Titeket nem idegesít a magázós formula?
Boltban, néhány pénztárosnak nem tudod, hogy köszönj, mert nem tudod besaccolni az életkorát.
Néha jönnek ilyenek: Hogy tetszik a néninek a lábának a gyógyulási folyamatának lennie?
Külföldön sokkal jobb, mert nem kell szerencsétlenkedni.
Ti hogy vagytok ezzel?
Néha nekem is nyílván kellemetlen, de azért az erős túlzás, hogy csak nálunk van ilyen.
Sőt! Melyik nyelvben könnyebb?
Angolban ugyan "kihalt" a tegezés, de rengeteg megszólítási forma, különböző mondatszerkezetekkel rengetegféle foka van a tegezés-magázásnak.
Németben (tudtommal) sokkal gyakrabban használják a magázást, ráadásul abból is több féle van.
Svédek pedig hiába álltak át a teljes tegezésre, közben teljesen bele lehet zavarodni az udvariaskodó igeidőkbe meg hasonlókba.
Sok nyelvben hasonló a helyzet mint nálunk, terjed a tegezés, de még sokan magázódnak...
És akkor még nem beszéltünk a "nemeurópai" nyelvekről, ahol meg gyanítom (nem vagyok bennük otthon) még nagyobb a káosz... Hisz ott különböző társadalmi rétegek, női/férfi mekülönböztetés, stb.
Szóval, igen néha zavarba hozza az embert, de azért nem a mi nyelvünk a hibás...
Külföldön is van magázás.Csak a hülye angolok nem tudnak tegezni,szerintem elég gáz,hogy ugyanúgy szólítják a királynőt,a rendőrt,mint a gyereküket (You),és még az is gáz,hogy nincs különbség a Te és a Ti között.Szólok egy társaságban ülőhőz,hogy You és nem derül ki,hogy mindnek vagy csak neki mondtam.
Amúgy elvárom idegenektől az önözést(lehet régies,de én hölgyeknek Kegyedet,uraknak Önt mondok) ha bemegyek egy étterembe párommal és a pincér,ilyet szól:Sziasztok,mit kértek:már megyek is ki.Amúgy mi az hogy nem tudod a korát,szerintem idegennek 20-30felett nyugodtan magázható.
Fentebb írtam,hogy pont az angol you-zást tartom gáznak:tegezés,magázás,egyes ,többes szám együtt: Te,ti,Ön,Önök.
Szerintem elég sekélyes,hogy nagyobb számú embernek ugyanazt mondod ,mint egynek és az ,hogy a királynőt,az igazoltató rendőrt,a tanárodat,az ismeretlent az utcán ugyanúgy szólítod meg ,mint egy régi barátod,miközben igeidőből 12 van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!