Amerikában ha egy tanuló kimarad az iskolából, mi a folyamata? És, ha egy felnőtt hiányzik a munkából, mert beteg?
Itthon ugyebár úgy van, hogy egy napot igazolhat a szülő, de a többire orvosi igazolást kell vinni (kivéve persze, ha a szülő felhazsnálta azt az egy napot, de a gyerek nem betegség miatt hiányzik - pl temetésre megy).
A munkahelyen is, ha szabin vagy szabin vagy, de ha beteg leszel, akkor a betegszabihoz táppénzes papírt kell kérni, amit a háziorvos ad ki?
A filmekben viszont azt látom, hogy, ha a gyerek nem a halálán van, akkor csak betelefonálnak az iskolába, el se viszika z orvoshoz és a felnőttek detto; tehát semmilyen igazolást nem kapnak orvostól.
Sok esetben így a gyerek a filmben vagy sorozatban otthon maradt, mert megijedt valamitől a suliban vagy rossz kedve volt de néha azt is eljátszá, hogy az első órára bemennek, utána lelépnek és pár óra múlva visszamennek.
A való életben ez hogy zajlik? Tényleg elég, ha betelefonál a felnőtt a gyerek iskolájába és/vagy a munkahelyére és, ha nem szükséges az állapota miatt, nem kell elmenni az orvoshoz?
Ez esetben egy dolgozó embernek hogyan számolódik el az otthon töltött idő? A rendes évi szabadságából töltődik le és náluk nincs táppénz?
A gyerekeknél azt tudom, hogy x órát hiányozhatnak hivatalosan, de azt nem léphetik túl; de, hogy ezt az X órát igazolással hagyhatják ki, azt nem tudom.
Előre is köszönöm a felvilágosítást!
A gyerekeknél nem tudom mi van, munkában (ahol én dolgoztam), ott elég volt egy levelet írni, hogy nem érzed jól magad, nem mész ma melózni.
Annál a cégnél ahol voltam, minden hónapra járt egy ún. sick-day, vagyis egy évben 12 napot lehettél távol betegség címszóval, arra járt a fizetés. Ha jól tudom 3 egymást követő nap után kellett volna orvosi igazolás, de ebben nem vagyok biztos.
Gondolom (mint sok mást odakint) ezt is cége válogatja, szóval ez biztosan nem univerzális szabály.
A második kérdésem arról jutott eszembe, amit írtál, a 12 napról - mert érdekes volt, hogy 12 napot könyvelnek el betegállományba. Ha nem írtad volna, nem lett volna ez a kérdésem, tehát nem ez volt a fő kérdés.
Ne haragudj, ha felbosszantottalak vele és köszönöm a választ. Sosem jártam még Amerikában. csak filmekben láttam az ottani kultúrát meg szokásokat, de mivel azok nem mindig a valóságot mutatják be, én pedig kíváncsi természet vagyok, ezért minden felmerülő kérdésemet felteszem, hogy a lehető legpontosabb betekintést nyerjem az ottani életbe. Bár tudom, annak a legjobb módja, ha az ember az adott területen él; de valahogy ez is segít kielégíteni a kíváncsiságomat.
Még egyszer bocsánatot kérek és lkellemes napot, szép hétvégét kívánok!
Allamonkent, iskolankent valtozik, hogy eleg a szulonek betelefonalni, vagy ker az iskola orvosi igazolast. "Public" iskolaba valszeg kernek x hianyzott nap utan orvosi papirt, de magan iskolaban, ahol a szulok sulyos ezreket fizetnek a tandijra, ott lazabban veszik ezt.
Munkahely szinten valtozo. Ahol en dolgozom, ott eleg egy telefon vagy sms a fonoknek reggel, hogy ma beteg vagyok, nem megyek be. Kifizeti a napomat. Tobb napot egymas utanban meg sosem hianyoztam, de ahogy ismerem a fonokot, valszeg elfogadna. Sot, ha korhazban lennek, akkor meg is latogatna. Nem csak azert, hogy leellenorizze, hogy tenyleg beteg vagyok, hanem azert is mert erdekli a joletem.
A parom munkahelyen ugy volt, ahogy elozo irta. Ha az ember sokaig volt beteg es kivette az osszes sick-day-t (ami fizetett nap volt) utana eldonthette, hogy tovabbi sick-day-t ker (amit nem fizetnek es amihez orvosi papir kell), vagy a sajat szabadnapjait veszi ki (amit fizetnek) de szabadnap is csak x van egy embernek. Minel tobb evet dolgozik annal tobb napot gyujt ossze, de nem lehet vegtelensegig gyujteni a napokat, mert x osszegyujtott nap utan kotelezik az illetot hogy vegye ki a fizetett szabadnapokat. Igy tudott a parom 2 honapra hazamenni egy olyan munkahelyrol, ahol max evi 2 het szabadnap jar, de evekig ott volt es osszegyult neki 2 honap amit aztan muszaj volt kivennie.
" Sot, ha korhazban lennek, akkor meg is latogatna. Nem csak azert, hogy leellenorizze, hogy tenyleg beteg vagyok, hanem azert is mert erdekli a joletem." - ez annyira cuki!!!!! <3
Nagyon szépen köszönönm a választ és, hogy részletességével egy pontos képet kaphattam. Ment a zöld kéz! <3
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!