Mik a nemi szerepek?

Figyelt kérdés
Ha lehet ne olyanokat írjatok, ami annak az eredménye, hogy pl. a férj lusta és tahó, és nem végez házimunkát.
2009. ápr. 12. 17:09
 1/7 anonim ***** válasza:
51%
véleményem szerint a nemi szerepek mára már elvesztették jelentőségüket/összemosódtak... de régebben, vagy 50-100 évvel ezelőtt még volt jelentőségük...pl a férfi dolga volt a munka, az, hogy minden nap legyen mit enni,a család összetartása, irányítása(családfő), a férfi szerephez tartozott a politikai és katonai feladatok elvégzése,és még sok más. A nő szerepe az anyaság, a háztartás vezetése, a ház körüli munkák elvégzése, a gyermeknevelés...
2009. ápr. 12. 17:59
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
A nemi szerep a kultúra terméke. Minden kultúra a férfiak és nôk közötti biológiai különbséget kiszínezi az emberi tevékenység szinte minden területét átható szokások, hiedelmek, merev normák sokaságával. A társadalom íratlan szabályokkal, elvárásokkal határozza meg, hogyan kell egy kislánynak, kisfiúnak, majd késôbb egy nônek ill. férfinak viselkednie. Sôt, még azt is, hogy milyen személyiségjegyekkel "illik" rendelkeznie, milyen szerepeket tölthet be. A kultúra által az adott nemhez megfelelônek tartott viselkedések és tulajdonságok elsajátítását nemhez igazodásnak nevezzük.
2009. ápr. 12. 20:47
 3/7 anonim ***** válasza:
86%

Biológiai nemünk (sex) adott, a társadalmi nem (=a biológiai nem hez kapcsolódó ELVÁRT tulajdonságok, attitűdök, viselkedésformák, stb. összessége, más néven gender) társadalmilag létrehozott.

Tehát a "nő" természettől fogva adott (nemi szervek), az viszont, hogy "egy igazi, nőies nő családcentrikus, házias, alárendeli magát a kapcsolatban, érzelmesebb, mint a férfi, stb." ezek mind tanult viselkedésformák.

A sex-gender megkülönböztetést a 70-es években állapították meg, bár már Simone de Beauvoir is ír róla a Második nem c. könyvében 1949-ben. Ha érdekel ez a téma, feltétlenül ajénlom ezt a könyvet kezdetnek!!!

Sok pszichológus azon hisztizik, hogy "jaj, összekeveredtek a nemi szerepek, úristen, mi lesz" Szerintem meg rugalmasabbnak kellene lenni, és felismerni, hogy a "hagyoményos nemi szerepek" lazulása NEM uniformizálódáshoz, hanem az egyén szabadságához vezet. A nő munkája, művészeti tevékenysége stb. is ugyanolyan fontos, mint a férfié, és egy férfi sem lesz kevésbé férfiasabb, ha kiveszi a részét a házimunkából. (és nem "besegít", mert azzal azt jelezzük, hogy csak szíbességből teszi, mert a nő feladata lenne)

2009. ápr. 12. 23:00
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat, most azért jutott eszembe ez a téma, mert avval érveltek, az ellen hogy melegek ne fogadjanak örökbe gyereket, mert akkor a nemi szerepeket nem tanulják meg. Mikor kérdeztem őket, mit értenek nemi szerep alatt, nem tudtak válaszolni semmit, csak azt hogy anya=nő apa=férfi.

Nekem már a szerep szó unszimpatikus, ilyen dolgokra.

2009. ápr. 13. 00:15
 5/7 anonim ***** válasza:
88%

Na ez engem is eléggé felháborít. Inkább legyen egy gyerek alkoholista szülőknél ahol idegileg kikészül, mint egy rendes becsületes párnál akik egyébként azonos neműek?! Aki így gondolja az se szenvedett még életében eleget egy rossz családban...

Egyébként szerintem túlzottan ránk van erőltetve hogy milyen szerepet kell játszanunk. Vagyis mit várnak el tőlünk csak azért, mert egy adott testbe születtünk. Tőlem például mindenki elvárja, hogy főzzek neki egy kávét vagy hasonló persze ez a legkisebb gondom :) Mármint ha jön hozzánk férfi vendég rám szól, hogy hozzak neki kávét meg stb. Én erre annyit tudok mondani: haver, ott van az asztalon, a mikrót pedig innen is látod ha egy kicsit elfordítod a fejed. Nem tudom mire vélni, mi vagyok én titkárnő? :) És ha én nem akarok anya lenni mint minden más nő akkor én már csakis ribanc lehetek... azért be kell látni, egyes embereknek van "logikája" :)

Érthetetlen butaság az egész nem lehet rá rendes magyarázatot adni.

Különben a nemi szerepek állítólag ösztönösek... egyébként pedig egy meleg kapcsolatban is jelen lehet a hagyományos férfi-nő szerepkör, hogy az egyik fél a háztartást vezeti a másik dolgozik és stb. Ugyanúgy lehet megosztott egy hetero párkapcsolatban is. Az egész harcot értelmetlennek tartom ezzel kapcsolatban nem értem miért téma még ez mindig. Érthetetlen, hogy az, hogy valaki nem feltétlenül heteroszexuális problémát jelent és nehézségekkel kell emiatt szembenéznie embereknek.

2009. ápr. 13. 05:58
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A meleg kapcsolatok általában rugalmasabbak a "nemi szerepek" terén, mint a heterók, ez csak egy sztereotípia, hogy az egyik a férfi, a másik a női szerepet "játssza".

De szerencsére egyre több heteró párt is ismerek, ahol a férfi örül a nő sikereinek is, és egyenlően megosztják a házimunkát, stb.

Az szerintem nem válik se a fiú, se a lánygyerek kárára, hogy - akár heteró, akár meleg szülőktől - nem azt látja a "hagyományos nemi szerepek" címen, hogy a "férfi" a TV-t nézi, nem csinál otthon semmit, netán iszik, kiabál, stb. mert ő a "családfő", míg a "nő" mos-főz-takarít és utálja az életét.

2009. ápr. 13. 14:01
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan, nagyon jól mondja az utolsó, ez csupán egy jó erős de alaptalan sztereotípia a melegekkel kapcsolatban. Én se látom akadályát annak, hogy két együtt élő fiú miért ne nevelhetne ugyanúgy gyereket, hiszen tudományos tény, hogy a melegséget se elkapni se eltanulni nem lehet, ha egyszer nincs meg valakiben a hajlam, azaz baromság erre hivatkozni.

Nézzétek meg a Sírhant művek c. filmet, ott ez nagyon aranyosan ábrázolódik!

2009. ápr. 22. 09:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!