Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Gáz, ha 40 éveseknek hello-val...

Gáz, ha 40 éveseknek hello-val köszönök? 22 éves vagyok

Figyelt kérdés
2010. jan. 26. 19:06
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
85%

elméletileg a hello amerikában univerzális köszönés.

Itthon ez függ az emberektől, hogy kinek köszönsz. Ha olyan akit nem ismersz és látszik rajta, hogy idős, akkor köszönj jó napottal inkább.

2010. jan. 26. 19:10
 2/16 anonim ***** válasza:
87%
Alaphelyzetben az. De számít, hogy ki az a negyvenéves, szóval milyen viszonyban vagytok, férfi vagy nő, hogy te milyen nemű vagy és amúgy tegeződtök vagy magázódtok-e. De ha minden 40 évesnek hellóval köszönsz, akkor azért az elég furcsa...És szerintem 22 évesen a gáz szó is gáz:)
2010. jan. 26. 19:11
 3/16 anonim ***** válasza:
86%
Ha az összesnek, az eléggé szokatlan.
2010. jan. 26. 19:16
 4/16 anonim válasza:
73%

Az attól függ! pl ha mondta akkor alap h úgy köszönsz

Ha nem akkor sztem inkább jónapot (kívánok)

Ha pedig valami rokon, közeli ismerős akkor is nyugodtan

2010. jan. 26. 19:18
 5/16 anonim válasza:
73%
Előző vok Am meg nem feltétlen volt egy tanárom aki kb 40 50 közt mozgott az is mindig azt mondta h gáz s nem találta egyikünk se furának
2010. jan. 26. 19:19
 6/16 anonim ***** válasza:
83%

Amerikában lehet a heló az univerzális köszönési forma, de nem Amerikában vagyunk.

Nálunk a jó napot az univerzális amivel lehet köszönni ismerősnek és idegennek, férfinak és nőnek, idősnek és fiatalnak egyaránt.

22 évesen pár évvel idősebb idegen embernek is köszönhetsz akár jónapottal, mert lényegében már felnőttkor. És úgymond hivatalos köszönési forma.

Úgy értem, hogy üzletben, postán, hivatalban, bankban.

Én legfeljebb akkor használom a helót amikor nálam kb 10 évvel idősebb viszont ismerőssel találkozom akivel nem ittam meg a pertut és nem tudom, most tegeződünk vagy magázódunk akkor benyögök egy helót.

2010. jan. 26. 19:48
 7/16 anonim ***** válasza:
64%
Ha ismeretlenek, akkor igen. De kit érdekel? Tégy amit jónak látsz.
2010. jan. 26. 20:00
 8/16 anonim ***** válasza:
66%

Szerintem akkora hülye volt aki a napszakok szerinti magázó köszönést kitalálta (jó reggelt, estét, napot, éjt, -kívánok) Túl bonyolítják.

Aztán a 30 éves nők megsértődnek ha csókolommal köszön nekik egy kisgyerek, holott szerencsétlen már azt sem tudja mit köszönjön.

Nem lenne egyszerűbb, ha mindenkinek mondhatnád, hogy Helló? (és még sértődés se lenne belőle)

2010. jan. 26. 20:04
 9/16 anonim ***** válasza:
100%

Mivel általánosan kérdezed, ebből arra következtetek, hogy nem ismered az illetőt(illetőket). Így igen.

Amennyiben az idősebb nem adott rá engedélyt, hogy tegezd, akkor ne tedd. Lehet, hogy csak formalitásnak tűnik, de sokkal udvariasabb, ha előbb "jó napot/estét/reggelt kívánok" a köszönési formula, s ha az idősebb felajánlja, hogy tegezd nyugodtan, akkor már lehet helló.

Ha pedig közterületen, hivatalban, boltban bemész, s az illetőnek jó napot kívánok-kal köszönsz, elég bunkóság a másik fél részéről, hogy az esetek nagy többségében sziával köszönnek vissza.(még akkor is ha az illető ugyan olyan idős mint te vagy)

2010. jan. 26. 20:15
 10/16 anonim ***** válasza:
67%

Szerintem a hellónál bunkóbb köszönés nem létezik. Utálom, amikor 30-40 éves pasasok hellóval köszönnek nekem, csak mert diákmunkás vagyok (pénztároskodom). Másrészt nincsenek tisztában az illemmel: mindig a nő ajánlja fel a tegezést. És az ilyeneknek hiába mondod, hogy Jó napot kívánok!, akkor sem veszi észre magát.

Annyi jó tegező köszönés van, amik még ráadásul kedveskedők is: szia, szervusz, hogy csak két példát hozzak. Szerintem hacsak nem valami rokonról vagy közeli ismerősről van szó, semmiképpen se köszönj neki így.

2010. jan. 26. 20:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!