Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Bibliában az áll, hogy "Ne...

A Bibliában az áll, hogy "Ne ölj"! Ez a felszólítás az élőlényekre vonatkozik?

Figyelt kérdés
Úgy vettem észre, hogy sokan az emberekre vonatkoztatják, de lehet, hogy tágabb értelemben kellene érteni?

2019. okt. 14. 11:06
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
32%
Amúgy itt te vagy az egyetlen,aki hisztériázik. Mostanában a gyakori tele van olyan kérdezőkkel,akik felháborodnak azon,ha válaszolnak nekik. Te is látszólag csak azért írtad ki a kérdést,hogy a saját nézeteidet promózd. Hiába vernyákolsz itt azon,hogy a kérdésedre válaszoljanak,ha egyszer csupa kijelentésekkel van tele az a bizonyos "kérdésed". Pl,hogy a Földön nem elérhető valamiféle eredeti Biblia. Ez egy kijelentés volt és nem kérdés. Ergó,ez az egész egy kérdésbe bújtatott állítás,ami csak arra jó,hogy partnereket találj hozzá,akikkel közösen rázhatjátok a rongyot. Más magyarázatot nem tudok rá,hogy miért kezdesz ki minden egyes választ,ami a kérdésedre érkezett. Leírtuk,hogy nem gyilkosság -mert ugye ez volt a kérdés-. Te kijelentetted,hogy márpedig az. Ezzel el is ismerted,hogy a kérdéseddel nem te akarsz okosodni,hanem másokat akarsz kioktatni.
2019. okt. 14. 13:12
 32/48 A kérdező kommentje:

29. Feltételezem, hogy az atomenergia használatának veszélyeire kívánták felhívni a figyelmet, de nagyon eltértél a témától.

Vannak más energiaforrások is, például manapság nagyon kutatott a napenergia felhasználása. Amikor vannak biztonságosabb energiaforrások, vélhetően előnyösebb azok használata, mint az atomenergiáé.

2019. okt. 14. 13:13
 33/48 A kérdező kommentje:

31. Szerintem a kérdező ebből a szempontból kettő dolgot tehet: vagy reagál a hozzászólóktól érkező kérdésekre vagy nem.

Az előbbit választottam, reagáltam a felvetések re.

2019. okt. 14. 13:17
 34/48 A kérdező kommentje:

31. "Leírtuk,hogy nem gyilkosság -mert ugye ez volt a kérdés-. Te kijelentetted,hogy márpedig az."

Nem. Éppen kérdeztem, lásd 5. hsz.

2019. okt. 14. 13:32
 35/48 KZitus ***** válasza:
41%

Szia

Mivel a Bibliából idéztél, feltételezem, tekintélynek fogadod el a továbbiakban is a Bibliát, amit a kérdéseddel kapcsolatban elmond nekünk. Jóval, a "Ne ölj" előtt másik utasítást adott Isten az első két embernek.

1Mózes 1:28

" Majd Isten megáldotta őket, és ezt mondta nekik: „Legyetek termékenyek, sokasodjatok, népesítsétek be a földet, és hajtsátok uralmatok alá! Uralkodjatok a tenger halain, az ég repdeső teremtményein, és minden élőlényen, amely a földön mozog!”

A vers arról ír, hogy Isten, a földön lévő összes "élőlényt" az ember uralma alá adta. A növényeket, gyümölcsöket pedig eledelül, ami azzal járt, hogy olykor akár ki kellet tépni a földből.

Az "uralkodás" dolgában, egyvalamire sem jogot, sem hatalmat NEM ADOTT ISTEN: az emberek egymás fölötti uralmára! Márpedig ha az egyik ember megöli a másikat, akkor bizonyos értelemben "uralkodok fölötte", ami szembe megy Isten szándékával.

A gyilkosság, testvérgyilkosság már az első pár száz évbe megjelent és terjedt. Isten látta ezt, ezért volt szökség a "ne ölj!" parancsra, és a véletlenül(balesetből) megölt ember ítéletének a szabályozására is, amiről szintén részletesen ír a Biblia.

Mióta ember él a füldön, mindig is az egyik ember el akarja nyomni a másikat, akér tettek, akár szavakkal. Ha hatalom kerül a kezébe, annál inkább ezt teszi. Látta ezt bölcs Salamon, ezért le is írta:"Mindezt láttam, és szívemben mérlegeltem mindent, amit véghez visznek a nap alatt, egy olyan időben, amikor ember uralkodik emberen a saját kárára" Prédikátor 8:9

2019. okt. 14. 19:06
 36/48 anonim ***** válasza:
Megöltem a sört:'(
2019. okt. 14. 19:32
 37/48 A kérdező kommentje:
:(
2019. okt. 14. 19:33
 38/48 anonim ***** válasza:

Nem. Ha egy asztalt szétversz baltával csak úgy, miközben másnak hasznos lenne, az is egy jobb út megölése. Szóval nem csak élőlényekre. Sőt még fogalmakra is kiterjed, nem csak élőlényekre és tárgyakra. Sőt még rendszerekre is.

Az ölés mint bevégzés bármire rárakható. A biblia minden ilyenre gondol. A lényeg, hogy ne csináld negatív indíttatásból. Itt a negatív megint tág értelmű.

2019. okt. 14. 21:55
 39/48 anonim ***** válasza:
100%

" Isten, a földön lévő összes "élőlényt" az ember uralma alá adta. A növényeket, gyümölcsöket pedig eledelül, ami azzal járt, hogy olykor akár ki kellet tépni a földből."

És mi a helyzet a gyomnövényekkel, kedves Zitus? Amik esetenként megfojtják a kültúrnövényt. elveszik az életterét, lehetetlenné teszik az emberi tápláléknak szánt felhasználást?

2019. okt. 15. 17:58
 40/48 A kérdező kommentje:
Vannak olyan emberek, akik nem esznek mást, csak lehullott gyümölcsöt, nem vállalnak kertészeti munkát, hogy a növényeket se bántsák.
2019. okt. 16. 10:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!