Miért nem használják egyesek itt a cigány szót?
Én egyszer feltettem egy cigányos kérdést, és átírták a moderátorok romára!! Elképesztő!
De belül a válaszoknál már lehetett cigányozni, csak a kérdésben nem. Szerintem ezért nem írják ki inkább, nehogy töröljék vagy átírják a választ.
Ez az! Igazság szerint a jól fizetett, ködevő-liberális "megélhetési jogvédők" azok, akik a médiát furkósbotnak használva rá akarják kényszeríteni a magyar társadalmat, hogy egy népcsoportot úgy nevezzenek, ahogyan maga sem (egységesen) nevezi önmagát.
Ezt abban a tévhitben művelik, hogy - ha a cigányokat "romáknak" nevezzük, - a zömük életvitele alapján róluk alkotott kép egycsapásra rózsaszínre változik. Hát nem. Ahhoz a cigányoknak TENNI és AKARNI kéne.
Nem, a "roma" az ő nyelvükön egyszerűen "ember"-t jelent (hímnemben. Nőnemű alakja a "romní").
Azért is felháborító ez a nyelvi terrorjelenség, mert a megélhetési jogvédők azért kardoskodnak, hogy a többség azzal a szóval jelölje őket, amelynek a jelentését fentebb írtam. "Ember". Mi, többségiek, ehhez képest elégedjünk meg az általuk használt "paraszt" (gá(d)zsó, gá(d)zsí) "megtisztelő" meghatározással. Hát nem: a cigány az cigány, a magyar pedig magyar, se több, se kevesebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!