Milyen "sznob" kifejezéseket ismertek?
Bölcsészkaron tanulok, s bizony itt elhangzik jó néhány, amint a csoporttársaim előadják magukat.
Pár példa:
momentán
magasságában
ha és amennyiben
úgyszólván
mint olyan
randomszerűen
Illetve a sznob gesztusnyelv: a telefonálás megmutatása a kisujj és a hüvelykujj fülhöz tartásával, valamint az idézőjel "utánozása" a levegőben.
Stb.
Ez ugye igazi Chanel? Oké, akkor kettőt kérek. Nálam ez a sznob. (és tényleg elvitt két hamis sálat 12ezerért)
A randomot most kezdik el beleverni a fejünkbe, mert a szakmai nyelvben sokat használják, de még vagy egy halom ilyen szó van, amit ha túl sokat hallasz átveszed: pejoratív, letalitás, endémiás terület, biodiverzitás és még egy csomó környezettanos kifejezés (azt tanulok) ettől szerintem még nem sznob valaki. De ha úgy használja ezeket hogy nem ismeri a jelentésüket, vagy rosszul ejti, az már egy kicsit az.
Eszembe jutott egy újabb sznob szó, amit sokszor hallok a bölcsészkaron.
KVÁZI
"A Mátrix egy olyan kvázi-realitást hoz létre, mely..."
Pfff....
"Eszembe jutott egy újabb sznob szó, amit sokszor hallok a bölcsészkaron.
KVÁZI "
Ez már megint miért is sznob? Ezt a szót is használják simán hétköznapi nyelvben is, egészen elterjedt szó.
Más kérdés, hogy a fenti példamondatban rosszul használják, ami gáz.
Egyre inkább azt találom sznobságnak, ahogy "egyesek" kényszeresen próbálják ráhúzni mindenre, hogy 'milyen sznob' (megfelelő hanglejtés és sápítozás hozzáképzelendő)...
A momentán sztem nem sznob, szerintem inkább rossz, hogy használjuk, nagyjából a szóval vagy az izé szavak szintjén van. A randomszerűen sem túl művelt (még hogy túlművelt).
A magasságában pedig alapból helytelen. Használjuk, tény, de attól még hülyeség, hogy 5 óra magasságában, inkább öt órakor, vagy 5kor.
Tudom, nem ezt kérdezted.
Én olyat mondanék, hogy:
úgyszolván
mint tudjuk
....és ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!