Van olyan kifejezés, hogy "valaki kárnak csinál valamit? " Pl: "Kárnak mondtam. "
Figyelt kérdés
Én világ életemben használtam ezt a kifejezést és mástól is hallottam, de most páran megszóltak érte, hogy ilyen nincs és ez így nem helyes. :D De ezt egyszerűen elképzelhetetlennek tartom! Ti mit gondoltok?2011. jún. 6. 19:46
1/13 anonim válasza:
Soha nem hallottam. Így elsőre nem is igazán értem, mit akar jelenteni.
2/13 anonim válasza:
én még ilyet sosem hallottam :D biztos regionális
3/13 anonim válasza:
gondolom azt jelenti hogy 'hiába', nem?
4/13 anonim válasza:
Én hallottam már, de ritkán, főleg erdélyiektől, de más is mondta. A jelentése egyenlő azzal, hogy kár volt ezt mondani/csinálni :) Szerintem ha egy tájszólásos regényt írsz, vagy csak a köznapi éeltben így használod, az nem gond, de azért disszertációban lehetőleg ne. Nyelvtanilag nem hibás, csak szokatlan.
5/13 anonim válasza:
én szoktam használni=tehát létezik.
Pl. Kárnak főztem ennyit. Tehát nem ette meg senki, csak a Kár Úr.
Vagy kárnak vetettünk borsót. Mivel ottveszett a tövén.
Abaúj-Békés_Moson
6/13 anonim válasza:
Errefelé úgy mondják, hogy "a bajnak...", például "a bajnak hoztad ide". Szerintem ez is létező kifejezés, bár nekem is szokatlan.
7/13 anonim válasza:
Ez legfeljebb valamelyik tájszólásban létezhet, de hivatalosan nincs ilyen a magyar nyelvben. Tényleg nincs, bocsi. Amúgy olyat is hallottam már, hogy ELTE Bölcsészkarra járó egyetemi diák olyat mond, hogy "ha neked lennék" (ahelyett, hogy "én a te helyedben"), úgyhogy ne érezd magad rosszul.
8/13 A kérdező kommentje:
húúú hát ezt nem gondoltam volna. :D Pedig nem olyan területen lakok, ahol erőteljes tájszólás lenne. Annyira természetesen használtam eddig, nem is tudok úgy erre a kifejezésre nézni hogy nincs értelme. :)
Köszi a válaszokat! :) Ma is tanultam valamit :)
2011. jún. 6. 23:59
9/13 A kérdező kommentje:
Ja, és a "neked lennék"-et én is hallottam már sokszor, főként nagymamámtól :)
2011. jún. 7. 00:03
10/13 anonim válasza:
mi a "f@sznak mondtam" kifejezést használjuk. szerintem elterjedtebb :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!