Szerinted hasznos a magázás/önözés?
(A hello-val köszönős kérdés után vetődött fel)
Az én álláspontom:
Szerintem az egész az alá-fölé rendeltségi viszony maradéka. A középkorban több, mint 10 féle megszólítás létezett.
Mára sokan úgy gondolják, hogy tiszteletlenség "hello-val" köszönni. Köszönni azért szoktak, mert ezzel nyugtázzák a másik jelenlétét (kommunikációban ezt pozitív simogatás egyenértéknek nevezzük). Tehát azért köszönünk, hogy a másik jól érezze magát, érezze magát "valakinek"(nyersen fogalmazva).
De sokan ezzel az üzenettel együtt tiszteletre is vágynak, ami viszint nem az önözésen múlik.
Tehét szerintem az önözés igénye egyben a tisztelet igénye, amit az önözésen keresztül szeretnénk megkapni.
Teljesen haszontalan. Én soha nem tudom kit magázhatok, kit tegezhetek. Mindig elrontom és beégek. Egyik azért sértődik be, mert magázom, a másik meg azért mert tegezem. És mondjuk ez a két ember ugyanolyan idős. Most honnan tudjam előre valakiről, hogy a magázáson vagy a tegezésen sértődik-e meg? Tiszta röhej, hogy ilyeneken is parázni kell, amikor amúgy is annyi gond van. És itt nem a tiszteletről vagy nemtiszteletről van szó, hanem a paráról, ami akkor jön rám, ha nem tudom eldönteni, hogy ezt az embert most tegezzem-e vagy magázzam, megsértődik-e vagy nem. A hello tök jó köszönés, én örülnék neki, ha általánossá válna, mint az angolban, tök jó érzés, amikor külföldi ismerősökkel beszélgetek, hogy nem kell gondolkodni, aggódni a köszönés, megszólítás mikéntjén.
29/l
Szerintem vannak előnyei és hátrányai is, de összességében gazdagabb tőle a nyelvünk, ezért nem szüntetném meg.
Én is mindig gondban vagyok, hogy kit tegezzek, kit magázzak, és van, hogy kényelmetlenül érzem magam emiatt. Viszont jó, mert van egy tiszteletadó és/ vagy távolságtartó funkciója. (Mikor melyik a hasznosabb:) )A tegezéssel pedig kifejezheted, hogy valakivel közelebbi, bizalmasabb kapcsolatban vagy. Pl. ha egy kamasz gyerek tegez egy 60-70 évest, idegenek számára is nyilvnvaló, hogy valószínűleg rokonok. Vagyis ez egy üzenet a külvilág felé, hogy összetartozunk, egy család vagyunk.
szerintem az angol egy sokkal udvariasabb nyelv a magyarnál, mégis szinte mindenhol hello-val köszönnek.
anyiban szeretem a magázódást hogy a "magázós" tanáraimnak (egyetem) könnyebb levelet írnom az adott sablonok alapján.
de általánosságban nem szeretem, mert tényleg sokan (köztük én is) a magázódáson sértődnek meg, mert az öregbít, főleg a nőket. (20/L)
és így már igen nehéz eldönteni kinek mit mondhatok, holott angolban ugye megoldhatnám egy sima may-el..ami csupán tisztelet, de nem öregbít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!