Ebben az esetben ki kezdeményezi a tegeződést? 20 éves lány, közel 40 éves férfi
20 éves lány vagyok. Egyik volt tanárommal a mai napig elég jó viszonyban vagyok. Egy ideje azon gondolkodom, hogy mi lenne, ha tegeznénk egymást. Ő közel 40 éves, és eddig azt gondoltam, hogy nem szeretne tegező viszonyban lenni velem, ezért nem ajánlotta még fel. Azonban most olvastam itt, hogy a nő joga ezt kezdeményezni, akkor, ha a felek között nincsen (a) több generációnyi különbség vagy (b) nagy társadalmi különbség. Ebben az esetben én felajánlhatom a tegeződést? Vagy az ismerősöm nincs tisztában ezzel a "szabállyal", és direkt nem ajánlotta fel. (Bár elég művelt férfinek ismerem..)
Én már nem érzem úgy, hogy ő a "tanár bácsi", akit magáznom kellene, és kezd kényelmetlenné válni a helyzet, mert egy ideje már kerülöm az olyan nyelvi formákat, ahol megjelenik a tegeződés/magázódás. Igen, ez elég bonyolulttá teszi néha a kommunikációt. :D
Köszönöm előre is a hasznos válaszokat! :)
Köszönöm a válaszokat!
Már én is gondoltam hasonló megoldásra, mint amit az első válaszadó javasolt. ;)
Csak akkor kezdeményezheti a nő a tegezést, ha azonos korúak, vagy ő az idősebb. A te esetedben nem ez a helyzet. 20 év korkülönbséggel neki kell a tegezést kezdeményezni. Ha te kezded, akkor azt félre értheti.
A tanárod tisztában van az illemszabályokkal.
mivel a tanárod és jóval idősebb, én nem tegezném le és nem is foglalkoznék a kérdéssel. Ha annyira jóban vagytok, akkor miért nem ajánlotta fel ő a tegezést? Velünk az összes laza tanár pertut ivott a banketten, mindenkivel. (Be is rúgtak :)
A csendőrpertu meg nagy bunkóság, most már az 50 éves pasasokat is visszategezem, a bácsikat (ha nem 80 meg a halál között van), megkérdezem, hogy bocsánat, honnan ismerjük egymást, összetéveszt valakivel, mert simán letegeznek. Divat a tegeződés, összes boltban, futár, postás, szerelő, hát visszategezem, sértődjön meg, ha akar.
Szerintem kérdésben a válasz. :)
Csak néhány ok, amit te is leírtál és ami miatt neked kéne kezdeményezni:
1. Illemtan: Te vagy a nő, ő se nem a nagypapád, de még apád is nehezen lehetne, se nem főnököd/tanárod/feljebbvalód. (Hozzátenném nálunk a nyugdíjas korú főnököm és az igazgatónk is megmondta, hogy ők tartják magukat az illemhez és megvárják, hogy a hölgyek kezdeményezzék a tegeződést - ekkor 23 voltam :) )
2. "a mai napig elég jó viszonyban vagyok", "gyerekkorom óta ismer" - Ha ez a helyzet, akkor szépen meg lehet vele beszélni. Volt olyan tanárnőm, aki nagyon szigorúan tartotta magát mindenféle illemszabályhoz, de mikor egy közeli ismerőse lett a diákja, vele leült szépen és megbeszélte, hogy kinek mi a kényelmesebb, ha tegeződnek, vagy magázódnak.
Végül pedig ha a magázódásnál maradtok/maradsz akkor is nyugi a beszélgetés stílusa NEM a magázódáson/tegeződésen múlik, magázódva ugyanúgy lehet lekezelően, viccelődve, barátilag, stb beszélni, ahogy tegeződve is lehet tisztelettudóan és udvariasan.
(Bocs, hosszú lett)
Ha Ő tegez Téged, akkor bizony neki kellene felajánlania a kölcsönösséget. Nem akarom kétségbe vonni az intelligenciáját, ez mégis abba a kérdéskörbe tartozik. Lehet, hogy "vaskalapos", Téged csak egy volt tanítványának tart, és nem barátnak.
Megnyugtatlak, - ha ez megnyugtató, hogy korban és társadalmi helyzetben sokkal közelebb álló emberek között is van ilyen, és nem feszélyezi őket. A tegezés felajánlása sok embernél a feltétel nélküli tiszteletet és elfogadást jelenti.
A "véletlen" visszategezés mindig visszatetsző.
Talán jobb megoldás lenne, ha hangsúlyosan magáznád, ami feltűnne neki. A Magyar nyelv csodás lehetőséget rejt.
"Talán jobb megoldás lenne, ha hangsúlyosan magáznád, ami feltűnne neki." Ez nagyon aranyos :) - egyébként jó ötlet!!
Csak úgy elképzeltem a jelenetet.
"Jó napot kívánok tisztelt Tanár úr, tessék parancsolni leülni, úgy örülök, hogy látom! Hozhatok esetleg önnek egy kis frissítőt?" :)
Viccen kívül, tényleg teljesen jó ötlet, sokkal jobb mintha kerülöd az ilyen nyelvi formákat - ahogy írtad is-, mert lehet, hogy szegény nem is tudja, hogy te még mindig magázod :):)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!