Egyetemen kiket kell ill. illik tanár úrnak/ nőnek ill. professzor úrnak/ nőnek hívni? Mikor melyiket illik használni?
mindenkit úgy kell hívni, ami a titulusa, tehát dékán úr, dékán asszony, professzor úr/asszony, nem nő :)
tanár úr, tanár nő
Nem tudom, régen hogy volt, de ma már titulustól függetlenül mindenkit tanárnőnek/tanár úrnak nevezünk. A professzor úr modoros, az adjunktus asszony meg egyenesen nevetséges.
Kivétel a dékán úr, rektor úr, mert ők kb. olyanok, mint gimiben az igazgató.
Mi mindenkit tanár úrnak/nőnek szólítunk. (Pázmányra járok) Órán még a dékánt is. Viszont ha most mennék oda valami hivatalos ügyben, akkor dékán úrnak hívnám.
Sőt fél évet tanított a rektor is, de őt is tanár úrnak hívtuk órán.
Professzor urat még soha nem használtam senkire, de azt hogy docens úr, vagy adjunktus úr...
Szia!
Magam a Georgikonba jártam és itt,többnyire kapcsolatfüggő volt a megszólítás!Volt olyan egyetemi tanár,aki egyszerűen Zolinak,Évának szólítottunk és volt olyan,akinek dagadtak a nyakán az erek,ha nem szólítottuk professzor úrnak!
A legegyszerűbb,ha megkérdezed az érintetteket!
AZ idősebb/középkorú professzorokat nálunk általában valóban professzornak szólítják, a dékán természetesen dékán.
A fiatal profok nem akadnak le rajta, ha letanárurazzák őket, sőt van aki kéri is. Ilyeneket, hogy adjunktus úr meg tényleg nem mondnunk.
Akkor egy gyakorlati példa: őt hogy szólítanátok meg? :D
Dr. Dr. h.c. Prof. h.c. mult. Dudás Illés, DSc Professzor.
És nem vicc, tényleg ennyi titulusa van :D.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!