A Jézus (Jesus) keresztnév mennyire gyakori külföldön?
Volt erről egy hasonló kérdésem, olvasd el...
http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
Én már hallottam régen(a fókuszba, vagy nem tudom hol) hogy egy magyar gyermeket Jézusnak neveztek el.
(Bár szerintem senkinek sem illendő ezt a nevet adni...)
Magyarországon valóban nem lehet ma Jézus keresztnevet adni. (Mint ahogy Júdást sem.)
A névadást, mint jóformán az élet minden más területét, jogszabályok szabályozzák. Az 1982. évi 17. számú törvényerejű rendelet és ennek egy 2002-es módosítása alapján csak a Magyar Utónévkönyvben szereplő, és azonkívül az MTA Nyelvtudományi Intézete által a legutóbbi kiadás óta "bejegyzésre alkalmasnak minősített" nevekből lehet keresztnevet választani, legfeljebb kettő, a gyermek nemének megfelelő nevet.
A Nyelvtudományi Intézet honlapján megtekintheted a legfrissebb listát a bejegyezni engedélyezett nevekről: [link] , valamint az Intézetnek az új nevek bejegyzésére vonatkozó alapelveit: [link] .
Nem engedik mert ezen nevek alapján megszégyeníthetnék, vagy gúnyt űzhetnének belőle stb.
előző
elfelejtetted kirakni az idézőjeleket
az írás nem tőled származik :p
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!