Miért akkora luxus normálisan kérni hogy adja át vki a helyét a buszon?
És ti hogy kezelitek az ilyen helyzeteket?
Én egy ilyen beszólás után már nem nagyon tudok mit hozzá szólni, semmi értelme a veszekedésnek.
Konkrétan le még nem parasztoztak (utalva a másik kérdésre..), de, ha megtették volna, mosolyogva közölném a delikvenssel, hogy a stílusa miatt eszem ágában sincs felkelni, keressen egy másik parasztot, aki önként átadja a helyét egy ilyen felszólításra.. majd fülhallgató vissza a fülbe (ne halljam a további reakcióit), és elégedett továbbutazás.:)
A konkrét beszólásnál szerintem amúgy gyakrabb a mártírkodás, legalábbis tapasztalataim szerint.. Ezzel kapcsolatban a sztorim: InterCity (ami ugye arról híres, hogy helyjegyes, tehát mindenki konkrétan tudja, hova kell ülnie), nénike menetiránnyal háttal, ablak mellett ül négyes ülésben. Nekem menetiránnyal megegyező irányba szól oda a jegyem, így leülök. Ő duzzogva, egy szó nélkül felpattan a motyójával, és átül máshova menetiránnyal egyezően néző ülésbe. Közben leül egy csaj, akinek a néni eredeti helye mellé szól a jegye, de mivel nem ül ott senki, beül az ablakhoz. De ugyebár a néni új helyére másnak szól a jegye, így ő kénytelen visszaülni... Hangosan megjegyzi a csajnak, hogy "Kisasszony, engedjen csak vissza a helyemre, azért ültem át, mert egyszerűen nem bírok háttal utazni, nem is értem, hogy adhatnak időseknek háttal jegyet, de azt a helyet meg elfoglalták"... A csaj visszaengedte, majd egész úton gorombán nézett rám (nem beképzelem, aludni sem tudtam tőle, mert éreztem, hogy bámul...).
Szóval.. szerintem egy cseppet sem voltam bunkó, bár a néni hanghordozásából és tekintetéből nem ez szűrődött le. Egyrészt: mellettem üres volt a szék, ha annyira szenved a háttalüléstől, miért nem oda ült, ahelyett, hogy másokat ugráltat a saját hülyesége miatt, és utalgat arra, hogy neki ott milyen rossz. Másrészt.. ha látványosan az én helyemre pályázott, egy szavába került volna, hogy egy üléssel arrébb cuccoljak. Mivel ez elmaradt, ezért úgy döntöttem, hogy nem leszek gondolatolvasó, sem szociálisan felettébb érzékeny..
Igen, ez az ülőhely átadás örökzöld sláger...
Én is osztom azt a véleményt, hogy lehet normálisan kérni, más országokban is ezt teszik. Aki magától átadja, az egy udvariassági, kedves gesztus, nem kötelező dolog. Senkinek nincs a homlokára írva, hogy miért ülve utazik. Természetesem, ha nem vagyok fáradt vagy beteg, én is átadom a helyem, kérés nélkül, szó se róla.
Azért annyira nem vészes a helyzet, mert ahogy sokszor tapasztalom, kap helyet a rászoruló.
Életem egyik meghatározó élménye az emberi gonoszság mélységéről.
30 éves lehettem talán. Forró nyár volt, utaztam hazafelé a zsúfolt metrón. Eleve alacsony a vérnyomásom..álltam a tömegben, fogyott a levegő - és kiütött rajtam az a jellegzetes hideg veríték, ami a látás átmeneti elvesztését, majd az összeesést megelőzi. A Pillangó utcánál már nem bírtam tovább. Előttem egy maximum 40 éves férfi ült. Azt mondtam: "Kérem, uram..lezuhant a vérnyomásom, rosszul vagyok - csak egy pillanatra engedjen leülni, az megment". Hidegen rám nézett, majd flegtmán, közönyösen annyit mondott: "Majd fellocsoljuk".
Egy gyilkos nem lehet ilyennél gonoszabb. Számíthatunk rá, sajnos, hogy egyre több példányban utazik, minden közlekedési eszközön, reggeltől estig.
Előző: azért ez már puszta gonoszság, láthatta rajtad, hogy tényleg rosszul vagy, ennyit igazán meg lehet tenni a másiknak, ez egy piszkos tetű volt, mást nem lehet rá mondani....még "humorizál" is. Nem szólt rá senki?
Én egy olyan, hihetetlen sztorit olvastam / nem ülőhelyes, de szintén utazós /, hogy a metró felé futott egy nő, majd egy hapsi kinyújtotta lábát, hogy a nő elessen! Direkt elgáncsolta. Majdnem sikerült a "csíny", de szerencsére a hölgy visszanyerte az egyensúlyát és felszállt a metróra.
Egy idős embert / szintén egy levél volt valahol, nem derült ki melyik nemhez tartozik / csak úgy, szó nélkül arcon köpött egy fiatalember egy buszon.
Sajnos, bárminek ki van téve az ember manapság...
A rászorulóknak átadom igen ezek a kismamák , RÁSZORULÓ idős emberek.Egy öregnek aki 4 perce a busz indulás előtt úgy fut mint egy olimpiai bajnok annak nem adom át.Volt tapasztalatom ilyennel , rendkívül fitt , életerős nyugdíjas volt, és kérte tőlem a helyet de rendkívül udvariatlanul és még rá is koppantott direkt a lábamra hogy adjam át erre keményen bepipultam és leordítottam azt a kevés hajat a fejéről , erre motyogott valamit és a busz hátuljába ment.
Volt még egy hasonló esetem is , de akkor az volt a válaszom hogy "figyelj mama , majd ha fizetsz a jegyért és nem ingyen utazol akkor nem csak megtűrt leszel" ugyanezt a buszsofőr is megerősítette hogy helyesen cselekedtem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!