Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Gáz, ha 40 éveseknek hello-val...

Gáz, ha 40 éveseknek hello-val köszönök? 22 éves vagyok

Figyelt kérdés
2010. jan. 26. 19:06
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

20:15

Ez teljesen így van.

Csak az emberek valahogy elfelejtik vagy nem figyelnek oda polgári nevelés órán az iskolában, vagy ennyire nagy hatással van rájuk a média.

Csak azt akarom kihozni belőle amit te is mondtál jó napot -ra , jó napot -nak kellene lenni a válasznak.

Ez az idősek tudják, viszont fiatalabbak és vagy középkoruak már kevésbé.

Ha én 20 évesen egy 60-70 éves embernek azt mondom, hogy csókolom akkor válaszol Szervusz.

Viszont ha aztmondom , hogy Jó napot akkor ő is azt mondja Jó napot.

Viszont elmegyek egy boltba és ott köszönök Jó napot-ot akkor a 30 körüli nő Helóval fogadja. (ez nekem sem tetszik) Ha tegeződni akar akkor mondja meg nyugodtan, hogy tegezhetem, szívesen tenném. De mivel ő a nő és ő az idősebb neki kell felajánlania a lehetőséget erre.

Ismerős embereknek szomszédok, falubeliek, munkahelyi látásból ismert kollégák, vagy bármi.

Nem feltétlenül "köszönni" kell.

A köszönést arra találták fel, hogy ne menjen el két ismerős ember egymás mellett szótlanul.

Tehát mondjon valamit a másiknak.

Nem kellett ezt feltalálni, mert az emberek nem tudtak ugy elmenni a másik mellet, hogy ne mondanának neki valamit.

Jó napot kívánok jános bátyám.

Adjon Isten Feri fiam.

Merre mégy Jóska.

Megyek a vásárba.

Vagy bármi más.

2010. jan. 26. 21:33
 12/16 anonim ***** válasza:
54%

Egyébként a "helló", mint köszönés még el is megy, de terjed a szleng. ("csá, csövi, háj, szasz" stb.)

S a "szervusz"-szal is vigyázni kell, merthogy felsőbbrendűséget tükröz. (= szolgám vagy jelentése miatt)

/20:15/

2010. jan. 26. 21:51
 13/16 anonim ***** válasza:
67%

A szervusz nem a "szolgám vagy"-ot jelenti, hanem az "alá's szolgája" kifejezés megfelelője/módosulása. (Alázatos szolgája - tehát pont fordítva, mint ahogy mondod; és egyébként teljesen elfogadott köszöntési mód ismerősök között. De ezen nem veszünk össze, mert egyébként egyetértek veled.)

A kérdezőnek meg:

Én még nem vagyok teljesen 40, de ha egy 22 éves lehelózna, az az alap, hogy lehordom a sárga földig. Vagy ráköszönök újra, erélyesebben, hogy "Jó napot kívánok Önnek is, fiatalember!"

Rosszab pillanatomban hasbarúgom (volt már rá példa).

Én sem helózom le a nálamnál láthatóan idősebbeket, mert tiszteletlenség. Elvárom, hogy más se tegye velem.

Tudom, a kor nem érdem, hanem csak egy állapot. De ettől függetlenül elvárom a tiszteletet. Megjegyzem, ha "jó napot"-tal köszön, és is úgy válaszolok neki. Sőt, egyébként is önöző formát használok ismeretlenekkel szemben, és soha nem helózgatom, mégha fiatalabb is.

Egyes esetekben még a gyerekeket is megtisztelem az önöző formával, és nem tegezem le őket. Talán maradi vagyok, de ez van.

2010. jan. 26. 22:29
 14/16 A kérdező kommentje:

1: nem minden 40 évesnek köszönök hello-val. (vidéki vagyok, aki ismerősebb azoknak szoktam.)

2: valóban ettől vannak jóval bunkóbb köszönések is, sajna

3: én legalább köszönök, van aki egyáltalán nem. és szerintem ez a legnagyobb bunkóság

2010. jan. 27. 11:24
 15/16 anonim válasza:

Én általában a tegeződést választom (Szia), miközben a beszédemmel maximális tiszteletet próbálok sugározni a 30-40 korosztály felé. Persze a tök ismeretlenekkel/ orvosokkal tanárokkal stb nem.

Ha az etikett szabályait akarjuk betartani akkor ebben az esetben(egy generációnyi korkülönbség, nem iskolai/munkahelyi kapcsolat) a nő dönthet arról, hogy tegeződnek vagy magázódnak a felek. Ha azonos neműek az idősebb. Ha a korkülönbség 2 generáció akkor mindenképp az idősebb. Tehát nem a 23 éves lány ajánlja fel a tegeződést a 80 éves nagypapának. Illik az első találkozást jó napottal indítani.

Munkahelyen/iskolában a hierarchiában feljebb lévő. Tehát a 23 éves vezérigazgató tegezheti a 60 éves beosztottját.

Sajnos elég rossz a magyar nyelv ebből a szempontból nincs univerzális köszönés és magázódás.

Tetszikezés- régies, magázódás- távolságtartó, lenéző Önözés- kimért, úrias, ellenszenves.

Hál istennek kezd már kihalni ez a dolog a legtöbb negyven körüli már megsértődik vagy hülyének néz ha Jó napottal köszönsz és magázod.

2010. febr. 2. 13:14
 16/16 anonim ***** válasza:
Én ezzel úgy vagyok,hogy ha van egy közösség, egy közös elfoglaltság, péládul sportklubb, konditerem, vagy egyéb hasonló klubok, kártyaszakkör, meg ilyenek,ott azonos tevékenységet űzők szerintem még nagyobb korkülönbség esetén is köszönhetnek hellot, ott más szabályok vannak mint egy munkahelyen,vagy közhelyen,ahol jobban elvárt a formaiság,tekintélyelvűség ilyen módja. Emitt inkább a szabadidős elfoglaltságnál a te is közénk tartozól elv alapján lehet univerzális hello köszönés elfogadhatónak. Én 25 vagyok,de akár egy középkorú fickónak is köszönnék így,nem gáz szerintem,bár akiken már látszik azért hogy idősebb féle,annak marad a jónapot és kész.
2010. szept. 25. 01:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!