Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Ha valaki meghal, kérheti,...

Ha valaki meghal, kérheti, hogy saját koporsóba temessék el?

Figyelt kérdés

Érdekelne, hogy ha valaki meghal, és pl asztalos volt, és csinált magának egy koporsót, vagy csak egyszerűen nem akarta, hogy egy 250.000 Ft-os "dobozba" ássák el, és csak csinál egy egyszerűt magának? Én soha nem értem meg azokat az embereket, akik életükbe azért nélkülöznek, hogy gránit sírkőjük legyen, meg 400.000 Ft-os koporsóba legyenek eltemetve. Én úgy vagyok vele, hogy ha meghalok, már úgy is mindegy. Ha van pénzem, legyen a gyerekeimé, éljenek belőle, ne elássák velem. Nem azért dolgoztam én életembe, hogy a temetés 2 órája alatt lássák, hogy hú de szép koporsó, meg utána az a pár családtag aki megnéz hol vagyok, azt lássa, hogy hú, ennek is 2 milliós sírköve van. És? Akkor mivel különb, hogy neki gránit sírköve van, mint akin esetleg csak egy kereszt van? Vagy még az se...

Csak én fogom így fel? Vagy más is? Én úgy vagyok vele, hogy ha lehet, engem ássanak el az udvarba, egy deszkakoporsóba. Felettem aztán lehet fű, paprika, vagy uborka. Nekem már úgy is mindegy. Amúgy 17 éves vagyok, tehát lehet kicsit még gyerekes a felfogásom, de nem látom értelmét a temetések több százezres költségének. Annak meg főleg nem, hogy a testvérek temetik el a testvért, aki nem pont egy segítőkész ember volt, és még nem is elég neki egy átlagos koporsó, hanem csúcskategóriás kell. És a testvérek se úgy élnek, hogy megtehetik. Kisnyugdíjas mind. De ők is rakosgatják a pénzt sírkőre. Szomszéd bácsi tavaly halt meg. A tetőjük beázik, meg akarta csináltatni. Beteg volt, régóta, de helyrejött úgy ahogy. Meghalt, a felesége olyan sírkövet csináltatott, hogy abból az egész házat felújíttatták volna. Egy régi rossz kis házba laknak. Tehát nem pont fényűző életet élnek, hogy megtehetnék. És a bácsi biztos nem kérte volna, mert ő is ilyesmi felfogású volt. Amíg élt élt, ha meghal meg már úgyis mindegy.

2014. márc. 15. 23:35
1 2
 1/11 acelsziv ***** válasza:
68%
ez az új hóbort az öregeknél. Minél drágább sírkövet, a Marit meg az Icát hadd egye meg a fene. Én nevetségesnek tartom, de van akinek ez számít.
2014. márc. 16. 00:03
 2/11 anonim ***** válasza:
75%

"engem ássanak el az udvarba, egy deszkakoporsóba"

A saját temetéséről így gondolkodik az ember. De képes lennél egy szerettedet így eltemetni? Nem hinném. Két nagyon szélsőséges példát hoztál fel az indokodban.

2014. márc. 16. 00:14
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
szerintem ez részben megfelelési kényszer.
2014. márc. 16. 01:53
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen,kérheti a saját koporsós temetést,de ezt még a halál

beállta elõtt kell megtennie!

2014. márc. 16. 04:40
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Azt is kérheted, hogy hamvasszanak el, és szórják szét a hamvaidat. Nincs temetés és sírkő sem kell.

A drága koporsó meg sírkő nem az öregek szokása, hanem a fiataloké. Legalábbis nálunk.

2014. márc. 16. 07:12
 6/11 A kérdező kommentje:

Itt az öregek hóbortja! Vagyis nem is a legöregebbeké. A tényleg öreg (85-90 évesek) ők úgy gondolkodnak, mint én. Ők általába hamvasztást akarnak, mert akkor már úgy is mindegy nekik alapon. A pénzt meg hagy éljék a gyerekeik. De a gyerekei -valahogy megértem, én is irtózom az elégetéstől- nem hamvasztatták, hanem kpoprsós temetés volt, és 180.000 Ft-os koporsóba. Nem tudom, a néni hogy gondolta, tehát ebbe nem is szólok bele, nem ismertem annyira, csak sokat beszélgettünk, és mondta néha, hogy őt égessék el, és temessék el a férje mellé a hamvait. Itt fele költség mint a temetés. De ő is milliós sírkövet csináltatott, még életébe. És egy régi rossz házba lakott. Abból a pénzből akkor egy házat vett volna.

Én úgy vagyok vele, hogy ha nekem azt mondja valakim, hogy őt hamvasszuk el, akkor akár milyen távol áll tőlem, elhamvasztatjuk. Nekem annyi, hogy a házba senki hamvait nem hozom be. Az, hogy minden nap lássam az urnát az hátborzongató. A szétszórás is érdekes nekem. Persze mindenkinek saját dolga. Ha valaki hamvasztást akar, legyen, de mondja meg, hogy hogy. Temetőbe urna, vagy szétszórni, vagy hogy. Nekem ha azt mondanák, hogy pl deszkakoporsóba temessük el legyen. Énnekem már ükeimet is deszkakoporsóba temették el, egyik asztalos volt, magának csinálta. Fent volt a padon. Szépen faragott bele mintát, megmunkálta, és sokkal egyedibb, sokkal meghittebb volt, mint egy méregdrága valami. Elélt kilencven évig, 70 éves kora körül csinálta a koporsót, hogy ha meghal, akkor abba temessék. De akkor még kicsi voltam, nem igazán tudtam hova tenni. Csak olyan szép volt, amikor meg mesélték, hogy ezt még a papó csinálta magának, az olyan fura volt. Az egy kis falu, akkor még lovaskocsival volt a temetés, meg otthon a ravatalozás. A temetés előtt bevitték a templomba, volt egy búcsúztató, és utána vitték a temetőbe. Persze azért az mostmár nem elfogadott, hogy a konyhaasztalon ravatalozzák fel a halottat, meg ilyenek, de egy temetésen közel 100 ezer csak a ravatalozó bérlése. Meg persze ott 1-2 napnál tovább nem is lehetett, főleg nyáron. Régrn amíg egy helyen lakott a család jó volt, de most már hogy szinte minden családból van, aki külföldön van nem megoldható, ha itt akar lenni a temetésén.

Nekem senkim ne szólják meg, hogy nem jár a temetőbe. Amíg élek szeressenek, ne utána. Én temetőkbe csak évfordulókkor járok. Meg persze halottak napján. Azon kívül évi 3-4-5x. Nem tudom, hogy én fogom fel túl gyerekesen, vagy tényleg hülyeség ez a temetés milliós költsége. Inkább élje fel, de hogy 25 év múlva a sírkő menjen útalapba, őt meg behúzzák az egyik sarokba, mert rátemetnek, az nem ér milliókat. Hisz gondolom senki nem várja el, hogy majd az 5. generáció is kijárjon a temetőbe, amikor azt se tudják már ki volt. Ha itthon eltemetnek, akkor meg ha elfelejtenek is ott leszek, nem raknák rám egy vadidegent, és nem kell milliós sírkő, hogy ne nézzék le a családot a temetés után.

2014. márc. 16. 09:01
 7/11 anonim ***** válasza:

Figyelj, szerintem lehet így nézni a dolgokat ahogy te. De ha valakinek az a fontos, hogy legyen egy szép tárgy a világban amin rajta van a neve és ami a földi maradványait jelöli, akkor miért is ne fordíthatná az erőforrásait erre. Szerintem azt is lehet mondani, hogy ez nem rosszabb, mint, hogy csinibb tapétára költ. Ha neki ennek a gondolata több örömet okoz. Az pénz amit összeszed az övé, az ő élete ment el rá. Nem lehet, hogy azért zavar kicsit ez a dolog, mert arra gondolsz, hogy neked könnyebb lenne az életed, ha rád fordítanák?

Lehet meglepő, de amikor tényleg ott lesznek nálad valakinek a hamvai nem lesz rossz érzés, sőt. Kicsit nehéz lesz szétszórni.

Temetőbe járás: azért ennek is van értelme. Mert otthon a mindennapi dolgaid között nem biztos, hogy úgy rá tudsz hangolódni az emlékezésre, mint azon a helyen, ami erre van kialakítva. Kis gyerek korodtól beléd van nevelve az a hely, annak a hangulata.

2014. márc. 16. 14:01
 8/11 A kérdező kommentje:

Nem azért, hogy nekem jobb legyen. Nagy általánosságba beszélek. Van olyan rokonom, aki elvesztését 2. éve nem tudom feldolgozni. A temető ideiglenesen ok, de nem tudok ott lenni sokáig. Egyszerűen irtózom attól, hogy több ezer halott van ott. Nem a saját rokontól, ismerőstől, hanem a vadidegenektől.

Nemtudom, és a hamvasztást alapból nem szeretem. Anyámék megmondták, hogy ha ők meghalnak, hamvasszuk el és szórjuk el. Ha ő így akarja, legyen.

2014. márc. 16. 14:44
 9/11 anonim ***** válasza:

Pont ez a temető lényege, hogy közelebb visz a halálhoz, a halottakhoz hangoltságban. Jobban szembeállít minket azzal, hogy mi a sorsunk. Hogy egy egész generációk fekszenek ott.

De amúgy az sem azért írtam, hogy baj lenne, ha eszedbe jut, hogy miért nem másokra(rád) költi azt a pénzt vagy magára. Nekem az is fura, amikor nagymamám megvesz mindenféle baromságot :D de aztán eljutottam oda, hogy az sem bánt, ha felgyújtja az egész vagyonát ha kedve van örömmel fogom nézni én is ahogy ég :D

2014. márc. 16. 15:28
 10/11 anonim ***** válasza:

egyébként mintha mostanában lett volna egy olyan szabályozás, hogy az illetőnek még életében kell írni egy papírt, ha azt akarja, hogy a hamvait elvihessék a hozzátartozók. szóval lehet ezt meg kéne írni a szüleidnek különben nem lehet majd elhozni a hamvakat, hanem ott kell elhelyezni a temetőben vagy ilyesmi.

de nem 100%.

2014. márc. 16. 15:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!