"Lesz négy sör meg. " Miért akkora bunkóság?
Ennyi erővel azt is mondhatnád hogy:
-Tacc.
-Tessék?
-Négy sörtacc.:)
Véleményem szerint kissé erős és parancsoló jellegű az "xy lesz" kifejezéssel élni mind boltban, mind vendéglőben, bárban. (Bár, sokszor úgy szólítanak meg, hogy "Mit parancsol?", és néha azt is hozzá teszik, hogy "uram". De ettől függetlenül valójában nem vagy az ura, és nem parancsolsz, hanem kérsz. Ennek fényében inkább mellőzném ezt a kifejezést.)
Téged sem úgy hívnak oda valahova, hogy "Ide jössz!", mint valami kutyát. Nyilván az úriember önérzetét is eléggé sértette ahhoz, hogy ezt szóvátegye, ahelyett, hogy a helyén kezelte volna a helyzetet. Azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a személyed váltotta ki belőle ezt a reakciót. Az írásod alapján arrogánsnak tűnsz. Miből gondolom? Az "én"-t mindig nagybetűvel írod. A másikat meg gúnyosan exellenciás úrnak nevezed. A borravalóról, mint valami alamizsnáról beszélsz. Lehet, hogy lekezelő a hangnemed.
Azzal viszont egyetértek, hogy a vendéglátóiparban dolgozók jelentős része kissé túl önérzetes és szeretnek picsogni. Elvárják a borravalót, mintha az alanyi jogon járna nekik. Persze, most sokak szemében én vagyok a szar alak, hogy még azt a pár Forintot is sajnálom tőlük. De azt kéne megérteni, hogy azok az idők már elmúltak, amikor állami szinten alacsonyan tartották a fizetésüket. Persze, most is alacsony, de már nem szabályszerűen. (Illetve, majdnem mindenkiét alacsonyan tartják valamilyen közvetett módon). És persze abba senki nem gondol bele, hogy másnak is lehet alacsony a fizetése, mégsem kap borravalót. Ki ad borravalót a portásnak, WC-s néninek, takarítónak, vagy akár a mekiben a krumplisütő srácnak? Ha szar a fizu, más meló után kell nézni. Ja, hogy ahhoz tanulni kellett volna, vagy nincs más munka? Hát a többi alacsonyan fizetettnek sincs. Szerintem vagy mindenkinek járjon borravaló, vagy senkinek sem! Kissé elkanyarodtam a kérdéstől.
"Szerintem vagy mindenkinek járjon borravaló, vagy senkinek sem!"
Nézz utána a borravaló kialakulásának a miértjeinek és utána nem írsz butaságokat.
De segítek: A borravalót azoknak adjuk akik a munkájuk közben kicsit közelebbi kapcsolatba is kerülnek (kerülhetnek) velünk mint a szallagmunkás a gyárban.
Képzeld, a munkám során gyakran kerülök akár közelebbinek is nevezhető, de egy pincér-vendég/futár-vevő helyzetnél mindenképpen közelebbi ismerettségbe az aktuális vevővel, mikor már a sokaddik alkalommal adja elő, hogy mik is az elképzelései. Tartjuk a kapcsolatot, tájékoztatom a munka menetéről, megbeszéljük, ha valamin változtatni kellene. Mégsem merült fel sohasem, hogy borravalót kapnék bárkitől is. Akkor hogy is van ez? Mellesleg egy futárral sem kerülök közelebbi kapcsolatba, mint a fent nevezett WC-s nénivel... Szóval ez egy elég bugyuta gondolat, amit felvezettél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!