Kinek volt ebbe igaza? Tényleg én voltam a bunkó?
Kimentünk vásárolni Ausztriába. Középfokú nyelvvizsgám van németből, meg jól is tudom beszélni, így azt hittem nem lesz gond.
Ilyen nagyobb áruházba mentünk be (mint itt a metró vagy a tesco), de nem találtunk valamit. Anyumék elmentek megnézni mást, és megkértek, hogy kérdezzek meg egy eladót.
Nagy nehezen találtam egyet, meg is kérdeztem, de itt jött a galiba. Elkezdte nekem magyarázni nagyon erős osztrák dialektusban az egészet, amiből szinte semmit nem értettem.
Megkértem, hogy legyen szíves lassabban és hochdeutsch-ul.
Itt jött a nagy dolog:
×××××××××××××××××××××××
Szinte kiabálni kezdett velem, hogy ő mennyire gyűlöli a bevándorlókat (holott mi nem voltunk azok, csak vásároltunk), és hogy én mit képzelek magamról, hogy a németekkel mosom őket össze. És hogy ha beszélni akarok valakivel, akkor tanuljam meg az osztrák dialektust....Mondta, hogy nem hajlandó segíteni.
Én erre csak annyit tudtam akkor kinyögni, hogy elnézést....visszagondolva kiosztottam volna de....tényleg én voltam a bunkó?:S
Mo.-n csak a hochdeutsch-ot tanulják az emberek.
Egyébként ez Bécstől nem messze volt.
Én voltam a bunkó vagy hogy van ez? Ő azt mondta, hogy senki nem tűri el (szerinte) azt hogy németül beszéljek mert nekik OSZTRÁKUL (vagyis német nyelv osztrák dialektusa) kell beszélni....
Én voltam a bunkó?? Mit gondoltok? :S
20/L
De ha tudja a hochdeutsch-ot (mert abban osztott ki...) akkor minek cirkuszol?:S
Oké, megértem, hogy nem szereti, de akkor sem kiosztani kellett volna meg hangsúlyozni, hogy ő mennyire gyűlöli a bevándorlókat
Ez egy bunkó szemétláda volt. Minden német nyelvterületen beszélik az emberek a hochdeutschot is a saját nyelvjárásuk mellett. Tanulják iskolában és a média is ezt használja. Szóval biztos lehetsz benne, hogy ő is tud "rendesen" is beszélni, csak biztos éppen rossz volt este a párjával és elgurult a gyógyszere.
Nem Parndorfban voltatok véletlenül?
egyik haverom is így járt Ausztriában,őt kizavarták a boltból.Utána már csak angolul mert megszólalni....
Önérzetes hazafiak,hogy ne mondjak csúnyát rájuk...
Szerintem, ugy vette, mintha siman leparasztoztad volna.
Ezek olyan dolgok, amik nem feltetlenul kerulnek bele a tankonyvekbe.
mivel sajnos az irodalmi németet hochdeutschnak hívják nem hohcösterreichisch így ez nehéz ügy :S nem németeztem le, csak lassabban sme értettem volna mert olyan dialektusban beszélt.
az irodalmi nyelv neve meg sajna a hochdeutsch.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!