Idegenekkel tegeződsz, vagy inkább magázódsz? És ha láthatóan nagy a korkülönbség?
Én megőrülök attól hogy lépten-nyomon minden vadidegen letegez! Én 41 éves vagyok, mostanában mindenki bratyizik. Ismeretlen emberek, 15-75 évesig sziahellócsácsumicsáznak, és ha azt válaszolom "Jó napot kívánok" az lassan felér egy becsületsértéssel. Mi történt? Ekkora hatása lenne a Maunikasónak, vagy Balázskának?
A pincér, a benzinkutas, a bolti eladó, de még az ügyfelek is csak odavágnak egy sziát, rendes köszönés helyett!
Kedves 21 éves srác!
Huszonéves koromban nem tudtam hogyan reagáljak ezekre a helyzetekre, így gyakran eltűrtem őket, belementem a cselédpertuba, pedig rendkívül zavart. Ez nem volt helyes. Néha viszont csakúgy jött valamilyen reakció magától. Egyszer évekkel ezelőtt kijött két telefonszerelő hozzánk, az egyik fiatalabb, a másik idősebb. Miután megmutattam nekik a készüléket, mondtam, hogy a másik szobában leszek, szóljanak, ha elkészültek vagy segítségre van szükségük. Vendég volt nálunk, éppen beszélgettem egyik rokonommal, amikor átordított az idősebb fazon: „Na gyere csak ide, elkészültünk!” Erre én félig-meddig tudatában léve, hogy ez a vakkantás nekem szólhatott, egyszerűen nem reagáltam semmit. Mintha nem is hallanám, kiakadtam. Ekkor nagy csend lett, majd a fiatalabb szerelő odajött és azt mondta:”A kollégám szólt.” Erre én szó nélkül felálltam, odamentem, kimért voltam. Kifelé menet már nagy kezicsókolomozva köszönt el az idősebb.
Egyébként igyekeztem elkerülni azokat, akik Letegeztek, ha megvolt az esély rá, hogy újra találkozunk. Az volt a nehéz, ha például Apámnak a vele egyidős férfi ismerősei tegeztek le, na ezt is nagyon utáltam, de eldöntöttem, hogy Apa miatt nem szólok nekik, meg mondtam neki is, hogy hagyja, ő se említse, hogy nem tetszik a letegezés. Nem ér annyit az egész, inkább nem kerülök a szemük elé.
Mit tanácsolnék neked? Nem könnyű. Ha letegez egy 60 év körüli akkor elvileg visszategezheted, ezt is megtettem már, de én nőként könnyebb helyzetben vagyok.
Hülye egy helyzet ez az egész, mert ha nem lenne még mindig ez a bunkó cselédpertu „divatban” , vagy éppen úgy lenne, mint az angolban, ahol nincs magázódó forma, pusztán udvariassági fordulatok, akkor sokkal egyszerűbb lenne.
A reakció a helyzettől is függ, vagyis, hogy az adott kommunikációs helyzet után kell-e még valaha találkoznod az illetővel vagy sem. Ha csakúgy spontán Letegez egy ismeretlen, akkor megtehetsz valami hasonlót, mint én, vagyis elereszted a füled mellett és nem reagálsz, egyszerűen odébbmész, elkezdesz sms-ezni vagy telefonálni valakinek stb, hirtelen figyelj valami másra. Mintha nem is Neked szóltak volna. Valószínűleg úgyse látod többet az illetőt, ha meg igen, kit érdekel.
Ha valakinek bemutatnak, és ő tegez le, akkor szerintem tegezd vissza nyugodtan, ha férfi. Ha nő, akkor kérdezd meg, hogy szólíthatod és azt, hogy a részéről a tegeződve történő megszólításod azt jelenti-e, hogy te is tegezheted őt. Ha erre azt válaszolná valamilyen módon, hogy nem engedi a kölcsönös tegeződést, akkor légy őszinte vele és mondd meg, ez téged mint felnőtt embert zavar, így akkor inkább szeretnéd, ha megmaradnátok a kölcsönös magázódásnál. Amennyiben ez nem tetszik az illető hölgynek, akkor pedig udvariasan közöld vele, hogy a továbbiakban ne vegye sértésnek, de nem akarsz hozzászólni, és ő se szóljon hozzád, mert nem tetszik neked, hogy nem kezel magával egyenrangú beszélgetőpartnerként.
60 év körüli nőket tehát ne tegezz vissza. Tudom azt írtam, hogy engem sem érdekel mások véleménye, és megértelek, mégis ezt tanácsolom. Maradj nagyvonalú, udvarias és őszinte velük, részben azért, mert elkezdhetnek pletykálni, hogy ilyen meg olyan vagy és lehet, hogy valamelyik éles nyelvűnek éppen a lánya fog a jövőben megtetszeni neked (csak vicc! :D), másrészt próbálj úgy hozzáállni a kérdéshez, hogy a gyengébbik nemmel minden körülmények között illik tisztelettel bánni a férfiaknak, még akkor is, ha az illető nem éppen érdemli meg az aktuális stílusa alapján, vagyis légy lovagias, és meríts a saját intelligens viselkedésedből önbizalmat!
Kedves 32 éves nő!
Nagyon köszi az eddigieket.Igyekezni fogok mindíg helyesen cselekedni, de egyes esetekben annyira nehéz.
Most legutóbb a fogorvosomnál voltam, aki egy 60+-os nő.
Kapásból letegezett, pedig nem nézek ki 17-nek, de még káromkodott is a rendelőjében, ami megint egy visszataszító dolognak tartok(egy orvosnak nem kellene káromkodni a munkahelyén pláne, ha nő is az illető), de persze nem szóltam semmit.
Aztán rokonoknál volt egy eset: 50 év körüli pacák nagyszüleim barátja egy szimpla Jó napot kívánokra sziával válaszolt.Ez is nagyon zavart. Jóhogy nagyszüleim barátja + kisváros, de azért szerintem illene ismerinie a magázódás-tegeződés szabályait, de nem mondtam rá semmit.
Nyilván azért nem lehet mindíg 100%-osan betartani az illemet. Múltkor vendégségben sikerült letegeznem egy 40+-os férfit, mert 30-nak néztem, de szerencsére nem lett semmi baj :D
Kedves 21 éves srác!
Megértelek. Nehéz megfelelően reagálni, azért is mert minden szituáció egyedi és nem lehet előre kiszámítani, megtervezni hogyan reagálunk. Én valahogy mégis azt érzem, hogy senkitől nem lehet azt elvárni azt, hogy eltűrjön olyasmit, amit egyszerűen utál és pusztán azért feszengjen egy szituációban, mert így felel meg bárkinek is. Mindig arra gondolok, hogy én sem várom el másoktól, hogy bármilyen módon megalázkodjanak előttem vagy nem fölényeskedem senkivel holmi egoista tekintélyelvűség okán.
Én a kölcsönös tiszteletelvűség híve vagyok a tekintélyelvűség helyett és igyekszem kinevelni magamból a „mindig mindenkinek mindenhol megfelelni” szindrómát, már csak azért is, mert úgynevezett tekintélye egy bunkónak is lehet a kora okán, míg a tisztelet embertársaink felől mindannyiunkat egyformán megillet, függetlenül attól hány évesek vagyunk.
Amit gyakran tapasztalok az az, hogy az a fajta őszinteség, amikor az ember megmondja a másiknak, hogy ez vagy az a szituáció zavarja, és kedvesen megkéri, hogy legyen szíves ne csinálja már pl. ennél a tegezős-magázós dolognál is, furcsán veszi ki magát. Pedig szerintem mi sem természetesebb mint megmondani a másiknak a véleményünket, elvégre szóból ért az ember és tudtommal nem kellene lennie semmilyen íratlan alá-fölé rendeltségi pöffeszkedésnek.
Szerintem keress új fogorvost, az duplán rossz ha egy fogorvos még durva stílusú is, képzelem milyen ijesztő lehet foghúzás előtt!!! Főleg, ha berág! :D
Valóban nem lehet 100%-ig betartani az illemet. Egyszer megtörtént velem, hogy rosszul mértem fel, és tegeződésre váltottam át egy korombelivel, mire az illető sokatmondóan köhécselve magázva válaszolt. Ebből megértettem, hogy ő nem szeretne tegeződni velem, és tiszteletben tartottam a határait, vagyis visszaváltottam magázódásra. Ez így lenne helyes, ha mindenki megtisztelné a másikat minden esetben, alkalmazkodna az igényeihez, de sokan nem veszik a lapot, hiába magázod őket továbbra is miután letegeztek és sajnos ezek általában idősebb emberek, szinte mindig az 50-60 év közötti korosztályból kerülnek ki.
Üdv.
a 32 éves nő
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!