Idegenekkel tegeződsz, vagy inkább magázódsz? És ha láthatóan nagy a korkülönbség?
Én megőrülök attól hogy lépten-nyomon minden vadidegen letegez! Én 41 éves vagyok, mostanában mindenki bratyizik. Ismeretlen emberek, 15-75 évesig sziahellócsácsumicsáznak, és ha azt válaszolom "Jó napot kívánok" az lassan felér egy becsületsértéssel. Mi történt? Ekkora hatása lenne a Maunikasónak, vagy Balázskának?
A pincér, a benzinkutas, a bolti eladó, de még az ügyfelek is csak odavágnak egy sziát, rendes köszönés helyett!
Én 15 éves vagyok, az idősebbeket, idegeneket én is magázom, mert így szoktam meg. Viszont a 20-25 éveseket még tegezem, mert ugye az a 10 év különbség szerintem nem sok.
Ha 5 évesen pl. tegezünk egy 15 éves, akkor azt 10 évvel később is megtehetjük...szerintem! :)
Ha egy felnőtt pedig felajánlja, hogy tegezzem, akkor (mostmár) tegezem.
Régebb nekem is nehezemre esett, mint az előző válaszolónak, de idén nyáron "erőt vettem magamon". Mikor táborban megkérdeztem egy anyukát valamiről magázva, és szólt, hogy tegezzem, akkor letegeztem. :) És lám nem sértődött meg...:) Szóval szerintem kedves előző, ha valaki szól, hogy tegezd, akkor nyugodtan, hiszem ő ajánlotta fel! :)
Amúgy szerintem is könnyebb lenne beszélni, ha csak tegeződés lenne, mert több nyelvben csak az van. (Ha jól tudom az angolban is, én meg sokáig nem jöttem rá, hogy az angolok hogy magázódnak...! xD)
15/F
(Bocsi, ha hosszú lett! :S)
Én 18 éves vagyok, én is utálom a magázódást. Tudom, hogy nem kéne, de kb. 40 éves korig letegezem az olyan idegeneket, mint pl. gyorsétteremben dolgozókat, mozinál/ büfénél pénztáros, stb. De egyébként mostanában nagyon sokszor 50-60, sőt 70 éves bácsik, nénik kérnek arra, hogy tegezzem őket.
És igazuk van az előttem szólóknak, nem a tegezésen/magázódáson múlik az, hogy megadjuk-e a másiknak a tiszteletet.
És ami a halálom! Van 2 ember, társalgok velük, az egyiket tegezem, a másikat magázom. Egyszer csak felszólítom őket valamire. Pl. meglátok egy vizilovat, amint kerékpározik és szeretném, ha ők is látnák. :)
Mit mondok nekik? "Nézzetek oda!" vagy "Nézzenek oda!"? Brrr... Akár meg is sértődhetnek...joggal, hiszen valamelyikük esetében biztos, hogy nem azt a formát használom, ami neki megfelel. Gondolom inkább magázós formát kell ilyenkor használni, de milyen már, hogy a legjobb barátomat lemagázom? :) És jártam már úgy, hogy a tegezős forma csúszott ki a számon... nagyot nézett az illető, akit egyébként magázok.
Hát igen ez a magázódás néha engem is a sírba kerget.19 éves srác vagyok és annyira zavarban vagyok, amikor jön felém egy mondjuk 35-nek kinéző ember akkor most nem tudom, hogy tegezzem vagy magázzam mert ugye lehet idősebb is csak fiatalos kinézetű.
Bizonyos esetekben azt mondom, hogy a tegeződés sokkal előnyösebb lenne de persze az idősebb korosztálynak adjuk meg a magázódást.
Az az Istent tegező vers vagy mi az tetszett:D
De mondjuk attól herótom van amikor egy 60+-os mogorva asszonynak csókolomot köszönök és ő meg nekem: Szia :SS
Most akkor az etikett szerint én tegezhetném nem?:D
De mekkora parasztság már, hogy nem tudna egy Jó Napot Kívánokot köszönni vagy valami:S
Az angol tegeződés nekem tetszik.
19/F
32 éves nő vagyok. Nekem a tegeződéssel nincs problémám, ha kölcsönös. Tegeződve is meg lehet adni a tiszteletet a másik embernek, és magázódva/önözve is lehet udvariatlannak lenni. Az, hogy mi mikor sértő számomra legtöbbször függ a szituációtól, az egyénektől, a hangsúlytól stb.
A velem egykorúakkal 40-45 évig bezárólag és fiatalabbakkal általában tegeződöm, nem zavar, ha tegeződve szólnak hozzám, mert tudom, hogy egy 40 éves vagy aki nálam fiatalabb az ugyanúgy elvárja, hogy én is tegezzem őt és nem azért tegez, mert ezzel le akar kezelni vagy hasonló. Ez az egész valahogy természetesen jön. Még ha kezdetben van is magázódás közöttünk, előbb-utóbb tegeződni kezdünk.
Amit utálok az a LEtegezés,vagyis nem értem miért "köszönnek" egy 32 éves nőnek "Jó napot kívánok!"-ra egy odavetett "Sziával" az 50-60 év körüliek, akiknek még a nevét se tudom, és ők sem az enyémet. A "Bocs, ez a busz megy XY városba?" is ez a kategória. Idősebb férfiak szájából meg duplán is udvariatlan. Ha meg visszategezi az ember akkor húzza a száját a legtöbbjük, mert természetesen én érezzem magamat kínosan, ha nincs kedvem megnevelni úton-útfélen minden vadidegent és megkérni, hogy ugyan ne várja már el tőlem, egy felnőtt nőtől, az oly lekezelő cselédpertut. Az automatikus visszategezéssel értésre adom, hogy egy pillanatig sem fogadom el a kommunikációban általuk nekem kiosztott alsóbbrendű pozíciót. Bár ezt sokan nem így fogják fel,de nem érdekel, hogy aki nem ismer engem az mit gondol rólam.
Szüleim (60 év körüliek) sosem tegeznek le fiatalabbakat. Ha úgy adódik, hogy hosszabb távon is kommunikálnak egy náluk fiatalabb személlyel, akkor idősebbként felajánlják a kölcsönös tegeződést pl. munkában vagy az ismerőseimnek stb. Nekik az a véleményük, hogy a fiatalabbakat automatikusan lekezelő-letegező emberek bunkók. Szerintem igazuk van!
Kedves előző válaszoló!
Nagyon szimpatikus a gondolkodásod, teljes mértékben egyetértek veled.
Én az előtted levő (immáron 21 éves srác) vagyok.
Érdeklődni szeretnék, hogy amikor huszonéves voltál, és 60 év körüli emberek tegeztek le, akkor hogyan reagáltál illetve hogyan lehet reagálni ilyen helyzetben?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!