Gáz, ha 40 éveseknek hello-val köszönök? 22 éves vagyok
20:15
Ez teljesen így van.
Csak az emberek valahogy elfelejtik vagy nem figyelnek oda polgári nevelés órán az iskolában, vagy ennyire nagy hatással van rájuk a média.
Csak azt akarom kihozni belőle amit te is mondtál jó napot -ra , jó napot -nak kellene lenni a válasznak.
Ez az idősek tudják, viszont fiatalabbak és vagy középkoruak már kevésbé.
Ha én 20 évesen egy 60-70 éves embernek azt mondom, hogy csókolom akkor válaszol Szervusz.
Viszont ha aztmondom , hogy Jó napot akkor ő is azt mondja Jó napot.
Viszont elmegyek egy boltba és ott köszönök Jó napot-ot akkor a 30 körüli nő Helóval fogadja. (ez nekem sem tetszik) Ha tegeződni akar akkor mondja meg nyugodtan, hogy tegezhetem, szívesen tenném. De mivel ő a nő és ő az idősebb neki kell felajánlania a lehetőséget erre.
Ismerős embereknek szomszédok, falubeliek, munkahelyi látásból ismert kollégák, vagy bármi.
Nem feltétlenül "köszönni" kell.
A köszönést arra találták fel, hogy ne menjen el két ismerős ember egymás mellett szótlanul.
Tehát mondjon valamit a másiknak.
Nem kellett ezt feltalálni, mert az emberek nem tudtak ugy elmenni a másik mellet, hogy ne mondanának neki valamit.
Jó napot kívánok jános bátyám.
Adjon Isten Feri fiam.
Merre mégy Jóska.
Megyek a vásárba.
Vagy bármi más.
Egyébként a "helló", mint köszönés még el is megy, de terjed a szleng. ("csá, csövi, háj, szasz" stb.)
S a "szervusz"-szal is vigyázni kell, merthogy felsőbbrendűséget tükröz. (= szolgám vagy jelentése miatt)
/20:15/
A szervusz nem a "szolgám vagy"-ot jelenti, hanem az "alá's szolgája" kifejezés megfelelője/módosulása. (Alázatos szolgája - tehát pont fordítva, mint ahogy mondod; és egyébként teljesen elfogadott köszöntési mód ismerősök között. De ezen nem veszünk össze, mert egyébként egyetértek veled.)
A kérdezőnek meg:
Én még nem vagyok teljesen 40, de ha egy 22 éves lehelózna, az az alap, hogy lehordom a sárga földig. Vagy ráköszönök újra, erélyesebben, hogy "Jó napot kívánok Önnek is, fiatalember!"
Rosszab pillanatomban hasbarúgom (volt már rá példa).
Én sem helózom le a nálamnál láthatóan idősebbeket, mert tiszteletlenség. Elvárom, hogy más se tegye velem.
Tudom, a kor nem érdem, hanem csak egy állapot. De ettől függetlenül elvárom a tiszteletet. Megjegyzem, ha "jó napot"-tal köszön, és is úgy válaszolok neki. Sőt, egyébként is önöző formát használok ismeretlenekkel szemben, és soha nem helózgatom, mégha fiatalabb is.
Egyes esetekben még a gyerekeket is megtisztelem az önöző formával, és nem tegezem le őket. Talán maradi vagyok, de ez van.
1: nem minden 40 évesnek köszönök hello-val. (vidéki vagyok, aki ismerősebb azoknak szoktam.)
2: valóban ettől vannak jóval bunkóbb köszönések is, sajna
3: én legalább köszönök, van aki egyáltalán nem. és szerintem ez a legnagyobb bunkóság
Én általában a tegeződést választom (Szia), miközben a beszédemmel maximális tiszteletet próbálok sugározni a 30-40 korosztály felé. Persze a tök ismeretlenekkel/ orvosokkal tanárokkal stb nem.
Ha az etikett szabályait akarjuk betartani akkor ebben az esetben(egy generációnyi korkülönbség, nem iskolai/munkahelyi kapcsolat) a nő dönthet arról, hogy tegeződnek vagy magázódnak a felek. Ha azonos neműek az idősebb. Ha a korkülönbség 2 generáció akkor mindenképp az idősebb. Tehát nem a 23 éves lány ajánlja fel a tegeződést a 80 éves nagypapának. Illik az első találkozást jó napottal indítani.
Munkahelyen/iskolában a hierarchiában feljebb lévő. Tehát a 23 éves vezérigazgató tegezheti a 60 éves beosztottját.
Sajnos elég rossz a magyar nyelv ebből a szempontból nincs univerzális köszönés és magázódás.
Tetszikezés- régies, magázódás- távolságtartó, lenéző Önözés- kimért, úrias, ellenszenves.
Hál istennek kezd már kihalni ez a dolog a legtöbb negyven körüli már megsértődik vagy hülyének néz ha Jó napottal köszönsz és magázod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!