Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Titeket nem idegesít a magázós...

Titeket nem idegesít a magázós formula?

Figyelt kérdés

Boltban, néhány pénztárosnak nem tudod, hogy köszönj, mert nem tudod besaccolni az életkorát.

Néha jönnek ilyenek: Hogy tetszik a néninek a lábának a gyógyulási folyamatának lennie?

Külföldön sokkal jobb, mert nem kell szerencsétlenkedni.

Ti hogy vagytok ezzel?

2010. máj. 10. 22:03
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
100%
Engem egyáltalán nem zavar. Ez nyelvünk egyik különlegessége, amivel igazán ki lehet fejezni tiszteletünket a másik fél felé.
2010. máj. 10. 22:12
 2/23 anonim ***** válasza:
100%
A magazás egyfajta tisztelet kifejezése. Nehogy mondjam már egy idősebb hölgynek, akivel nem vagyunk puszipajtások, szia mi a pálya?
2010. máj. 10. 22:16
 3/23 anonim ***** válasza:
100%

nagyon szép és hasznos dolog a magázás

szomorú, hogy a fiatalok nyűgnek élik meg, és a tegezésen meg a csókolomon kívül mást nem ismernek

2010. máj. 10. 22:24
 4/23 anonim ***** válasza:
100%

Én örülök annak,hogy magázódni is tudunk,hiszen tiszteletet adok a magázással az idősebb generációnak..

Nem okoz soha gondot,hogy mikor kit és hogyan szólítsak meg...

2010. máj. 10. 22:26
 5/23 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően nem a magázódással van baj, hanem azzal, hogy erre 3 formulánk is van, és ebből az egyik még nekünk, magyaroknak is kihívás...gyakorlatilag lehetetlen használni bizonyos szituációkban :S Bőven elég lenne az Önözés, azt egyszerű használni, mégis udvarias...illetve a magázás (nem a "tetszikezés!") ami arra jó, hogy (amennyiben tényleg megérdemli), jól le lehet nézni vele más embereket :D Nincs is annál lenézőbb, mint egy "Maga inkább ne szóljon egy szót se!" mondatnál. Ez egy önözéssel már nem hangzana ilyen ízesen...de persze csak ha tényleg kiérdemelte a másik. Ez a formula remek példája annak, hogy a magyar nyelv mennyire alkalmas az apró érzelmi árnyalatok kifejezésére nem csak lexikai, de még ragozási szinten is, ami nagyon ritka!!!

A tetszikezéstől ellenben rosszul vagyok :S Lehet, hogy magától alakult ki, de akkor is úgy hangzik, mintha megerőszakolnák vele a magyar nyelvet, nem is bánnám, ha megszűnne...egyszerűen nem hangzik magyarosan!

2010. máj. 10. 22:41
 6/23 anonim ***** válasza:
45%
Abszolút idegesít, nehezemre esik kimondani, és van benne egy ilyen hülye merevség, távolságtartás. Komoly dolgokat és nem is tudok magázva megbeszélni senkivel.
2010. máj. 10. 22:41
 7/23 anonim ***** válasza:
97%

Ha kijön hozzám egy szerelő és elkezdek vele tegeződni,akkor annyi a munkának.(többnyire) Ha magázódom,akkor gyorsan és jól megcsinálják és távoznak.

Ha egy fiatalabbal elkezdek tegeződni,akkor azt hiszi,hogy már haver is,és villámgyorsan nagyon sokat megenged magának,míg ez magázódásnál nem fordul elő.

Egy szükséges rossz a távolság megtartásához.

2010. máj. 10. 22:47
 8/23 anonim ***** válasza:
100%

te jó ég, saját kútfőből kreáltad ezt a mondatot?

jobban jársz, ha nem használod sehol.

engem nem zavar a magázódás, sőt, boltban elvárom, hogy magázzanak.

persze kamaszkoromban még nem vártam el.

2010. máj. 10. 22:58
 9/23 anonim ***** válasza:
100%
és én is magázom természetesen a pénztáros hölgyeket.
2010. máj. 10. 23:01
 10/23 anonim ***** válasza:
64%
Az az idegesítő, mikor valaki olyan kórú, hogy nem lehet tudni előre, hogy a magázásra vagy a tegezésre sértődik meg. Szerintem jobb lenne ha nem lenne ilyen a nyelvünkben, csak problémákat okoz, a tiszteletet pedig nem csak ezzel lehet kifejezni.
2010. máj. 11. 01:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!