Vajon mi az oka ennek?
Mi az oka annak, hogy míg a református/evangélikus családok választékosabban adtak nevet gyermekeiknek (például: Zsuzsanna, Sára, Illés, András, György), addig a katolikus családok maradtak a hagyományos, régi keresztneveknél (például: Erzsébet, Mária, Julianna, József, Ferenc, István)?
Köszönöm a válaszokat!
Mind hagyományos név amit felsoroltál. A családom katolikus, az ismerőseim többsége is az de az összes általad felsorolt névre van példa a 30 év feletti korosztályban.
Egyébként számomra is furcsa, hogy a férfi nevét mindenképpen tovább kell adni (vallástól függetlenül szerintem elég gyakori)
A családunkban is van olyan testvérpár ahol a lány ma divatos modern keresztnevet kapott, a fiú pedig a generációkon keresztül öröklődő hagyományos nevet. Sőt nálunk is így van, én kaptam különlegesebb nevet, tesóm meg egy szentét viseli.
Ezek klasszikus, régi nevek, nagyrészt bibliaiak.
De hogy evangélikus-katolikus felosztásban változnának, ez egy hülyeség. A mi családunk például keveréke a két vallásnak, sőt evangélikus lelkészek is kikerültek tőlünk, és a fenti nevek egyike sem fordult elő nálunk.
Gondolom, 2-3 családra alapoztad a megfigyeléseidet, de ez nem általánosítható. Amúgy meg hogy mi választékos, azt ki dönti el? Nekem pl a fentiek egyike sem tetszik, akkor most mi lesz az elmélettel?
Van egy népcsoport, melynek tagjai általában katolikusok.
Utána néznél a keresztneveiknek: :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!