Rosszul cselekedtem, nem az etikettnek megfelelően?
Az etikett alapján a férfi mutatkozik be, a nő kezet nyújtva viszonozza. Ettől függetlenül ez alapvetően ma már "megkopott" szokás, így semmiképp nem mondanám, hogy illetlen voltál. Ez az alap etikett.
Ezt felülbírálhatja fölé-alárendelt viszony, illetve nagy korkülönbség.
Pl elvben egy főnök kezdeményezhet kézfogást női alkalmazottjával, pápa, püspök, stb. méltóságok is.
Illetve egy 70 éves férfi nyújt előbb kezet a 25 éves leánynak (ugyebár az idősebbek régen komoly tiszteletnek örvendtek).
Milyen orvos?
Amúgy úgy tudom az orvos nem foghat veled kezet, mármint az én fül-orr-gégészem mindig csak "meghajolt" mert nem foghatott kezet.
Ha meg nem volt rajta kesztyű akkor nem tudom, felesleges ezen rágódnod! :)
Miért keveritek a fogalmakat ? Egy dolog a bemutatkozás és mas a kézfogás. Egy bemutatkozás úgy a legnormálisabb, ha szembefordulsz az illetővel és megmondod a teljes nevedet, ő pedig a saját nevét. Ez volt a bemutatkozás, a kézfogásnak nincs is helye itt.
A kézfogás egy üdvözlési forma, nincs a bemutatkozáshoz kötve, kezet foghat két olyan ember is, aki ismeri egymast.
A Te orvosod is tudta tehát, hogy az ő saját neve kinn van az ajtóján, de udvariasan tudomásodra hozta, hogy mondd már meg Te is a tiédet. Te viszont összezavarodtál, mert manapság sem a szülők, sem az iskola nem tanítja meg a gyerekeket az etikettre.
Te így kellett volna viselkedjél: belépés után botladozik az ember az ismeretlen helyen, ezt ő feloldotta ezzel:
- Dr. Nagy József vagyok, tessék befáradni. Te pedig:
- Köszönöm doktor úr, én Szabó Katalin vagyok, a délelött jelentkeztem be telefonon stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!