Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Mennyi borravalót illik adni?

Mennyi borravalót illik adni?

Figyelt kérdés
Kerekíteni az összeget, hogy könnyebb legyen visszajárót adni, vagy kerek összegeknél borravalót adni, és aztán megnehezíteni a visszajáró kiszámolását?

2012. nov. 28. 20:45
 1/7 anonim ***** válasza:

Attól függ, hol. Közértben semmit. Benzinkútnál esetleg lehet 100-asra kerekíteni. Étteremben úgy szoktam, hogy felkerekítem valami olyan százasra, hogy kb. 10% legyen a jatt.

Pl. Ha 3200-at kell fizetni, akkor odaadom a 4000-et és azt mondom, hogy 500-at kérek vissza.

2012. nov. 28. 20:55
 2/7 A kérdező kommentje:
TEgyük fel ha 3300-at kell fizetni, akkor 3600ra kerekítesz és 400-at kérsz vissza ?
2012. nov. 28. 20:59
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk igen. Akár. Ez nálam pillanatnyi hangulat kérdése. Néha nem is számolgatok, csak úgy érzésre. :)
2012. nov. 28. 21:05
 4/7 anonim ***** válasza:
Ha kerek az összeg, borravalóval együtt is legyen kerek (mint az előző példában), és akkor nem nehezítetted meg a dolgát.
2012. nov. 28. 21:13
 5/7 A kérdező kommentje:
Én épp egy ilyen érzés miatt maradtam a multkor szégyenben. Nem épp nagy borravalót adtam amikor kikerekítettem az összeget. Elég sokáig szöszmötölt a pincér mire visszaadta a visszajárót. Ha jóltudom ez a pincéreknél időhúzás, hátha a vendég meggondolja magát. Egyépként baj ha meggondolom magam ami a borravalót illeti? Kikerekítem az összeget, és mire lejut hogy az nemhaladja meg a 10% addigra változtatnák más értelmes összegre.
2012. nov. 28. 21:15
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Na igen, az égő, ha 3310 a végösszeg, és felkerekíted 3710-re. Vagy 3660-ra. :DD
2012. nov. 28. 21:17
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Nyugodtan mondhatod, hogy "hagyja, legyen XY" összeg. Pl. visszakértél 700 ft-ot, erre ad egy 500-ast, és maszatolni kezd a százasokkal, akkor még mondhatod, hogy "hagyja csak, így jók vagyunk". Meg fogja köszönni. :)
2012. nov. 28. 21:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!