Nálunk miért tilos a Jézus keresztnév, és a spanyoloknál miért adható?
Kispalikee válasza volt számomra a leginkább használható.
Nincs itt egy lengyel a listán? Ők legalább annyira katolikusok, mint a spanyolok. Úgy tudom, ők sem adnak Jézus keresztnevet.
Ennyiféleképpen lehet értelmezni a katekizmust?
Én próbáltam diplomatikusabb választ adni, de kispalikee valóban közelebb járt az igazsághoz.
A témával kapcsolatban egy kis érdekesség: Franciaországban rendeletet hoztak arról, hogy súlyos pénzbírsággal, lehessen büntetni azokat, akik Napóleonról nevezik el a házisertésüket.
Hogy az Akadémia milyen neveket jegyez be, és milyeneket nem, az a bejegyző urak neveltetésén és előítéletein múlik. Vagyis külső tényezőkön. A spanyol névadási szokások más különlegességein nem csodálkozom, pl. Szűz Mária megjelenési helyeinek önálló névvé válásán.
Concepción = Fogantatás,
Pilar = Oszlop,
Carmen = Kármel-hegy
közül csak a legutóbbi ment át a magyar hasnálatba, az is az opera hátására.
Napóleon mint állatnév, Fr.o-ban, ma? Fura. Azt el tudom képzelni, hogy életében az *angol* kapitány vagy a *spanyol* gerilla ezt a nevet adta a disznajának.
Na és, ha megtiltották? Kíváncsi vagyok, hány kutyát hívtak annak idején Sztálinnak és Berijának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!