Mennyiszer illik venni a főételből vendégségben?
bármennyit, annyit hogy még maradjon másnak.
egyet nem illik: visszautasítani a felkínált ételt. én ezt nagy bunkóságnak tartom, ha találkozom vele...
Attól függ mennyi van kitéve. Ha sok, és már jutott mindenkinek, akkor annyit eszel, amennyi jólesik. Ha viszont láthatóan ki van centizve, esetleg tudod, hogy másokat is várnak még akkor azért figyelni kell, hogy jusson másnak is.
Igaz nem a Te hibád lenne, ha elfogy, mert miért nem főztek többet, de azért a többi vendéggel szemben illik figyleni
Egyetértek az eddigiekkel, odafigyelve arra, hogy másnak is jusson még, bármennyit. Mondjuk azért én már elgondolkodnék, ha a vendégem megevett két nagy tányérral, és a harmadikat is megpúpozza, hogy egész héten erre alapozott, és a mai nap folyamán mást, máshol nem szándékozik enni?...
A másodikkal nem értek egyet, ha már tele vagy, nem megy több, vagy nem szereted az adott ételt/salátát/köretet/desszertet, akkor kedvesen köszönd meg, és nyugodtan utasítsd vissza. Semmi bunkóság nincs ebben. Bunkóság az lenne, ha felzabálnál mindent, aztán meg rosszul vagy, mert teleetted magad.
Odafigyelek arra, hogy első alkalommal csak annyit szedjek ki magamnak, hogy arra még egy kis pluszt számolva, tegyen ki egy egész adagot. Vagyis se sokat, se keveset ne szedjek elsőnek. Ezért amikor azt megettem, és másodszor is szedek még egy keveset (gyakorlatilag ezzel lenne meg a kb. egy normál adag), de a háziasszonyt közben lehet dicsérni, hogy ez olyan finom, hogy "kell még" íze van!
Akkor ha még továbbra is kínálják, nyugodtan mondhatom, hogy köszönöm, már 2x szedtem és elég volt, másrészt azt sem gondolhatják, hogy azért nem szedtem másodszor, mert nem ízlett.
"A másodikkal nem értek egyet, ha már tele vagy, nem megy több, vagy nem szereted az adott ételt/salátát/köretet/desszertet, akkor kedvesen köszönd meg, és nyugodtan utasítsd vissza. "
én arról beszéltem, hogy valaki sosem eszik semmit, és italnak is csak vizet fogad el... mindenki eszik ő meg csak néz, és ezt mindig.
nekem is van ilyen ismerősöm, de megértem, mert gyomorbeteg, és otthon eszik csak este, és csak pépes kaját.
van, aki tejfölöset nem eszik, mert meghajtja, és nem ér haza...
van, aki mindenre allergiás (tartósítószer- és ez nem affektálás!!!!! sok fájdalmat, és sok gondot okoz)
mielőtt sérelmeznénk, hogy minket ki bánt meg az étel elutasításával, gondoljunk bele, hogy tisztelünk-e mi is másokat megfelelő módon ?!!!!!!!!
egyébként van ismerősöm (sokfelé megy vendégségbe), megfigyeltem, hogy ilye-olyan ürüggyel kimegy a konyhát lecsekkolni, hogy mennyire tiszta, és -szerintem- csak azután eszik ott.
szerintem +1 adagot megehetsz, de már akkor is mondd el, hogy ezt te nagyon szereted, és itt különösen finom.
a 3. adag nagyon túlzás lenne! nem is hiszem, hogy beléd férne!
nálunk megtörtént
vendég néni: jajj, de finom ez a leves, nem is tudom, hányszor vettem.
kisklambó beszól: én számoltam Mari néni, négyszer !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!