Melyik a legregebbi kiadasu Biblia a neten vagy uzletben ami magyar vagy angol nyelvu amit ismersz?
Figyelt kérdés
2019. szept. 17. 21:13
1/8 anonim válasza:
Legrégebbi teljes magyar fordítások a Károlyi és a Káldi féle. Káldi fordítását sikerült netről leszednem, Károlyi fordítását nem leltem sehol sajnos.
Az angol fordításokat kevésbé ismerem, biztos van sok. Netes keresés alapján az első teljes fordítás a Wycliffe-féle a 14. századból, hogy mennyire elérhető, azt nem tudom.
3/8 anonim válasza:
rasztafariánusok körül kutass elvileg nekik van v mi mégrégebbi cumójuk, amit nem szerkesztgettek agyon.
4/8 anonim válasza:
5/8 A kérdező kommentje:
Talalkoztam 1990 es Karoli Bibliaval is az azt irja mint az eredeti forditas vagy szerkesztett de megis Karoli forditasanak nevezik?
2019. szept. 18. 13:12
6/8 anonim válasza:
Nem teljesen értem a kérdést. Maga a Biblia részben héberül (Ószövetség), részben görögül (Újszövetség) íródott, csekély arámi nyelvű részletekkel. Ezeket a századok során különböző nyelvekre fordították (görög, latin, angol, német, magyar stb.), gyakran közvetlenül az eredeti alapján, gyakran közvetetten a latin alapján. Hogy Károli/Káldi melyik verziót használta, azt nem tudom.
7/8 A kérdező kommentje:
Atforditottak az eredeti nyelvrol tobb nyelvre pl. magyarra de azota tovabb forditottak nyelvujitas cimen ami pontatlanithatja a szovegeket. Ki is hagytak sok reszt az uj forditasokbol, regen hatalmas nagymeretu konyvek voltak /szerintem a magyar nyelvu forditasok is/ 45-55 cm magas es 25 cm szeles lapokkal vastag konyvekkel, egy ember alig birta el, a legmodernebb Bibliak nagyon keves oldaluak es kicsi az oldaluk. A kerdes az hogy ki milyen magyar/angol nyelvu Biblia forditast ismer ami minel regebbi. Atforditottak a magyar es angol nyelvueket az eredeti nyelvekrol de pontosabbak lehetnek mint a modern Bibliak.
2019. szept. 18. 13:25
8/8 anonim válasza:
Hát mind a Károli, mind a Káldi elég nagy (ld. a leírásukat). Magyar nyelven szerintem ezek a legkorábbiak, ezelőtt csak részleteket fordítottak (Huszita Biblia, Pesti Gábor, Heltai Gáspár, Sylvester János).
Itt egy lista a külföldiekről: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!