Miért kell még a magázás?
...Amikor nyakatekert, és ha több személyről van szó, kimondottan nehézkessé teszi az értelmes beszédet.
...Amikor sok esetben kimondottan gondot okoz eldönteni, hogy tegezze vagy magázza-e az ember a másikat, lévén nagyon sok az olyan ember, akit koránál fogva már mindkettővel meg lehetne szólítani, de persze sose lehet tudni, hogy ő melyiket preferálja.
...Amikor az önözést és a magázást is mindenki másképp értékeli; ki az egyiket tartja jónak és a másikat sértőnek, ki meg fordítva, és persze megint csak sose lehet tudni előre, hogy a másik épp hogy vélekedik.
...Amikor maximálisan meg lehet adni a tiszteletet tegezéssel is, és magázva is úgy el lehet küldeni valakit az anyja ...ba, hogy csak na.
...Amikor már a Bibliában is az áll az Úrnak szóló fohászban, hogy "jöjjön el a TE országod, legyen meg a TE akaratod"... és ha magát az Istent is lehet tegezni, akkor ugyan melyik ember lehetne még nála is nagyobb úr, hogy őt viszont magázni/önözni kelljen? [Tudom, hogy ez egy régi formát őriz a mai napig is, viszont ez is épp azt mutatja, hogy régen is eleve a tegezés volt az alap, tehát nem ezt vesszük át ma az angolból, hanem épp a magázást vettük át annó a németből]
Miért kell hát még itt vesződni vele? Itt a neten is mennyivel egyszerűbb a helyzet, hogy már alap a tegezés. Élőben is sokkal flottabbul menne úgy minden.
Az, hogy amíg használják, az azt mutatja, hogy igény van rá. Persze, sokkal könnyebb lenne kommunikálni minden helyzetben, de ezek a dolgok maguktól változnak több nemzedék alatt. Nem lehet eltörölni parancsszóra.
Én egy multicégnél dolgozom, ahol kötelező a tegeződés. Kifejezetten szenvedést okoz az egyébként élet-halál ura vezérigazgatót tegeznem. Nem tudom miért. Nem így lettem szocializálva.
társadalmi beidegződés, uganyúgy, mint az egyéb hülye normák aminek állandóan meg akarunk felelni.
töröltessük el! Lehet, hogy több külföldi akarna magyarul tanulni ha egyszerűbb lenne a nyelv... milyen biznisz lenne már! Megyünk lobbizni a parlamentbe?
Az angol nyelvben csak egy megszólítás van, nincs megkülönböztetve a tegezés vagy a magázás, s az egyben az egyes- és többes szám szám második személy.
Viszont akinek jó angol tanára volt már a középiskolában, annak megsúgták, hogy volt valamikor "THOU" azaz Te (Thou art = Te vagy)és "YE" is azaz Ti. Ami pedig az újkori nyelv számára megmaradt, az bizonyíthatóan az, ami akorábban a magázást jelentette.
A You egyszerre jelenti azt, hogy Te, Ön, Ti és Önök. Ez így egyszerűbb, de az alapja a valamikori magázás.
A svéd köznyelvben pedig általában tegeződnek az emberek (vadidegenek is, boltban, étteremben is), vagyis a nyelvtanilag még létező magázás szorult vissza.
Tudom, ezzel a kérdésedre nem válaszoltam, csak azt szerettem volna felvezetni, hogy a nyelvek fejlődnek, átalakulnak, és különböző hagyományok alaklnak ki.
De abban az országban, ahol az egyszeri miniszterelnököt felállással kellett üdvözölni, és a kormány tagjainak - legalább is hivatalosan, a kormány üléseken - magázniok kellett Őt, kevés az esély, hogy a megszólítás az általános tegezés irányába mozdul el.
Én is amerikai érdekeltségű, de magyar vezetésű cégnél dolgozom, ahol az igazgató, mint "korelnök" a maga negyvenöt évével, mindenkivel tegező viszonyban van.
Viszont dolgoztam ázsiai "menedzsment" keze alatt is, akik Mr. Gyulának, meg Mr. Ferencnek szólítottak bennüket. Mi is vissza Joe-zhattuk vagy George-ozhattuk Őket (az egyszerűség kedvéért angol keresztnevekkel helyettesítettem be), de csak Mr-rel, de hogy ez náluk - az anyanyelvük szerint logika szerint - tegezés volt vagy magázás, nem tudtuk kitalálni!
20:01-es: Igen, a szokás hatalma természetesen érthető. Viszont idővel biztos meg fogod szokni az igazgató tegezését is.
Én pl. mindig is úgy voltam vele, hogy az embert nézem, és nem a címeit/rangjait; éppen ezért tudok gond nélkül tegeződni akár többdiplomás, vagy ilyen-olyan tisztségű egyénekkel is (amennyiben erre ők maguk is hajlanak).
Nem azt kell nézni, hogy CEO, meg hogy DR., hanem azt, hogy Kovács Pista. Próbáld ki, és jó eséllyel neked is segíteni fog. :) Ő is csak ember.
20:09-es: :) Svédéknél azt hiszem, ez valahogy úgy ment, hogy néhány évtizede az egyik miniszterelnökük elkezdte tegezni az újságírokat, ami aztán nagyon megtetszett mindenkinek, és át is vették a dolgot (bár igaz, hogy ők eleve is közvetlenebbek).
De tény, példát lehetne venni róluk. :)
20:41-es: Stimmt. Ezért feltételezem én is, hogy egy-két generációváltás alatt erre valóban sor is fog kerülni, csak kíváncsi vagyok más meglátásokra, véleményekre is.
21:16-os: Igen, ezek érdekes dolgok. :) Ami meg a magyar helyzetet illeti, az most szerintem elég felemás, egyebek mellett épp az ilyen cégek miatt is, ahol előírás a tegezés... talán még ebből is lehet valami.
Ami pedig az ázsiakat, csak tippelném, hogy talán magázódás lehet, mivel ugye arrafelé ha nem tévedek, az udvariasság igen nagy úr. De aztán persze lehet, hogy tévedek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!