Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Rosszul cselekedtem, nem az...

Rosszul cselekedtem, nem az etikettnek megfelelően?

Figyelt kérdés
Orvosnál voltam. Ő bemutatkozott, de nem nyújtott kezet. Én lány vagyok, ő férfi. Nekem kellett volna kezdeményeznem a kézfogást? Úgy éreztem, ő a "felsőbbrendű", így nem mertem. Ciki?

2012. okt. 4. 19:02
 1/10 anonim ***** válasza:
Neki kellett volna szerintem. Egyrészt mert ő a férfi, másrészt mert idősebb is gondolom, mint te.
2012. okt. 4. 19:09
 2/10 anonim ***** válasza:
Harmadrészt, mert te mentél be hozzá. Ez nem kötelező, de egy baráti gesztus, ha valaki bemegy hozzád, barátságosan fogadod. EZ orvosokra is igaz. Meg igazgatókra is.
2012. okt. 4. 19:14
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
ez nagyon apróság, ilyeneken ne is törd a fejed :D én is úgy tudom ha idősebb neki kell kezdeményezni a kézfogást !
2012. okt. 4. 19:27
 4/10 leves99 válasza:
Másrészről férfinak illetlen nőnek nyújtani a kezét akárki vagy akármilyen rangú legyen. Mindig a nőnek kell. De szerintem mind1 ha nem nyújtassz kezet nem fog megsérődni.
2012. okt. 4. 19:28
 5/10 anonim ***** válasza:

Az etikett alapján a férfi mutatkozik be, a nő kezet nyújtva viszonozza. Ettől függetlenül ez alapvetően ma már "megkopott" szokás, így semmiképp nem mondanám, hogy illetlen voltál. Ez az alap etikett.

Ezt felülbírálhatja fölé-alárendelt viszony, illetve nagy korkülönbség.

Pl elvben egy főnök kezdeményezhet kézfogást női alkalmazottjával, pápa, püspök, stb. méltóságok is.

Illetve egy 70 éves férfi nyújt előbb kezet a 25 éves leánynak (ugyebár az idősebbek régen komoly tiszteletnek örvendtek).

2012. okt. 4. 19:35
 6/10 anonim válasza:
100%

Milyen orvos?

Amúgy úgy tudom az orvos nem foghat veled kezet, mármint az én fül-orr-gégészem mindig csak "meghajolt" mert nem foghatott kezet.

Ha meg nem volt rajta kesztyű akkor nem tudom, felesleges ezen rágódnod! :)

2012. okt. 4. 20:04
 7/10 A kérdező kommentje:
köszönöm mindenkinek :)
2012. okt. 4. 20:14
 8/10 anonim ***** válasza:
Hat, nem tudom, miert kellett volna kezet fognia... En nem sok orvosnal jartam, hal' Istennek, de nekem senki se mutatkozott be, elvegre ki van irva a neve az ajtora, meg a kituzojere- ha van neki. A nevemet pedig csak vizsgalat utan mondtam meg, amikor kitoltotte a korlapot.
2012. okt. 4. 21:00
 9/10 mustafa33 ***** válasza:
Rendelőben, munkája végzése közben orvossal nem fogunk kezet, föleg páciens nem. Magántalálkozáskor az más, akkor ember, nem orvos ☺.
2012. okt. 5. 02:02
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Miért keveritek a fogalmakat ? Egy dolog a bemutatkozás és mas a kézfogás. Egy bemutatkozás úgy a legnormálisabb, ha szembefordulsz az illetővel és megmondod a teljes nevedet, ő pedig a saját nevét. Ez volt a bemutatkozás, a kézfogásnak nincs is helye itt.

A kézfogás egy üdvözlési forma, nincs a bemutatkozáshoz kötve, kezet foghat két olyan ember is, aki ismeri egymast.

A Te orvosod is tudta tehát, hogy az ő saját neve kinn van az ajtóján, de udvariasan tudomásodra hozta, hogy mondd már meg Te is a tiédet. Te viszont összezavarodtál, mert manapság sem a szülők, sem az iskola nem tanítja meg a gyerekeket az etikettre.

Te így kellett volna viselkedjél: belépés után botladozik az ember az ismeretlen helyen, ezt ő feloldotta ezzel:

- Dr. Nagy József vagyok, tessék befáradni. Te pedig:

- Köszönöm doktor úr, én Szabó Katalin vagyok, a délelött jelentkeztem be telefonon stb.

2012. okt. 6. 16:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!