Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért vannak fundamentalista...

CzeneGalaxy kérdése:

Miért vannak fundamentalista kreacionisták ma, a 21. században? Nem látjátok be, hogy a természettudományok és a vallás két abszolút külön kategória?

Figyelt kérdés
Főleg egy Péter nevű emberhez szól a kérdésem, aki adventistának vallja magát és egyes kérdések alatt már kifejtette a (sajnos) kreacionista nézeteit. Ha jól értelmeztem, ő történelmi tényként fogja fel pl. a globális özönvíz és Noé bárkájának történetét, amikor akár csak gimnáziumi szintű természettudományos ismeretek alapján is belátható, hogy nincs valóságalapja annak a történetnek. A másik pedig az evolúció-kérdés: miért kell tagadni az evolúció-elméletet és küszködve "bizonyítékokat" kaparászni elő arra, hogy a Bibliai teremtéstörténet szó szerint igaz lehet, amikor belátható, hogy nincs így. Az amerikai kreacionizmus például egy vicc, egy cirkusz az egész, már azt sem tudja az ember, sírjon-e vagy nevessen. Ha már itt tartunk, a Biblia szó szerint való értelmezésének sincs semmi értelme és tarthatatlan is. Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy például te is, Péter, miért tartod fontosnak azt, hogy termeszettudomanyos kérdésekben is a Bibliában leírtak alapján foglalj állást, továbbá miért kéne azt szó szerinti történelemnek beállítani? Ha be kéne látnod, hogy az evolúció nem egy hipotézis, hanem tény (és ez ma már könnyen belátható), megrendülne a hited? Miért kéne, hogy ilyeneken múljon a hited? Miért kéne bárki hitének is ilyeneken múlnia? Továbbá miért kell vallási nézeteket a természettudományos kontextusba átvinni, amikor azoknak ott semmi helye? Sokan belátták már, hogy az evolúció elfogadása és a Biblia szó szerint értendő mivoltának elvetése abszolút összeegyeztethető a hitükkel, ti miért küszködtök még mindig? Mert szerintem ennek semmi értelme és egyáltalán nem ilyen röhejes dolgokról kéne, hogy szóljon bármilyen vallás. Péter és a többi kreacionista nézeteket valló, mit szóltok ehhez, miért tartotok ki a nyilvánvalóan hamis elképzeléseitek mellett?

2019. okt. 12. 22:21
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
38%

Sziasztok,

Én úgy gondolom, hogy nem adtam okot a gúnyolódásra, úgyhogy ha nem gond, akkor ezt a fajta pökhendi és lenéző stílusú, a másikat negatívan minősítő beszélgetést nem folytatnám. Ez nem értelmes párbeszéd, hanem a másik alázása.

Szerintem egyértelmű a különbség a "keletkezik" és az "össze lehet rakni" között. Az, hogy nem látod be még nem ad okot arra, hogy engem becsmérelj. Szerintem egy kommunikációban elvárható a másik fél tisztelete.

Üdv. Péter

2019. okt. 14. 13:42
 22/26 anonim ***** válasza:
6%

"Annak idején a Földön ehhez kellett 500000 év és egy fél földfelszín, valamint egy speciális, oxigénmentes légkör, villámokkal, őslevessel, stb."

Kislányok! Az ősleves dolgot maguk az evósok vetették el már egy ideje. És néha oxidáló légkörről mesélnek, néha redukálóról. Mivel mindkettő tarthatatlan. Ne a bulvárból vegyétek a természettudományos ismereteiteket

Ráadásul sosem sikerült ezt laborban bemutatni. ÉS addig semmi sem lehet tudományos tény. És még utána sem lehetünk biztosak abban, h tényleg így történt, hisz lehet, h 100 év múlva teljesen mást találnak majd ki a tudósok.

"Mert szerintem ennek semmi értelme és egyáltalán nem ilyen röhejes dolgokról kéne, hogy szóljon bármilyen vallás."

Márpedig a materializmus és a torzsülöttje az evolúció egy jó nagy röhejes marhaság.

"Sokan belátták már, hogy az evolúció elfogadása és a Biblia szó szerint értendő mivoltának elvetése abszolút összeegyeztethető a hitükkel, ti miért küszködtök még mindig?"

Sokan belátták már, hogy Biblia bizonyos részeinek szó szerinti értelmezése sokkal jobban védhető természettudományosan, és a hitünkkel is összeegyeztethető. Miért küszködtök még mindig?

Mit szóltok ehhez, miért tartotok ki a nyilvánvalóan hamis elképzeléseitek mellett?

2019. okt. 14. 13:50
 23/26 anonim ***** válasza:
7%
Ja és még valami. Az evolúció ennél sokkal mélyebb szinten van cáfolva, mint amit ti itt előadtok, h villámok, meg ősleves...
2019. okt. 14. 13:59
 24/26 anonim ***** válasza:
67%

Rendben van, Péter, csak egyet kérek:

nem akarok pár hét/hónap múlva, sem semmikor olyan írást látni tőled, ahol ugyanezeket mondod.

Nem akarom azt hallani tőled, hogy még soha nem lett élő élettelenből (most mindegy a körítés), azt meg főleg nem akarom hallani, hogy mutációból nem keletkezhet új szerv, vagy bármi új.

Ez így stimmel?

Ha ezekről nem vagy meggyőződve, akkor nézz utána. Nem mondhatod azt, hogy nincs info, csak a sötétben tapogatódzol.

2019. okt. 14. 14:13
 25/26 anonim ***** válasza:
0%
És Péter, innentől kezdve azt sem mondhatod, hogy tojás, liszt, és cukor összességéből, még soha nem lett piskóta, mert különben... különben... ja semmi.
2019. okt. 14. 15:32
 26/26 anonim ***** válasza:
66%
Megfelelő körülmények között az is összejöhet, csak olyanról még tényleg nem tudunk, hogy az magától sikerült volna valahol.
2019. okt. 14. 15:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!