Egy hittantanár miért nem fejti ki mi is az a körülmetélés? Miért kerüli a témát és mond semmitmondó választ?
Hittan óra, vallási témák, felolvasás a Bibliából, szöveg értelmezése-szokásos.
A Bibliában ezer helyen olvasható a körülmetélés.
10 év alatti gyerekeknek főleg lányoknak halvány lila gőzük mit jelent ez.
Meg is kérdezik a tanárt, aki lerázza őket annyival hogy "vallási szokás, szertartás." A gyerek nyilván nem éri be ilyen semmitmondó válasszal és tovább kérdezi: de mégis mi az? A tanár egyre dühösebb majd kijelenti: aki még 1x erről kérdez az távozzon az óráról.
Nem is lesz több kérdés, de nem csak erről nem másról se. Hurrá. Végül is erről szól az oktatás hogy kussolunk és kérdés nincs.
De vajon a tanár miért nem fejti ki mindenféle szánalmas prűdködés nélkül hogy mi az?
Érdekes, zsidó iskolákban egy ilyen kérdésre simán elmondják (aki még nem tudja mert a szülő vszínű már rég elmondta) hogy a hímvessző hátrahúzható előbőrének késsel szikével történő eltávolítása, körülvágása.
MI van ebben? Vajon mi történik ha a tízéves kiscsaj ezt meghallja? Világgá megy?
Nem azt kérem hogy képekkel videóval illusztrálják a dolgot, bár felmerül a kérdés, hogy ha keresztelőről készülhet kép videó akkor egy másik hasonlóan elemi fontosságú vallási szertartásról (lényegében beavatási rítus)miért nem?
Mert a gyerek fütyit látna?
És?
Így van.
Andizsu a kérdésedre a válasz: melyik egyháznak? Hát kb minden keresztény egyháznak.
# Andizsuzsi
Annak az egyetlen egyháznak, amit maga Jézus Krisztus alapított :)))
Kérdező! Választ kaphatnék arra, hogy melyik egyház hittanoktatásában van szó 4. osztályban Jézus körülmetéléséről?
A Katolikus Egyházban (a görög katolikusban igen) nem ünnep Krisztus körülmetélése. Ha esetleg a fenti kérdés a Jehova Tanúi vagy Hit Gyülekezete vagy egyéb felekezetekben merült fel, az más.
Amúgy változatlanul nem gondolom, hogy hittanórán meg kellene tárgyalni, hogy a fiúk fitymáját miért távolítják el bizonyos kultúrákban. Elsőáldozásra való felkészülési időszakban egészen biztos, hogy egyik gyerekem hittanjában sem szerepelt Jézus körülmetélése.
Kérlek. Római katolikus hittan ha hiszed ha nem.
És szövegértés EGYES!
Leírásra került hogy az egész dolog a Biblia szövegét olvasva került szóba egyáltalán.
Innentől fogva tök8 hogy melyik egyház mert a Biblia mindegyiknél alap.
Nemde?
És az is természetes hogy ha egy gyerek olvas egy szöveget benne olyan nem köznapi szóval aminek a jelentéséről lövése sincs akkor kérdez.
És itt egy értelmes tanár nem kitér meg nem autoriter álláspontra helyezkedik (kussolj és figyelj) hanem szépen elmondja hogy mi van.
Én ezt tenném!
Mi van abban hogy a gyerek hall arról ha még nem hallott (ami egyébként 100%-ban kizárt) hogy bizony a fiúk lába között van valami ami a lányok lába közt nincs? Fel nem fogom.
Ez egy óvodás gyereknek tán újdonság.
melyik egyház hittanoktatásában van szó 4. osztályban Jézus körülmetélésérő
Hiszem, hiszen ahány ember, annyi féle, hitoktató is.
Viszont a katolikus hittannak nem része Krisztus körülmetélése, ezt egészen biztosan tudom (te is elolvashatod, ha akarod, a hittan tanmenete nyilvános, a neten elérhető) Jézus életéről második osztályban tanulnak a gyerekek, a tanmenet 20 pontba rendezi Jézus életét és a hozzá kötődő történeteket. Egyszerű parasztlogikámmal úgy gondolom, hogy hittan órán a gyerekek a Bibliából azokat a részeket olvassák, amik a tananyagban is benne vannak, de nem voltam ott, nem tudhatom. Mivel egyébként meg eltérő a véleményünk a kérdésről, felesleges róla vitatkoznunk, én elmondtam a saját véleményemet, te a tiedet. Ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!