Honnan ered a "jah! Szó?
"Szelassziét a raszták Jah-nak (Jahve rövidítése, Isten raszta elnevezése) a földi megtestesülésének és a szentháromság tagjának tekintik."
Valószínűleg nem innen, de azért érdekesség.
Egyébként ez is csak idióta szokás, amit a buta emberek csinálnak. Olyan, mint pl.: lávcsih, szercsi, puszcsi stb.
Éppen csak feltételezés, de a "ja" német kifejezésnek a magyarba átvett alakjának (szintén ja) egy "flashesített" változata. Mivel szimpatikus a hangzása az agyunkban, ezért a táptalaj már megvolt, hogy elterjedjen, és el is terjedt.
Egyébiránt az én generációmban nincs különösebb "vagányító" hatása a hozzátoldott "h"-nak, pusztán megszokás alapján használom/juk.
15/f
500éve aligha! Legfeljebb szerinted.
A Magyar Értelmező Kéziszótárban a "ja" található meg eképpen.
Ráeszmélést fejez ki; most már értem; tudom, miről van szó, mit gondol a korábbi gondolatot közlő.
- Ja! Szóval erről van szó! - esett le a tantusz a fiúnak, mikor a barátja arról győzködte, hogy melyik lánynak csapják a szelet. - Ja! Arról a lányról beszélsz, aki mindig lófarokban hordja a haját.
2. Hirtelen gondolat születését jelzi, általában társalgás közbeni váratlan ráeszmélés.
- Ja! Erről jut eszembe, most megbeszélhetnénk egy közös bevásárlást is - mondta barátnőjének a telefonáláskor Kati.
3. Tájszó: Úgy van, persze! - helybenhagyó válasz.
- Ott voltál az osztálytalálkozón? - kérdezte volt gimnáziumi osztálytársát az egykori barát. - Ja - hangzott a válasz.
Eredet [ja < német: ja (igen)]
Kifejezések
Gúnyos, rosszalló: Ja úgy - (most már megértem és belátom).
Na ja/no ja - (természetesen úgy van, ahogy mondtad; na persze).
ja (indulatszó)
1. Hát bizony, kételkedő ellenvetéssel szemben, általában akadályra utalva.
- Ja, ez nehéz ügy - szólt közbe az apa, miközben meghallotta, hogy a fia az édesanyjával a lányokról beszélget. - Ja, ezen már nem lehet segíteni, a lányok sokkal érzékenyebbek, nem mindegyiknél jön be a túlzott rámenős stílus.
2. Gúnyos: Fölényeskedő nyomatékosítás, legtöbbször kioktatás, rendreutasítás elején.
- Ja, barátom, nálunk ez már így van - szólt oda a titkárnő az új kollégának. - A főnök mindig okosabb, mint te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!