Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Pofátlanság lenne visszategezn...

Pofátlanság lenne visszategezni valakit ilyen esetben?

Figyelt kérdés
Az egyik üzletben van egy nő, látásból ismerem, olyan 35-40 körüli lehet talán, én 30 vagyok, és már vagy kétszer megesett, hogy bementem, és hát csókolomot köszöntem neki. Nyilván nem azért, mert öregnek tartanám, de nem vagyunk olyan viszonyban, meg bunkóságnak tartottam volna sziát köszönni neki, és jelezni is szerettem volna, hogy ne tegeződjünk, de ő mindig letegezett. Számomra kínos volt a helyzet, nem tudtam, hogyan reagáljak. Szerintetek mit tehetnék, akkor ezentúl én is tegezzem le őt? Köszönöm a válaszokat.
2015. febr. 14. 22:22
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
64%

Ha 30 (HARMINC!!!) évesen csókolomot köszönsz, akkor nem vagy normális. egy üzletben egy FELNÖTT ember jón apottal köszön!

A nö szerintem értelmi fogyatéksonak néz, azért tegez.

Viselkedj a korodnak megfelelöen, és akkor nem lesz ilyen problémád!!!!

2015. febr. 14. 22:31
 2/17 A kérdező kommentje:
Bocs, de én nőnek soha nem köszönök jó napottal, csak férfiaknak. Amúgy meg köszi, hogy ennyiből megállapítod az értelmi színvonalamat, velem szemben igazán intelligens ember lehetsz, ha ennyiből képes vagy másokról kiállítani a diagnózist. :)
2015. febr. 14. 22:36
 3/17 anonim ***** válasza:
74%
Mivel nem nagy köztetek a korkülönbség, nem azért tegez le, mert a fia lehetnél. Mondhatjuk,h ugyanaz a korosztály vagytok, a legtöbb helyzeteben tegeződni szokás. Szóval véleményem szerint, tegezd vissza nyugodtan. De ha nagyon parázol ezen, akár rá is kérdezhetsz.
2015. febr. 14. 22:43
 4/17 anonim ***** válasza:
21%

Az, hogy valaki boldog-boldogtalant letegez, az nem a Te hibád... Sajnos ilyen időket élünk. Az eladónő is a munkás-paraszt tradíciót követi, az intelligencia hiányát jópofa közvetlenséggel próbálja leplezni. Valójában nem tud viselkedni.

A helyedben továbbra is udvariasan köszönnék és nem venném észre a tolakodó tegezését. Ha nagyon zavar, meg is lehet mondani neki, hogy: "Legyen szíves és ne tegezzen". Főleg úgy, hogy minél többen hallják az üzletben. Az lenne az elegáns és méltó válasz.

2015. febr. 14. 22:46
 5/17 A kérdező kommentje:
#3: Rendben, csak ugye az én koromban sokszor nagyon nehéz megállapítani, hogy mikor jó a tegeződés, mikor nem kellemetlen egyik fél számára sem. Egy 18 éves még nyilván sokkal könnyebben tegeződik a "kortársaival", a magamfajta meg már nem feltétlenül, főleg ha nem annyira ismerős a másik fél. Én se szeretném, ha valaki bunkónak nézne, mert ismeretlenül letegezem, ezért szoktam óvatos lenni. Egy gyógyszertárban pl. van egy nálam fiatalabb lány, őt mondjuk simán letegeztem volna, de megelőzött, és jó napotot köszönt, így viszont nyilván én se fogom letegezni, hiszen kinyilvánította, hogy ő magázódni akar (legalábbis én így gondolom). És próbálom megadni a tiszteletet a nőknek, viszont én is szeretném elvárni azt, hogy vadidegenek ne tegezzenek le, ha én nem szeretném.
2015. febr. 14. 22:49
 6/17 anonim válasza:
80%
Úgy illendő hogy visszategezed. Kis korkülönbség esetében nyugodtan szabad tegeződni. Kivétel az alá fölé rendeltségi viszonyok esetében (főnök-beosztott, tanár-diák, mester-tanítvány....stb). A boltostól volt némi pofátlanság hogy egyből letegezett! De ha letegezed a boltost abban az esetben nyugodtan visszategezhet!
2015. febr. 14. 22:53
 7/17 anonim ***** válasza:
76%

Ha ő letegez, akkor illene, hogy visszategezd!

Engem a McDonaldsban állandóan lesziáznak, pedig 42 éves vagyok.. nem esik rosszul, sőt, örülök neki! :)

2015. febr. 14. 22:53
 8/17 A kérdező kommentje:
#4: Igen, én azért úgy gondolom, kimutattam, hogy nem kívánok tegeződni (a csendőrpertu meg még cikibb lenne), egy pici belátással azért ezt fel lehetne fogni.
2015. febr. 14. 22:55
 9/17 anonim ***** válasza:
64%

Én a helyedben elhagynám ezt a csókolomozást. Tudom, hogy udvarias akarsz lenni, de vannak akik szemében ez csak idős néniknek, bácsiknak szóló köszönés.

Inkább köszönj következetesen "jó napot"-tal. Egy idő után szerintem a nő is veszi a lapot.

2015. febr. 14. 23:02
 10/17 A kérdező kommentje:
#6-7: Értem, csak én úgy érzem, vannak olyan helyzetek, amikor nem szeretnék tegeződni valakivel, vagy amikor ez kicsit zavar. Egyébként nem feltétlenül néznek 30-nak, ez is lehet egyfajta tényező. A másik dolog meg az, hogy egy idő után eljön az a kor, amikor az egykorúak sem tegeződnek kapásból, és néha én is cikinek érezném, ha letegeznék valakit. Elég kínos helyzeteket tud ez szülni. Amúgy kétségtelen, hogy vannak olyan helyek (elsősorban üzletek), ahol boldog-boldogtalant tegeznek, valószínűleg külföldi mintára, viszont a nyelvünkben meg annyi árnyalat, lehetőség van kifejezni a különböző viszonyokat, hogy már csak ezért is érdemes lenne mondjuk a sima "jó napot" helyett különböző köszönéseket mondani, vagy kerülni a másik kéretlen letegezését. Nekem speciel időnként zokon esik, ha kéretlenül tegeznek, viszont nem tagadom, volt már olyan, hogy idősebbek magáztak, de nem voltak ismeretlenek, ezért mondtam nekik, hogy nyugodtan tegezzenek, engem nem zavar, hiszen ismerjük egymást (mondjuk beköltözött utcabeli idősebbek, kis faluban ez szerintem nem tisztességtelen dolog).
2015. febr. 14. 23:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!