Miért kapja a gyerek az apa vezetéknevét, mikor csak az anya fontos utána?
"Tudod egy normális apa dolgozik a családjáért,dolgozik a gyerekéért.Legalább a nevét viselje már ha egész életében a gyereke miatt dolgozik..nem??
"
A NORMÁLIS apa. Csak van nagyon sok közülük, aki el sem tartja a családot, ráadásul ha hány a gyerek, akkor az elsőre kinéz, majd szépen visszaalszik (az én exférjem). A nő meg nem dolgozik? Kihordani, megszülni, szoptatni, éjjel felkelni hozzá, sz.ros seggét lemosni nem munka?
Mert egy hülye patriarchális társadalomban élünk. A nők férjhezmenetel előtt az apjuk veteéknevét viselik, férjhezmenetel után a férjükét. 50 évvel ezelőtt, ha egy nő férjez ment, akkor még saját neve sem lehetett, úgy hívták, ahogy a férjét, csak -né toldattal. Pl. Szabó Jánosné. Onnantól kezdve már nem volt Marika, Jucika, csak Jánosné, ez volt a neve. Még örüljünk, hogy most már lehet variálni.
Hogy mégis miért az anya nevét kérdezik? A régi jogi alapev miatt, mely szerint "mater semper certa est", vagyis az anya személye mindig biztos. Szóval patriarchális társadalom ide vagy oda. mégoiscsak az anya a fontos :) :)
Most lehet nagy butaságot írok, de valami órán a suliban mintha azt tanultam volna, hogy régen mikor kialakultak a vezetéknevek azelőtt úgy különböztették meg az embereket, hogy "István fia Józsi" vagy "A kovács lánya Irma" tehát az apa neve vagy foglalkozása alapján azonosították be őket. Sztem ez a szokás megmaradt, és ezért az apa nevét kapják a gyerekek.
Az anyja neve meg a hivatalos helyeken azért kell hogy pl valamilyen módon meg lehessen különböztetni Tóth Bélát egy másik Tóth Bélától. (Na jó mondjuk 1000 más módon is lehetne, de Kis Máriának valószínűleg csak 1 Tóth Béla nevű gyereke van, tehát ebből is ki lehet szűrni, hogy kiről van szó)
Már elnézést de kihangsúlyoztam hogy NORMÁLIS APA..
Az én férjem normális apa mert mindig dolgozott,és rengeteget hogy a gyerekünk mindent megkapjon amire szüksége van..Igen szültem ahogy minden nő megszüli a gyermekét.Igen szoptatta űm ahogy mások is..de nem csinálok magamból mártírt..
Én örülök hogy a férjem neve is rögzítve van hogy ő az apa..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!