A, , Kisebbség" miért hívja parasztoknak a magyar embereket? Milyen jogon?
Persze nem mintha egy fikarcnyit is számítana hogy ők mit gondolnak. Őket se érdekli a véleményünk róluk (de ha valaki megmondaná nekik akkor jönne a "kedves" rokonság...)
3. voltam
"ma 23:14"
Jól értem, hogy szerinted a magyaroknak az Uralon túl lenne a helyük?
Miért?
Voltak valaha a magyarok az Uralon túl? XD
Semmi sértés nincsen benne, nekem elhiheted, én egyaránt mozgok cigányok és magyarok között is, illetve mind két oldalról vannak cigány- magyar felmenőim is!
Csak a magyarok tartják sértőnek a "paraszt" megnevezést. Ha a magyar ember meghallja, hogy "leparasztozzák", akkor számura ez annyi, hogy úgy értelmezi, mintha ostoba, tanulatlan, faragatlan embernek neveznék... (viszont megfigyeltem, hogy csak a városokban élő magyar embernek sértő, ha egy cigány leparasztozza. Tehát el lehet gondolkodni azon is, hogy vajon a városi emberek nem e tartják primitívnek az egyszerű, falusi, életmódot folytató kevésbé tanult embereket....nem e pont emiatt sértő számukra ez a szóhasználat)
Valójában a cigány közösségben a " paraszt" annyit tesz ki, hogy nem közéjük tartozik (tehát nem cigány, hanem idegen, kivülálló, tehát magyar). A hangsúly leginkább is az idegenen van, aki nem tartozik közéjük. Ha egy magyar származású embert befogadnak egy cigány közösségbe, már nem fogják "leparasztozni".
A szó eredete pedig a kisebb falvakból származik, ahol régen még hangsúlyosabb volt, de a mai napig hangsúlyos a cigány - magyar elkülönülés. A magyarok (parasztok) bent laknak a faluban, takaros házuk van, állataik vannak, földet művelnek és gazdálkodnak. (tetszik ha nem, falusias/ parasztos életmódot folytatnak). Ezzel szemben a cigányok lent laknak a völgyben, vagy az erdőben/erdőszélen (mindenesetre a falun kívül, vagy annak egy külső részén (nem gazdálkodnak: nincsenek állataik, vagy ha akad nem úgy tartják őket, mint a magyarok, nincsen megművelt területük, tehát nem gazdálkodnak). Emiatt a különbség miatt jelentős az eltérés a két csoport között- ezáltal különböztetik meg magukat akarva akaratlan a magyarok és a cigányok is ( a gádzsó, magyar, paraszt szavak a cigányok között kb. mint azt jelöli, hogy valaki, aki a csoporton kívül áll)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!