Jééééééézusom. Baj van itt a tinikkel meg a társadalommal, ha lassan már azt is megkérdezik, hogy jaj, levegőt venni b.zis-e, és azon retteg minden srác, nehogy melegnek nézzék a haverok.
Nem, nem meleges, egyáltalán. Csak kedves.
"Felvidék nagyobb részén nem szokás férfiak közt a szia."
Ez egy baromság. Én is felvidéki vagyok és ugyanúgy köszönünk egymásnak sziát.
lol, de röhögök.
"'Szia' szavunk eredetére lennék kíváncsi. Kísértetiesen hasonlít az angol 'see you' akcentussal kiejtett 'see ya' változatára. Külföldi ismerőseim egyenesen azzal azonosítják, arról jegyzik meg. Igazuk van-e?”
Bármily meglepő is a szia a szervusz alakváltozata.
A szervusz a latin servus-ból (’szolga, rabszolga’) ered, a régi latin servus humillius domini, azaz ’alázatos szolgája vagyok az úrnak’ köszöntés első szava. Az ausztriai német példája honosodott meg nálunk, de elterjedt a cseh és lengyel nyelvben is, feltehetőleg azonos hatásra.
A szervusz alakváltozata többek között a szerbusz, a sziasz, a szia, a szió és a szióka is.
A szervusz rövidült változataként használták egykor a szeasz-t, ennek módosulata a sziasz. Ahogy olvasónk is említi, a szi alak etimológiáját tekintve lehetnek átfedések az angol see you rövidített változatával."
Nekem a válaszom törölték, amiben arra hivatkoztam hogy annyira bzis mint a rózsaszín póló(az csak egy szín, ugye érvelt itt valaki azzal hogy a szia csak egy köszönés).
Az ilyen kérdéseknél amikre nincs konkrét válasz, (mivel az emberek véleményét kéri ki a kérdező) mindig kialakul egy keménymag akik leszavaznak minden választ ami nem üti a véleményüket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!