Szerintem az egész az alá-fölé rendeltségi viszony maradéka. A középkorban több, mint 10 féle megszólítás létezett.
Mára sokan úgy gondolják, hogy tiszteletlenség "hello-val" köszönni. Köszönni azért szoktak, mert ezzel nyugtázzák a másik jelenlétét (kommunikációban ezt pozitív simogatás egyenértéknek nevezzük). Tehát azért köszönünk, hogy a másik jól érezze magát, érezze magát "valakinek"(nyersen fogalmazva).
De sokan ezzel az üzenettel együtt tiszteletre is vágynak, ami viszint nem az önözésen múlik.
Tehét szerintem az önözés igénye egyben a tisztelet igénye, amit az önözésen keresztül szeretnénk megkapni.
Én nem szeretem a magázódást. Magyarban is, németben is gyakran kínos, zavaró helyzetbe kerül miatta az ember. Tegeződve is lehet finoman, diplomatikusan és a legnagyobb tisztelettel, diszkrécióval, sőt távolságtartással beszélgetni, míg magázódva is el lehet valakit küldeni a Föld másik felére. Nem ezen múlik a tisztelet, hanem a beszélők stílusán és személyén.
2010. jan. 27. 16:42
2/16 anonim válasza:
nagyrészt egyetértek a kérdezővel, meg az előttem szólóval, viszont nem bírnék elképzelni egy hivatalos levelet tegezve...
2010. jan. 27. 16:48
3/16 anonim válasza:
Szerintem nem csak, hogy hasznos, de fontos is. Ez mindenképp a tisztelet jele, és ezt olykor jelezni kell. Lehet tiszteletteljesen beszélgetni enélkül is, de a magázás ad hozzá egy pluszt. Aki emiatt zavarban érzi magát, az az ő neveltetésének a hibája.
2010. jan. 27. 16:57
4/16 anonim válasza:
A tiszteletet tegezve is ki lehet fejezni, ahogyan ez az angol angolban is működik, pedig királyság a mai napig...
Csak mondjuk gyakrabban ékelnek közbe az udvariassági formulákban 'rangjelzést', olyasfélét, mint a Tanár úr , uram, asszonyom például.
2010. jan. 27. 17:01
5/16 A kérdező kommentje:
2.nak: persze, hogy nem tudod elképzelni, mert nem ezt szoktad meg.
Az utolsóval meg egyetértek.
Lehetsz tiszteletlen magázva, és lehet tisztelettel beszélni tegeződve is.
2010. jan. 27. 17:06
6/16 anonim válasza:
Szerintem szükséges a hivatalosság és a távolságtartás miatt. Nem kell mindenkivel rögtön tegeződni. Fontos a kölcsönös tisztelet kimutatása.
Egyszer felhívtam egy iskolaigazgatót álláshirdetés ügyében és le "édesem"-ezett. Innentől kezdve, ha felvettek volna, se mentem volna oda dolgozni. Kicsit megalázva éreztem magam.
Egy idő után meg lehet szokni a formalitását.
2010. jan. 27. 17:16
7/16 anonim válasza:
Jó dolog, mert a műveletlen embereknek gátat szab azzal, hogy nincs megfelelő szókincsük a sértegetéshez. Munkában viszont zavaró, ha csupán a korkülönbség miatt kell még azon is gondolkodni-mikor egy egyébként is nehéz feladatot próbálunk megoldani- hogy egy számítástechnikában használatos igét, ami mondjuk eleve nem magyar eredetű, hogyan ragozunk t/3 módban.
2010. jan. 27. 17:20
8/16 anonim válasza:
jó és hasznos
mi lenne pl. az oktatásban, ha a diák tegezné a tanárt... már így is teljesen a fejükre nőttek
2010. jan. 27. 18:06
9/16 anonim válasza:
Nem tartom jó dolognak ezt a nagy tegeződést, pedig nem vagyok idős, 20 éves lány vagyok. A mai napig nem tegezek le senkit, amíg nem mondja nekem. Nagyon nem szeretem, ha csak úgy letegez valaki (főként a férfiakra gondolok), mert ez mutatja, hogy nem ismeri az alapvető illemszabályokat.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!