Milyen "sznob" kifejezéseket ismertek?
Bölcsészkaron tanulok, s bizony itt elhangzik jó néhány, amint a csoporttársaim előadják magukat.
Pár példa:
momentán
magasságában
ha és amennyiben
úgyszólván
mint olyan
randomszerűen
Illetve a sznob gesztusnyelv: a telefonálás megmutatása a kisujj és a hüvelykujj fülhöz tartásával, valamint az idézőjel "utánozása" a levegőben.
Stb.
"Úgy gondolom, hogy..." / "Én azt gondolom, hogy..."
Bevonz (ez különösen felb.sz)
A hiperkorrekciók sztem azok, pl amikor -ban -ben ragot használ akkor is amikor -ba -be kéne, vagy a "futok még egy kört" helyett "futom még egy kört".
Megüti a fülem mintha pöszén beszélnének.
Nem értem, én ezeket a kifejezéseket gyakran használom,(kivéve : randomszerűen) mégsem vagyok sznob.
Szerintem ez inkább a választékos beszéd kategória, amit sok egyszerű ember is használ..
Mennyivel szebb igy kifejezni magunkat, mint ugy, hogy : vájjáá máá, na az az izéééé, mongyad máá..ez nagyon flesss, háhhá..húú ez kúúúl volt nagyon vazze..
Ezek közül a momentán lehet tényleg nem sznob, de a 8-kor/8 órakor helyett a 8 óra magasságában már Grétsy László szerint is modorosság.
A "ha és amennyiben"-ről el nem tudom képzelni milyen helyzetben lehetne a legideálisabb kifejezési mód.
Az úgyszólván rendben van ha nem erőltetik.
"Mint olyan", na ezt is milyen helyzet kényszerítheti ki. :D
"Randomszerűen", ha a hosszú magyar "véletlenszerűen" helyett használják akkor simán "random", szintén nem indokolt.
A mobil meg sikkes cucc mint a divatos ruha, Brazíliában a diszkóknál álmobilokat is osztogatnak amivel lehet villogni.
A mobiltelefonálás kézjelzésével trendi és korszerű lesz az illető: :D
Főleg az ezer facebookos "ismerőse" előtt. :D
randomszerűen hülyén hangzik, de a többi felsorolt kifejezés egyáltalán nem sznob, feltéve persze ha nem affektálva, rájátszva használják, hanem természetes módon. Ezek épp hogy inkább gazdagítják a nyelvet, ráadásul se nem valami idegen nyelvből átvett dolog, se nem valami új divatos cucc, hanem tök régi cuccok.
Természetesen mindent elő lehet adni affektálva is, de akkor se ezek a kifejezések lesznek sznob dolgok, hanem az előadás mód.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!