Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Az emberek miért kötnek bele...

Az emberek miért kötnek bele egymás véleményébe?

Figyelt kérdés
2012. márc. 23. 21:33
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Sok embert ismerek, aki nem képes elképzelni, hogy a saját véleményén, nézőpontján kívül vannak mások is. Egyszerűen szűk a látókörük, nem elég toleránsak, mert nem jöttek rá, hogy mindenki más, és hogy mi ízlés kérdése, mi pedig tényeké, és a kettőt keverik. És persze ott van az örök törekvés arra, hogy az embernek igaza legyen. „Muszáj, hogy igaza legyen, ha beledöglik is”.
2012. márc. 23. 23:17
 12/25 A kérdező kommentje:

Igazatok van, s én is tudom, hogy rajongóval vagy hívővel nem érdemes vitatkozni. Nem is szoktak, de tényleg. De akármilyen téma merül fel, még itt is, vagy bárhol, az ellentétes vélemények miatt összecsapnak az emberek, egymást támadják.

Nemcsak zenei tekintetben, ha már a vallást említettük, akkor ugyanúgy az egyes vallások hívei is elvitatkozgatnak, hogy kinek van igaza, vagy a tudományos beállítottságú emberek a vallásosokkal, de ha a fő témákat nézzük az oldalon, egy csomó másokat is tudnák sorolni.

Tényleg nem értem, mi a jó abban, hogy az ember kiharcolja, hogy az övé legyen az utolsó szó, hogy neki legyen igaza, mégha nincs is. Tudom, hogy ez nem igazán dönthető el, engem nem is érdekel, hogy kinek van, kinek nem, mert nem foglalkozom vele, de tényleg furcsa, hogy a legapróbb dolgokat is hogy felnagyítják.

2012. márc. 23. 23:23
 13/25 anonim ***** válasza:
Azért mert a legextrémebb esetekben a természetben a túlélésed függ attól, hogy igazad legyen, "nincs igazad = sérülés, halál" és beszélgetésben egy idő után, ha eléggé felheccelted a másikat (akár azzal, hogy enyhén ellenséges vagy akár csak szavakkal), az már nem ésszerűen törekszik arra, hogy igaza legyen, hanem irracionálisan/zsigerből, és ha mondjuk teljesen bebizonyítanád, hogy nagyon nincs igaza, akkor rosszul is érzi magát, ugye, de ha nagyon bele lovalta magát, akkor akár apátiába is lemehet, teljesen letaglozódhat. Ez mind egy kisebb "halál". Kicsit extrém így talán halállal meg ilyennel kifejezve, de ilyesmiről van szó. Nekem nagyon egyszerű megoldanom az ilyen vitákat, mert az, hogy mindenkinek lehet saját véleménye/ízlése megold minden ilyen vitát számomra, és nem "kell" ragqaszkodnom hozzá, hogy igazam legyen. És felismerem azt is, ha a másik nincs azon a szinten, hogy tudná, vannak más vélemények a sajátján kívül, szóval nem próbálom rányomni az én nézőpontomat. Olyanokkal beszélgetek inkább, akiknek kicsit szélesebb a nézőpontjuk.
2012. márc. 23. 23:33
 14/25 anonim ***** válasza:
Most újra átgondolva, a legtöbb embert felheccelni sem kell, mert eleve így műkódik (saját tapasztalatom alapján).
2012. márc. 23. 23:46
 15/25 Nagyfater ***** válasza:

Mert az emberek döntő többségének nincs vitakultúrája. Nem a másik véleményére kíváncsiak, hanem a sajátjukat akarják elfogadtatni. Szinte személyes sértésnek veszik, ha valaki másképp látja-értékeli a dolgokat, mint ők.

A baj az, hogy ez már a külsőségekben is meglátszik. A beszélgetést például nem úgy kezdik, hogy "szerintem", amivel kinyilvánítanák, hogy elfogadnak más véleményt is, hanem rögtön közlik az általuk helyesnek vélt, szerintük megfellebezhetetlen igazságot, és nem tűrnek el ellenvéleményt.

Az emberek többsége a vitát egyfajta párbajnak fogja fel, amelyben mindenáron győzni akarnak.

2012. márc. 24. 05:58
 16/25 anonim válasza:
Mert mindenki próbálja a maga igazát bebizonyítani és a másikra rátukmálni.
2012. márc. 24. 10:34
 17/25 anonim ***** válasza:
Vannak emberek, akikkel lehet vitatkozni, van akikkel nem.Van aki befogadja a másik véleményét, van aki képtelen erre. Ők az igazi "fafejüek".Már azért sem meggyőzhetőek, mert egyszer már mást mondtak. Hogy miért? Azért, mert "csak".Az ilyen embereket ki kell kerülni.
2012. márc. 24. 20:35
 18/25 Csutak_Balazs válasza:

Erre egy viccel tudok válaszolni :

Pszichológiát tanul a taxis.

- Tudod használni valamire ?,kérdi a barátja.

- Persze. Most már tudom, hogy sokan miért vágnak be előmbe, miért dudálnak rám, miért mutogatják a középső ujjukat, miért előznek szabálytalanul, miért mennek át piroson...

-És miért ?

-Mert hülyék !

2012. márc. 24. 23:46
 19/25 anonim ***** válasza:

Belekötnek?! Miről beszélsz? Azért mert neked van valamiről valami véleményed, miért ne lehetne másoknak más ugyanarról. Csak elmondják, amit gondolnak, tulajdonképpen te vagy a kötekedő. Szóval nem kéne itt kérdezősködnöd ilyen álszent módon. Te magad is biztosan belekötöttél már másba, akkor meg?! Nekem erről ez a véleményem, neked meg nem tetszik, ugye? Na tessék, ezek után remélem belátod, hogy nincs igazad, de nekem igen.

:-D

2012. márc. 25. 09:07
 20/25 anonim válasza:
Mert ahány ember, annyiféle gondolkodás, annyiféle nézőpont. Ettől függetlenül vérmérséklet, intelligencia kérdése, mennyire toleráljuk a másikat, de függ attól, hogy milyen témáról van szó. A kákán is lehet csomót találni. Az önmagával elégedetlen ember másban keresi a hibát, és kötekszik. Vagy, épp el van szállva saját magától és mást egyszerűen hülyének néz. Nehéz a kérdésre válaszolni, mert a megítélése helyzettől függ. Ki, mikor, mibe, hogyan kötött bele. Az állatok nem kötekednek, az biztos...
2012. márc. 25. 18:47
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!