Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Szokások, etikett » Sokan miért kezdenek egy...

Sokan miért kezdenek egy mondatot azzal, hogy "Én azt gondolom" amikor egyértelmű, hogy azt ő gondolja, és nem a szomszéd Józsi bácsi?

Figyelt kérdés
Nem értem mire jó ez :d
2011. szept. 29. 11:24
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Az oké, hogy bizonyos pozíciókból beszélő emberektől indokolt a használata, az általatok említett okokból. De vannak bőven olyanok, akiknél ez inkább modorosság, mert a mondandójuk nem indokolja ezt a fajta nyomatékosítást.
2011. szept. 29. 12:02
 12/17 anonim ***** válasza:

első vagyok!

Sztem ezt a fajta nyomatíkosítást bármi indokolhatja, akár az is hogy bizonytalan vagy magadban. Ha így mélyen belemgyünk, te honnan tudod azt , hogy a beszélő nem bizonytalan e, vagy nem azért használja, mert ezt az ő véleményének tekinti. nem tudsz olyan mondatot mondai, amiben nem indokolt a használata, mert amikor az illető kimondja, te azt mint hallgató nem tudhatod hogy mi jár a fejében. pl: Én úgy gondolom megeszem az ebédemet.. --- ebben az esetben gondolhatnánk hogy értelmetlen a használata, de még sem az.. mert te nem tudhatod hogy ő mikor kimondja, miért mondja úgy. milyen meggondolásból. lehet hogy éppen most jutott eszébe hogy megegye, és ezért nyomatékosítja hogy ő bizony most megeszi..:D Sztem teljesen indokolt. Az hogy valaki sokat használja egymás után felelegesen, az más kérdés, és az is igaz hogy kicsit olyan fontoskodóvá teheti egy buta embert választéktalan beszédét. DE azt nem mondanám hogy felesleges:)

2011. szept. 29. 12:30
 13/17 anonim ***** válasza:
Nem látok benne kivetnivalót, azon felül, hogy "én"-nel nem kezdünk mondatot. "Én, mint szamár" - tanított bennünket erre általános iskolában a tanító néni.
2011. nov. 17. 14:03
 14/17 anonim ***** válasza:

A "Szerintem" és az "Én azt gondolom, hogy" is egyaránt a beszélő magánvéleményét hivatott kifejezni. A kettő közötti különbség szerintem árnyalatnyi csupán, de azt gondolom, hogy létező különbség. :)

A "szerintem"-el jelzem a külön véleményemet, de jelzem egyúttal azt is, hogy szerintem nekem igazam. Tévedhetek is, de ez nem túl valószínű, sokkal valószínűbb, hogy igazam van. Hát nem? De! Már megint igazam volt! Annyiszor van igazam ahányszor csak akarom! Hát nem?! De! Kétszer! :D ..... és így tovább (elnézést, de most azt gondolom, hogy kicsit elkanyarodtam a tárgytól) :)

Az "Én azt gondolom" szintén az én véleményemet tükrözi, ugyanakkor egyben vagy bizonytalanabb (de azért fenntartja az álláspontját), vagy pedig toleránsabb a másik véleményével. Szintén az van, hogy a saját véleményét preferálja, de már nagyobb tisztelettel/ megértéssel viseltetik a másik véleményének az elfogadására, megértésére. Ez inkább olyan mint amikor értelmes tudósok vitatkoznak, mindegyik felvet egy teóriát a világegyetem működéséről, de egyik sem esik neki a másiknak foggal körömmel, hogy "de az enyém az igaz, az meg egy baromság!!", hanem azt mondják, hogy "hát igen van benne valami amit te mondasz, mert az ott tényleg úgy van, de én azt gondolom, hogy a legújabb kutatásaink eredményének fényében a korábbi következtetéseink hibásak voltak és be kell látnunk, hogy" ésatöbbi ésatöbbi. :)

Én egyébként azt gondolom, hogy a kérdezőnek is igaza van. Sokan pusztán azért használják így "én azt gondolom", mert így hallották értelmesebb és fontosabb emberek szájából, és pusztán fontoskodni akarnak, mellőzve az eredeti árnyalatnyi különbségeket, legalábbis "szerintem". :)

2013. jún. 21. 09:46
 15/17 anonim ***** válasza:

"Én azt gondolom, hogy ezt a verset József Attila írta." - Nem vagyok benne biztos, de ez a magánvéleményem. Valószínűsítem, hogy a szóban forgó verset József Attila írta.

"Ezt a verset József Attila írta." - Ez tény, vitának helye nincs. A szóban forgó verset József Attila írta, és kész.

2013. jún. 21. 13:07
 16/17 anonim válasza:
Mert ha egyszerűen kijelented,hogy pl. "Ez a leves rossz." akkor egy kicsit bunkónak tartanak,mert akkor azt hiszik,hogy más nevében is beszélsz,mintha mindenki szerint rossz lenne a leves.Ha viszont úgy mondod,hogy "Én azt gondolom,hogy ez a leves nem túl ízletes." akkor megértik,és elfogadják,hogy neked nem annyira ízlik és még csak bunkó sem voltál.
2013. júl. 1. 12:51
 17/17 anonim ***** válasza:
Mert nyomatékosítani akarja, hogy ez csak egy szubjektív vélemény, ne vedd annyira szívre.
2020. okt. 31. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!