogy legyen. Nem hiszem, hogy a szerelem érzése kötelező lenne.

Különben is, a pápa szerint akkor képzett vallástudósnak kéne lenni a szentségi házassághoz, és úgy egyáltalán is. Még mély hitben élő egyszerű emberek sem tudnák szavakkal elmagyarázni ezeket a fogalmakat. Még a szerelem érzését se, ha tényleg követelmény lenne.

Köszönöm szépen a válaszokat, szerintem kb. értem, hogy miről lehet szó.

2019. nov. 22. 01:03
 16/18 anonim ***** válasza:
75%

"De ha véglegesen elkötelezték magukat, akkor érvényes kellett hogy legyen. Nem hiszem, hogy a szerelem érzése kötelező lenne."

Már ne haragudj, nem bántásból, de egy kicsit naiv vagy :)

Hány házasság köttetik a mai napig úgy, hogy az egyik félnek lényegében nincs választása. Ha nem is kimondottan nálunk, de tőlünk jóval keletebbre, vagy akár Afrikában, ilyen a mai napig létezik. Nem beszélve más érvényességet kizáró okokról.

2019. nov. 22. 18:42
 17/18 A kérdező kommentje:

16

Már bocsáss meg, de én a kérdést kifejezetten itt, MAGYAR oldalon tettem fel. Magyarul. CSAK az érdekel, hogy amikor magyarok mondják-írják az idézőjelbe tetteket, az mit jelenthet.

2019. nov. 22. 21:04
 18/18 anonim ***** válasza:
75%

Nem értem a felháborodást, nem mondtam, hogy nálunk ne lenne kényszerházasság, csak azt, hogy már nem jellemző. Illetve jellemzően akik most válnak, nem 1-2 éve házasodtak. Ha pedig régebben, akkor még több ilyen eset volt. Mondjuk a csaj véletlenül terhes lett és rá erőltették a házasságot. De ez csak egy példa, lehetne többet is mondani. Mondjuk vannak olyan népcsoportok nálunk is, ahol azért manapság is előfordul az ilyesmi...

Szóval tényleg nem vágom a hőbörgésedet, nem vitatkozni akartam, csak a kérdésre válaszolni.

2019. nov. 22. 21:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!