Kiábrándító a külföldön élő magyarok hozzáállása a nyelvhez, kultúránkhoz, az alábbi példák után mit gondoltok, van esetleg tapasztalatotok?
Nem tudom, hogy más országban milyenek a magyarok, de itt Amerikában nem tisztelik már a magyar nyelvet, a kultúrát és teljesen asszimilálódnak.
Nem rég óta élek itt és megismertem pár magyar lányt, mikor beszélgetnek más magyarokkal hunglisul beszélnek, a mondatok fele félig magyar, félig angol. Egyszer valahogy feljött ez a téma, finoman megkérdeztem, hogy miért így beszélnek, mondta, hogy mert ez Amerika, itt angolul beszélnek, rájuk ragad. Erre a párom jutott eszembe, aki 10 éve él Amerikában, tökéletesen beszél angolul és soha, de soha nem beszél űgy, mint ők magyarok között, addig gondolkodik az magyar szavakon, amíg eszébe nem jut. Emiatt nem is szeretik őt ezek a lányok, mert szerinte beképzelt én viszont tisztelem őt emiatt, mert neki nagyon fontos a nyelv, több éve itt él, mint pl. ezek a lányok és azt mondta nem akar olyan lenni, mint ők.
A másik példa. Tegnap voltunk Hálaadáson és találkoztunk több magyarral, az egyik férfi bemutatta a 4 éves lányát, én meg köszöntem neki sziával, erre mondja, ja nem tud magyarul. Meglepődtünk, kérdeztük, hogy miért nem beszélsz hozzá magyarul, a válasza az volt, mert túl nehéz. De mondom a gyerekek agya olyan, mint a szivacs,minden magába szív, fogékonyak, könnyen taníthatók. Meglepődött és érezte, hogy meg kell védenie magát a szokásos választ kaptuk, háát, úgyis angolul beszélnek itt, most minek. Minek? Egy másik magyar pár pedig szintén keverte a két nyelvet, hasonlóan:tudjátok ez nagyon hard work, én még hétvégén is busy vagyok,you know, sometimes elmegyek a haverokkal hengapolunk a tónál, so i think ... Valami hasonló.Az ő gyerekeik nem ismerik a magyar meséket, a magyar történelmet, szerintem szégyen.
Ti mit gondoltok, esetleg van tapasztalatotok hasonlóakról?
Őszintén én nagyon kiábrándultam az itteni magyarokból. Ha az én gyerekem itt is fog születni tökéletesen fog beszélni magyarul, meg fogja ismerni a Magyar Népmeséket, TV macit és a többit, magyar könyvet is fog olvasni és meg fogom ismertetni őt a magyar irodalommal, tudósokkal, híres személyekkel.
Az asszimilálódás nem azt jelenti, hogy elhagyod az anyanyelved és a kultúrád.
Amúgy pont, hogy az olvasztótégely-jelenség fogja tönkretenni a világot, mert elvész a kultúrák egyedisége.
Semmi másról nincs szó, mint sznobizmusról. Ha értelmes emberek, majd kinövik, hogy megjátsszák az agyukat ország-világ előtt.
minden bevándorlónak ez a sorsa, természetes jelenség.
mellesleg itthon sem sokkal jobb, rengeteg embert nem érdekel a kultúrája. én azt mondom, inkább beszéljen hunglishül mint legyen tipikus okoskodó rosszindulatú buta magyarkodó magyarállampolgár. akinek igazán fontos a kultúrája az nem kifogásokat keres hanem lehetőségeket az ápolására.
En 9 eve elek itt, mar Amcsi-Magyar polgarkent. Itt elo magyarokkal rendszeresen hunglisul beszelunk, azert mert igy egyszeru es mert legtobbszor nagyon vicces. ("turningolj a masik lane-be", "meg kell saving-olni a captain-t" :)
Vannak akiknel ez termeszetesen jon es eszre sem veszem ha igy beszelnek, es vannak azok a magyarok, akik nemreg jottek es veszett buszkek, hogy ide kijutottak es affektalnak es flegman keverik az angolt bele a magyarba, amolyan "hogy is mondjak magyarul" emberkek, na azokat en sem szeretem, de a tobbiekkel semmi gondom. Nekem ez igy jo, nekik is jo, aldasom mindenkire.
Amikor a szuleim meglatogatnak egyszer sem hasznalok hunglish szavakat veluk, mert nekik nem olyan jo az angoljuk. Ha Magyarorszagra latogatok, akkor is csak magyarul beszelek es meg veletlenul sem keverem a beszelgetesbe az angolt.
Nem hordok kokardat marciusban es a Himnuszt sem hallgatom Ujevkor, ugyanakkor Julius 4-en sem diszitem a hazamat es ugy egyebkent a hagyomanyokat sem kovetem, mert nem erzem ugy hogy a mindennapi eletemhez hozzatartoznak. Gyerekunk nincs, szoval a neveles reszehez nem tudok hozzaszolni.
A tobbivel kapcsolatban pedig az a velemenyem, hgy mindenki azt csinal amit akar! Azert mert erzelmileg nem kotodik ugy a sajat anyaorszagahoz mint en, attol meg nagyon jo ember lehet! Es ezt a lehetoseget mindenkinek megadom, attol fuggetlenul, hogy milyen viszonyban all a sajat kulturajaval/gyokereivel.
természetes, hogy nem hordasz kokárdát ésatöbbi, mert ennyi erővel hazaárulás külföldön élni. hiszen egy állam megköveteli a hűséget, 2 állampolgársággal lenni, meg olyan, mint egyszerre 2 nőnek "hűséget fogadni".
nyilván okkal megy ki az ember az usa-ba élni, és választja azt magyarország HELYETT.
sőt, ahhoz sem kell kokárdázni, hogy magyarországon valaki magyarnak érezze magát. ugyanis a szokások a közös megegyezésen alapulnak, a heterogén kulturális élet meg nem kell hogy egyből hazaárulást és kitagadást jelentsen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!