Mitől csúnya szó a csúnya szó?
Én a csúnya szót így definiálnám: Bármely olyan jelentéshalmas, amit az adott közösség egy szimbólumként tart számom.
Ez a saját szubjektív véleményem, azaz lehet pontosítani, illetve kritizálni, ignorálni :D
Szimbólum = Olyan, sajátos lelki tartalmat érzékeltető jel, amely képzelettársítás folytán nemcsak a kifejezendő fogalmat helyettesíti, hanem vele kapcsolatban különböző érzéseket, hangulatokat, gondolatsorokat tud felidézni, tehát sűrítetten tükrözi a valóságot.
Tudtátok, hogy a boszorkány szó a b@szás szóból ered? :D Nem vicc, egyetemen került szóba egy nyelvészeti órán.
Szerintem is az lehetett, hogy eredetileg ezek a szavak nem voltak csúnyák, de az egyházi prűdség miatt nem szabad beszélni a nemi szervekről, nemi aktusról és egyéb negatív dolgokról (régen még az ördög/sátán, stb is csúnya szónak számított), és ezért lett belőlük csúnya szó. Persze ki kellett alakulnia helyettesítő szavaknak is, mert a gyerekekkel meg az orvossal valahogy muszáj volt a témáról kommunikálni...Persze az orvosi szakszavak előbb voltak, de azt az egyház sem tilthatta be, mert a betegségek kezelésénél szükség volt a kommunikációra. Inkább a köznép által gyakran használt szavakat minősítették csúnyának.
Viszont ma is alakulnak ki új csúnya szavak, ezek meg szerintem a szándék miatt lesznek csúnyák. Ugye a "nyazsgem" nem is csúnya szó, ha valaki elvonatkoztat a jelentésétől :D...Tehát itt a sértési szándék teszi csúnyává.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!