Tanár létemre megkérhetem az középiskolás diákjaimat hogy tegezzenek?
Inkább iskolán kivül engedném meg,hogy tegezzenek.A későbbiekben nem lesz jelentősége,hogy tegeznek vagy magáznak-kevésbé fog zavarni a magázódás ha most zavar is.De ez attól is függ milyen tantárgyat tanitasz.Mi a filozófia tanárunkat tegeztük-ő kérte, engedte meg.Egyszer valaki a vezeték nevét elbecézte és úgy szólitotta,akkor azt mondta ha ő megadja a tiszteletet és mindenkit a keresztnevén szólit ,mi se ne szólitsuk őt a vezetéknevén.Egyszer az egyik lány egy téma kapcsán bekinálkozott neki órán mindenki előtt,hogy vicc volt vagy nem, nem tudom ellett nevetgélve az egész,de azért az ilyen beszólások,viccek nem helyénvalók egy diák részéről.
Nekem általános iskolában volt néhány olyan tanárom akik a rokonaim is voltak,de tanárnőnek tanár úrnak szólitottam őket és a suli területén magáztam is őket.Az egytemen némelyik asszisztens kérte,hogy a nevén szólitsuk-mondván ő nincs a professzorral egy szinten,ezért őt ne tanár úrnak/tanárnőnek szólitsuk ,közülük némelyik azt is megnegedte,hogy tegezzük.Akiket tegeztünk általában nem is vették szigorúan a dolgokat.A tegezésnek az a hátulütője,hogy van aki átesik a ló másik oldalára és túl szabadosan kezd beszélni vagy beszélgetni.A fogorvosommal az ő kezedeméyezésére úgy alakult,hogy összetegeződtünk.A rendelőben ha keresem doktornőként hivatkozok rá,attól,hogy tegeződve szólitjuk meg egymást meg nem a becenevén Andinak,hanem Andreának szólitom.A döntéseket ő hozza meg velem megbeszélve a dolgokat,attól,hogy tegeződünk nem várom el,hogy soron kivül fogadjon meg egyéb privilégiumokat sem.
El lehet valakit küldeni a francba magázódva is. Nem attól fognak jobban tisztelni.
Nálunk (ELTE) a pedagógia karon a legröbb tanárral tegeződünk. Vagy olyan, aki külön kiemeli ennek a szerepét.
Szerintem érezni fogod, hogy mikor kell tegeződést kérned.
Minden tiszteletem a tiéd, hogy bevállaltál egy ilyen munkát :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!