Ha vki olyan fog velem kezet, akit nagyon tisztelek (egy neves professzor), hogy fogjak vele kezet?
Mi az, amivel azt fejezem ki, h megtiszteltetésnek veszem ezt?
Mindig bajban vagyok a kézfogással. H milyen erővel kéne... Ha túlságosan megszorítom, félek, h az lesz a baj, h olyan, mintha nem tisztelném / le akarnám uralni. Ha meg nem vagyok olyan magabiztos, és gyengére sikerül, döglött halasnak gondolhatja... Hogy lehet bemérni az ideális "fokozatot"? És ha nem sikerül, még mindig melyik a jobb, ha kicsit erősebbre, vagy lanyhatagra sikerül?
Milyen elemekkel tudnám még kiküszöbölni olyan tartalmak átjövését, amiket nem akarok, h átjöjjenek, mert nem igazak, és félreértés lenne, ha átjönnének? És amit meg szeretnék, azt meg kifejezni?
Fájhat neki...vagy ilyesmi...
Ne aggódj mert annál rosszabb!
Alapjában véve határozott, de nem erős kézfogás, tehát nem mintha béna lenne a kezed és nem pacsit adsz, hanem kezet rázol.
Azonkivül meg kell várd, mig ő nyújt kezet.
Ha viszont te nyújtasz kezet valakinek, akkor tiszteletet fejez ki, ha kezed kicsit ferdén tartod, hogy a tenyered kissé felfelé mutasson. Forditva, azaz ha lefelé mutató tenyérrel fogsz kezet, az lenézés jele. Ez amúgy kevésbé ismert, ezt inkább a tudatalatti diktálja:)
Mert am ki az, aki kézfogás helyett pacsit ad? Most komolyan... :DDD
Egyébként ha a tenyeremet tartom felfelé, h az ő ráboruló keze felülről lehessen az én kezemnek, az nem inkább a behódolás jele? Én tiszteletet szeretnék kifejezni, de nem megalázkodást...
Azt, h egyenrangúnak tartok vkit magammal, és nyilván visszafelé, magamat is vele (tehát h én tisztelem őt, de nem behódolok, hanem azért mégiscsak viszont-tiszteletet is várok el), azt akkor azzal fejezem ki, ha totál függőlegesen tartom a kezem, és így se nem alulról, se nem felülről az ő kezének (h se behódolás, se lenézés ne legyen benne)?
Amit igazából ki szeretnék fejezni, az az, h nagyon tisztelem őt azért, amit elért (tudományosan és emberileg is), és megtiszteltetésnek veszem a helyzetet, h találkozhatok vele, bla-bla. De ugyanakkor azt azért nem, h egy kis senki vagyok hozzá képest... Hanem viszont-tiszteletet is várok el; mert az, h ő egyfajta példakép nekem, azt is jelenti, h olyan idős koromra szeretném, ha nekem is lennének olyan eredményeim - tehát nem vagyok feltétlenül kevesebb, rosszabb, tehetségtelenebb... Csak nekem diák létemre még nyilván nem volt annyi IDŐM elérni olyan sokmindent, mint neki. xD
A kulcsszó az egyenrangű tisztelet. Amikor hasonlóan értékes emberek tisztelik a másikat és az ő eredményeit, anélkül, h ezzel ő magát kevesebbre tartaná, vagy h kevesebbé válna azáltal, h a másik érdemeit képes elismerni. (Ez sokkal mélyebb és értékesebb lehet, mint a behódoló típusú tisztelet...) Ezt szeretném kifejezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!