Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Miért volt régen ez a b@romság...

Miért volt régen ez a b@romság, hogy nem volt szabad inni?

Figyelt kérdés

Sokaktól hallom, hogy a mai középkorosztályt, és az ő szüleiket még úgy nevelték, hogy keveset szabad csak inni, csak és kizárólag evés után kaptak 1-2 decit (evés előtt mire iszol?), meg napközben max 1x-2x szintén 1-2 decit (béka nő a hasadban). Egyik ismerősöm mesélte, hogy anno gyerekkorában neki is volt egy emlékezetes esete, amikor Olaszországban kirándultak kb 50 fokban, és fejenként 2 deci vizet kaptak ők, a gyerekek fél napra, a felnőttek meg semmit sem ittak. Ha mentek is valahova, mindig csak kaját csomagoltak, innivalót sosem, vagy nagyritkán egy literes termoszt az egész családnak 1 napra. Másik ismerősömnek is szinte gyűszűnként adagolták az innivalót gyerekkorában (pici pohárral, talán a kis felespohár hasonlít rá leginkább). Utcán meg egyszerűen rájuk szóltak, hogy majd eszel-iszol otthon, nem szabad.

Ez a téma úgy jött fel, hogy bár már közelebb vagyok a harminchoz, mint a húszhoz, és köztudottan nagy a folyadékigényem már gyerekkorom óta. Ha nem ihatok meg egy nap 3-4 litert, akkor szárad a szám, szomjas vagyok, minden bajom van. Ezzel az ismerősömmel mentünk kocsival, és feltűnt neki, hogy kb 15 percenként belekortyolok a kétliteres (!) üvegembe. Egy idő után nem bírta cérnával, és úgy rám szólt, mintha a sz@ros gyereke lennék, hogy régen sem volt ez divat, hogy ilyen összevissza igyunk, főleg nem utcán, és nem kell ezt csinálnom. Nem sértődtem meg, mert hallottam már róla, hogy minimum 2 egész generációt így neveltek anno. De miért volt ez? Neki meg egyszerűen elmagyaráztam, hogy a testem így igényli, és kész, nem kívánom magam rosszul érezni emiatt.

2011. okt. 22. 00:08
1 2 3 4 5 6
 21/52 anonim ***** válasza:
69%

"Amúgy jól mondta az első!

Lehet az állandó szomjúság oka a cukorbetegség!!"

- Akkor lehet hogy a 80%-a Magyarországnak cukorbeteg, nemde? :)

2011. okt. 22. 00:35
 22/52 anonim ***** válasza:
97%
Nekünk is vannak olyan idősebb rokonaink, akiknél az innivalót csak akkor hozzák ki, ha már megettük a főételt. Mindig külön szólni kell, hogy én a leves előtt is kérek inni.
2011. okt. 22. 00:36
 23/52 A kérdező kommentje:
00:34-gyel szó szerint egyetértek!!! Itt van a mondanivalóm lényege, köszönöm, hogy leírtad! Pontosan ezért háborgok én is, hogy miért mi magyarázkodunk, amikor mindenhol azt hallani az orvosoktól, hogy IGYÁL !!! (vizet, természetesen).
2011. okt. 22. 00:36
 24/52 anonim ***** válasza:
96%
Én még életemben nem hallottam senkitől, hogy ne igyak, mert nem szabad. Apa orvos, azt hallom állandóan, hogy többet kéne innom, 18 éves vagyok, de nem adok magamnak többet 2 évnél, hogy vesekővel vigyen el a mentő. Napi fél-1 litert iszok, mert nekem meg ez esik jól, úgy mint neked a 3-4. Anyukám is sokat iszik, de neki se mondta még soha senki, hogy minek iszik annyit. Számomra ez teljesen ismeretlen dolog, amiről beszélsz. Minden ember más, és szerintem ez régen is így volt. Biztos mindig voltak emberek, akik nagyon keveset ittak, én ilyen vagyok most, és voltak akik nagyon sokat, te pedig ilyen vagy a mi generációnkban. Ezzel nincsen semmi gond szerintem.
2011. okt. 22. 00:38
 25/52 anonim ***** válasza:
97%
Off: Rám is rámszóltak már miért iszom ennyit. (Max. 2-3 liter nagy melegben) Fizikai munkát végeztem a nyáron nagymelegben és húszpercenként belekortyoltam a vizembe. Erre az egyik munkás kiakadt,hogy minek iszok ennyit... Hát könyörgök, és ha elájulok?
2011. okt. 22. 00:38
 26/52 anonim ***** válasza:
88%
Én közel járok a 40 évemhez,de mindig ihatunk,és ittunk is.Ahogy valaki írta,a "béka nő a hasadban" tényleg akkor mondták ha ebéd előtt ittunk egy huzamba 1-2 litert.Így inkább mondták,mert akkor nem ettünk..De soha nem volt olyan hogy nem ihatunk..Ma is iszom,bár én csak napi max.2 litert.Nincs többre igényem,mert ritkán vagyok szomjas.
2011. okt. 22. 00:40
 27/52 anonim ***** válasza:
83%

soha nem hallottam a környezetemben, hogy nem engedtek volna vizet inni, annak, aki akart. Furcsa..

1,5-2,5 l normális, 3 fölött?

Megterheli a vesét, de lehet, hogy valami betegség is van háttérben.

Van egy olyan betegség, aminél nincs a vizeletben cukor(!), de mégis egyfajta cukorbetegség, és gyakori, olthatatlan szomjúság a tünetet. Diabetes insipidus.

"Napi 3 litert meghaladó folyadékszükségletnél és híg, cukrot nem tartalmazó vizelet ürítésekor kell erre a betegségre gondolni"

[link]

2011. okt. 22. 00:43
 28/52 A kérdező kommentje:
Ha jól belegondolok, anyu sem iszik, csak mint az óramű, olyan pontosan csak és kizárólag evés után. Basszus, így meg tudtak szoktatni ennyi embert abból a generációból, hogy egész életükben ugyanakkor és ugyanúgy isznak, ha törik, ha szakad? Ez nekem olyan visszás, vagy nem is tudom. Borzasztó. Anyunak is mindig mondom, hogy igyon, de már nem is érzi a szomjúságot. Állandóan visszafogta magát, most meg persze szorulással küzd, és el nem hinné nekem, hogy az extra kevés folyadéknak ehhez köze lehet.
2011. okt. 22. 00:44
 29/52 A kérdező kommentje:
00:43! Nem lehet, hogy a sablon fél literhez képest sok csak az a 3 liter? A normális testigényhez képest meg elfogadható?
2011. okt. 22. 00:46
 30/52 anonim ***** válasza:
100%
Re Kérdező: De, lehet, és valószínű egészséges is vagy. Egy kicsit szokás kérdése is.. én pl. rendre "elfelejtek" inni, ami persze káros, kicsit jobban kéne figyelni ... De van egy ilyen betegség, amit a szakorvos ír a linkben.
2011. okt. 22. 00:52
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!